Viharsarki megfigyelések - Tanuljunk úszni!

Belpol

Békés megye hét egyéni választókerületében négy évvel ezelőtt 5-2-es győzelmet arattak a szocialisták a Fidesz felett - ma viszont vígan kiegyeznének egy hasonló arányú vereséggel. Az MSZP legfeljebb egy kerületet hozhat, már ha. A Jobbik a Viharsarokban is erős.
Békés megye hét egyéni választókerületében négy évvel ezelőtt 5-2-es győzelmet arattak a szocialisták a Fidesz felett - ma viszont vígan kiegyeznének egy hasonló arányú vereséggel. Az MSZP legfeljebb egy kerületet hozhat, már ha. A Jobbik a Viharsarokban is erős.

A Békés megyei szocialisták 2006-ban nem tíz képviselőt küldtek a törvényhozásba: öten egyéni választókerületben győztek, a megyei listáról hárman jutottak be, míg az országos lista helyeiről ketten kerültek be az Országgyűlésbe. Most pedig lehet, hogy csak egyetlen - de háromnál semmiképp sem több - szocialista koptatja majd a parlamenti ülőhelyét április után.

Egy év eleji szocialista belső felmérés még nem tartotta kizártnak, hogy országosan akár 40-50 egyéni körzetet hozhat a párt. Ezek közé tartozott Békés megye 7. számú választókerülete is, ahol 2002 óta a korábbi gabonaégetéséről, illetve a frakciójával gyakorta szembemenő Karsai József az úr. Sőt Gyula sikeres polgármesterét, egyben országgyűlési képviselőjét, Perjési Klárát is az esélyesek közé sorolták. Az országos közhangulat miatt utóbbi újrázásában már nemigen bíznak, sőt a megyei MSZP-sek szerint a "Jóska győzelme is igen kétséges". Karsaival szemben egy a vállalkozásai és dinnyefelvásárlásai miatt helyben ellentmondásos Fidesz-jelölt, Simonka György pusztaottlakai polgármester indul.

A 2006-os vereség után négy új arccal próbálkozik a Fidesz. A Fidesz-jelöltek első fordulós győzelmét az MSZP és a Jobbik jelöltje legfeljebb közösen akadályozhatja meg, külön-külön nem. "Érvényét vesztette minden eddigi modellezés és számítás, a mostani választáson ugyanis a szélsőjobb révén új és erős szereplője van a versengésnek" - mondta a Narancsnak egy térségi szocialista képviselő.

A Jobbik igen magabiztos. Samu Tamás Gergő, a párt mindössze 24 éves Békés megyei elnöke - civilben politológushallgató - nemcsak megyei, de országos győzelmet is vizionál. Reményei szerint legalább két viharsarki kerületben, így a szarvasiban és a mezőkovácsháziban fognak nyerni. A tavaly nyári európai parlamenti választásokon ha Békés megyében összességében nem is, de néhány választókerületben a Jobbik megelőzte az MSZP-t.

Lehülyéz, lecionistáz

Szarvason maga Samu indul a Fidesz megyei erős embere, a több ciklus óta parlamenti képviselőként és megyei közgyűlési elnökként dolgozó, a vagyonnyilatkozatáról és -gyarapodásáról elhíresült Domokos Lászlóval szemben (Domokosról lásd: Gyűjtögető életmód, Magyar Narancs, 2008. október 30.). A mezőkovácsházi kerületben az ügyvédként praktizáló jobbikos Dévényi Géza ellenfele a tavaly magáról könyvet megjelentető Karsai József (lásd: Egy igazi szociáldemokrata, Magyar Narancs, 2009. november 5.), valamint Simonka György.

A neki nem tetsző újságírókat és képviselőket nyíltan lehülyéző békéscsabai polgármesternek, Vantara Gyulának (Fidesz) jó esélye van arra, hogy a szocialista Molnár Lászlóval szemben megkaparintsa a békési megyeszékhely egyéni parlamenti mandátumát, noha a békési megyeszékhely legutóbbi négy éve nem sikertörténet. A Jobbik itteni aspiránsa a Faludy György költőt egy önkormányzati közmeghallgatáson lecionistázó és a magyar nemzetből kirekeszteni óhajtó Szabóné Kocziha Tünde.

Gyulán az MSZP-s polgármesterrel és országgyűlési képviselővel, Perjési Klárával szemben Domokos László helyi emberét, Kovács Józsefet, a megyei kórház főigazgatóját indítja a Fidesz. Kovács 1994-ben MDF-színekben már próbálkozott, kevés sikerrel. Bemutatkozó brosúrájából kimaradt, hogy annak idején a foxi-maxinak becézett marxista-leninista szakosító hallgatója is volt, nem tudni, az egyéni elbeszélgetések során Alcsútdobozon erről esett-e szó. Némi érdekességgel szolgál a jobbikos jelölt, Pomuczné Nagy Ildikó is: ő nemrégiben még a fürdővárosi Fidesz-szervezet nőtagozatának elnöke volt; magyarázata szerint nem ő, hanem a Fidesz változott. Amit egy lapinterjúban a rend kedvéért sztálinista tömörülésnek bélyegzett - kiváltva a Fidesz helyi szervezetének a haragját. Ugyanebben a választókerületben gyors visszavonulót fújtak Szalma Istvánnak, akit egyszerre három jelölőszervezet - az LMP, a Seres Mária-féle Civil Mozgalom, valamint a Torgyán-féle kisgazdapárt - támogatott; legalábbis addig, amíg mindez ki nem derült.

Nem nyilatkozik

A 3. számú választókerület (Békés) hagyományosan jobbos beállítottságú. Itt a Jobbik egy minapi brutális gyilkosságból próbált politikai tőkét kovácsolni magának, de az áldozat családjának ellenkezése miatt ebből végül nem sok minden lett. Március 15. előtt a saját házában meggyilkoltak és kiraboltak egy 87 éves asszonyt. A 18 éves elkövetőt rövid időn belül elfogták. Aznap este gyertyás megemlékezést tartott a Jobbik az idős nő házánál, és március 15-ére tiltakozó demonstrációt hirdetett a város főterére, ahol Pörzse Sándor szónokolt volna. Pörzse azonban nem futott be, a meggyilkolt aszszony hozzátartozói pedig kinyilvánították, hogy senki ne sajátítsa ki a gyászukat. Mivel a rendezvényt a Jobbik mégis megtartotta, a gyászoló rokonok azt kérték, legalább kirekesztéstől és megkülönböztetéstől mentes beszédek legyenek. A párt ebbe belement. A feltételezett elkövető egyébként is nehezen sorolható a "cigány bűnözők" közé: apja "félcigány", anyja magyar, és nem cigány környezetben nőtt fel.

Békésen Erdős Norbert (Fidesz) próbálja - valószínűleg sikerrel - megvédeni a mandátumát Nagy Lászlóval (MSZP) és Molnár Józseffel (Jobbik) szemben. Amikor a Fidesz választmányi elnöke, Kövér László megjegyzésének a kommentálására kérték Erdőst (Kövér a Tisza vizével árasztaná el a Viharsarkot, majd rezervátummá nyilvánítaná a térséget), a képviselő azt válaszolta, kampányidőszakban nem nyilatkozik.

Figyelmébe ajánljuk