Belmozgások a Fideszben egy miniszteri kinevezés és Göd „visszavétele” után

Új szelek

Belpol

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

Pest megye 5-ös számú, Dunakeszi-központú választókerületében az elmúlt időszakban két komoly változás is történt: májusban Gödön megválasztották a Fidesz támogatta Kammerer Zoltánt polgármesternek (lásd: Le kell nyírni a füvet, Magyar Narancs, 2023. május 10.), Tuzson Bence országgyűlési képviselőt pedig nyáron kinevezték igazságügyi miniszternek, aki viszi magával Dunakeszi

alpolgármesterét is. A Dunakeszi Post friss ­interjúja szerint Erdész Zoltán kormánytisztviselő lesz az Igazságügyi Minisztériumban, a miniszter „stratégiai munkatársa”. Mivel a két feladatkör összeférhetetlen, Erdésznek megszűnik az önkormányzati képviselői és alpolgármesteri munkaköre. „Eddig alpolgármesterként dolgoztam Dunakesziért, most más helyről fogom segíteni a várost” – nyilatkozta a lapnak.

Szürke eminenciás

Erdész Zoltán 1995-ben, 24 évesen lett a Fidesz önkormányzati képviselője Dunakeszin. A városfejlesztési bizottság elnöke, polgármesterjelölt, valamint a Pest Megyei Önkormányzat tagja is volt. 1998–2010 között Dunakeszi alpolgármestere, a 2002–2006-os ciklusban az Országgyűlésbe is bejutott parlamenti képviselőként. Forrásaink szerint az egyik legjelentősebb szereplője a választókerületi politikának, egyesek úgy vélik, alpolgármesterként is komolyabb tényező volt Dunakeszi polgármesterénél, Dióssi Csabánál. Kapcsolatukat egyik forrásunk úgy jellemezte, hogy „kettejükből egy nagyon okos ember jön ki, amihez Erdész 97 százalékot ad hozzá”.

Erdész helyi mércével mérve kimondottan vagyonos ember, a ’90-es években szedte meg magát: legutóbbi, januári vagyonnyilatkozata szerint közel két tucat ingatlan (társasházi lakás, garázs, szántó, telek) van a tulajdonában, amelyek Dunakeszin, Budapesten (V. kerület), Sződligeten, Kóspallagon és Márianosztrán találhatók. A 2010-es önkormányzati választások előtt háttérbe szorult, és bár felmerült a neve lehetséges polgármesterjelöltként, a Fidesz végül Dióssi Csabát indította. Forrásaink úgy vélik, a háttérből Erdész komoly befolyást gyakorol nemcsak a városi, hanem a választókerületi politikára is; azon városvezetők egyike, aki rendszerint megszavaztatja magának az éves hathavi jutalmat, ami legutóbb 6 millió forint volt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk