Szijjártó Péter és Mészáros Lőrinc közösen csodálták meg a Budapest–Belgrád-vasútvonalat

  • narancs.hu
  • 2024. október 9.

Belpol

A fővároson kívül szakasz kész van, és persze semmi köze Orbán apjához.

Az utolsó sínszálat is lefektették, ezzel a fővároson kívüli szakasz nyíltvonali vágányépítési munkálatai lezárultak, jövő év végére pedig teljesen elkészül majd a Budapest-Belgrád-vasút magyar szakasza. „Mindez azt jelenti, hogy a V-Híd és partnerei 150 kilométeres kétvágányú vasúti pályát építettek meg, ezzel nagyjából 300 kilométernyi vágány fektetésére kerül sor” – mondta Szijjártó Péter.

„A Budapestet Belgráddal összekötő új vasútvonal komoly hasznot jelent Magyarország számára” – győzködi magát a külügyminiszter új Facebook-posztjában, és néhány fotót is közzétesz, amin Magyarország leggazdagabb emberével, Mészáros Lőrinccel látható.

A külügyminiszter szerint „gyakorlatilag Budapest-Bécs eljutási idővel, versenyképes menetidőt futhatnak majd a vonatok ezen az új pályán”, és „ez lesz a legversenyképesebb teherszállítási útvonal”.

A Kiskőrös környékén készült fotókkal kapcsolatban az is említésre méltó, hogy a 444 kérdésére Orbán Viktor épp tegnap tagadta le, hogy bármi köze lenne ahhoz, hogy a vasútvonalhoz épp apja, Orbán Győző bányáiból viszik a követ. Azt mondta: „Nem foglalkozok üzleti ügyekkel, tehát ez a beruházás, amiről Ön beszél, állami beruházás, amit nem az állam valósít meg.”

Orbán korábban is hasonló választ adott erre a kérdésre.

A magyar kormány titokban közel 400 milliárd forintnyi hitelt vett fel kínai bankoktól a vasútépítés kapcsán. Nem mindig világos, miért jó üzlet ez nekünk, ha még azt sem engedik a kínaiak, hogy európai cég telepítse a Budapest–Belgrád vasútvonal biztosítóberendezéseit. Mészáros Lőrinc cégeinek jó üzlet, hiszen bőségesen vettek ki osztalékot belőlük. Egy éve kiderült, hogy a vonal építése 1,6 milliárddal drágul a korábbihoz képest, a teljes büdzsé már 700 milliárd fölött jár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk