TASZ: A homofóbtörvénnyel szemben jogos a polgári engedetlenség

  • narancs.hu
  • 2021. június 15.

Belpol

"Ez a törvény nem csak hazug, hanem igazságtalan is" - írta a TASZ. 

"Az igazságtalan törvényekkel szemben az engedetlenség a tiltakozás egyik formája" - hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Facebook-oldalán.

Mint arról beszámoltunk, a parlamentben kedden megszavazott úgynevezett "pedofilellenes" törvénycsomag tudatosan összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és a transzneműséggel, és orosz mintára tiltaná a homoszexuális "propagandát", vagyis a 18 év alattiak számára a homoszexualitás és a nemváltás bárminemű megjelenítése tilos lesz. 

A TASZ a jogszabályról azt írja, valójában két törvényről van benne szó: az egyik, az eredeti a pedofília elleni fellépést segítő szabályokról - a hiányosságai ellenére - összességében a gyerekek védelmét célozza; a másik, LMBTQI-ellenes törvény viszont "hazug, mert a gyerekek védelmére hivatkozva éppen, hogy gyerekek, fiatalok és felnőttek testi és lelki egészségét veszélyezteti", a kormány összemossa az erőszakot a szeretettel.

"Ez a törvény nem csak hazug, hanem igazságtalan is, mert az egyenlő emberi méltóságot alapjaiban kérdőjelezi meg"

- írja a TASZ, amely 19 másik szervezettel együtt egy közleményben is tiltakozott a törvényjavaslat ellen, amelyben arról írtak, hogy a magyar LMBTQI emberek 42 százaléka gondolt már az öngyilkosságra, és 30 százalékuk meg is kísérelte azt,

az új törvényjavaslat pedig tovább mérgezné a közvéleményt.

Az ilyen jogszabályok ugyanis csak erősítik az előítéleteket és a homofóbiát, ami pedig összeegyeztethetetlen a demokratikus társadalmak értékeivel. Az LMBTQI fiatalok az iskolai zaklatásnak is jobban ki lesznek téve, ugyanis a sztereotípiák épp az olyan érzékenyítő, informatív képzésekkel lennének enyhíthatőek, amelyeket a kormány most már tiltani fog. 

"Az ilyen hazug és igazságtalan törvényekkel szemben alkotmányosan indokolható a szabályok tudatos, felvállalt megszegésével járó ellenállás is. Ez a polgári engedetlenség"

- írja a TASZ, felhívva a figyelmet arra, hogy polgári engedetlenségre akkor kerülhet sor, ha nincs más eszköz az elfogadhatatlan helyzet megváltoztatására. A polgári engedetlenség nem jár erőszakkal, és nem sérti mások alapvető jogait, de aki ezt az utat választja, az tudja és vállalja, hogy tette jogi felelősségre vonással járhat, ugyanis a törvény be nem tartását jelenti.

"A polgári engedetlenséghez a különösen igazságtalan, elnyomó törvényekkel szemben nyúlhatunk. Mi úgy gondoljuk, hogy a ma elfogadott LMBTQI-ellenes jogszabály ilyen." A TASZ ezért megosztotta útmutatóját a polgári engedetlenségről, és jogi segítséget ajánlott azoknak, akik így szeretnének tiltakozni a törvény ellen. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk