Völner a bíróságon: továbbra is mindent tagad, állítása szerint egész életében tisztességes volt

  • narancs.hu
  • 2023. május 23.

Belpol

A volt igazságügyi államtitkár vallomást tett. Úgy véli egy politikus nem fordíthat hátat, ha segítséget kérnek tőle.

Egy héttel azután, hogy Schadl György, a végrehajtói kar nemrég lemondott elnöke vallomást tett a bíróságon, az utóbbi idők egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének másik főszereplőjét, Völner Pált, volt igazságügyi államtitkárt kedden hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék. Mint ismert, az egykori kormánypárti képviselő a másodrendű vádlottja annak a 22 vádlottat felsorakoztató büntetőpernek, melynek előkészítő ülésén 10, bűnösségét beismerő vádlott fölött már ítéletet mondott a bíróság.

A keddi tárgyaláson Schadl és Völner jelent meg a vádlottak közül – írja tudósításában a 24.hu.

A  Völner és Schadl elleni vádpontok közül a leglényegesebb szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki a korábbi államtitkárral. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völnernek, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

A lap emlékeztet, Völner az ügy előkészítő ülésén már szót kapott, akkor többek közt azt mondta, hogy

  • nem ismeri el a terhére rótt bűncselekményeket.
  • Az állítások nagy része súlyos valótlanság.
  • Schadl Györggyel nem állt korrupciós kapcsolatban, jogtalan előnyt nem kapott.
  • Államtitkári, miniszterhelyettesi pozíciójával nem élt vissza.
  • Soha nem történt olyan, hogy végrehajtók kinevezésében közreműködött volna.
  • Hivatali kötelességét nem szegte meg.

Völner előzetesen arról beszélt, hogy számos bizonyítási indítványa lesz, és a tárgyalás során részletes vallomást tesz majd.

Völner a keddi tárgyaláson jelezte, élni kíván a lehetőséggel, hogy vallomást tegyen. A 24.hu beszámolója szerint elmondta,

  • továbbra is fenntartja, hogy nem bűnös. Minden vádat visszautasított. Arról sem volt tudomása, hogy bűncselekmény történt.
  • Állítása szerint soha nem követett el bűncselekményt, feddhetetlen életet él.
  • Megismételte, soha nem állt korrupciós kapcsolatban Schadl Györggyel. A vádiratban közölt 83 millió forintot sem egyben, sem részletekben nem vette át.
  • Utalt rá, hogy védőjével továbbra sem fértek hozzá bizonyos bűnjelekhez.
  • Protokolláris rendezvényen ismerte meg Schadlt, akit agilis fiatalembernek tart.
  • Csak Schadl Györgyöt ismeri a vádlottak közül, valamint a huszonegyedrendű vádlottat, aki a végrehajtói kar hivatalvezetője volt, és beismerte bűnösségét az előkészítő ülés során.
  • Mint mondta, amikor ő lett a felettese a végrehajtói területnek, nem is volt végrehajtói kinevezés.
  • Szóba sem kerülhetett Schadl és közte anyagi jellegű kérdés. Távolságtartás volt kettejük között, amit igazol, hogy Schald mindig tisztelettel beszélt róla, távollétében is.
  • Szerinte az nem igaz, hogy ő az igazságügyi miniszter általános helyetteseként felügyelte volna a végrehajtói kart. Azt mondta, a miniszternek és az általa kinevezett államtitkárnak volt ilyen jogosítványa.
  • Neveltetése, életfilozófiája és évtizedek óta végzett munkája idegen attól, amit a vádiratban megfogalmaztak.

Völner mindemellett ismertette életpályáját is. Eszerint 1962-ben született, negyedik gyerekként. Gyerekkora óta munkára nevelték, szülei mindent megtettek taníttatásáért, mindig munkával kereste meg a jövedelmét. Már diákként rendszeresen dolgozott, például libákat őrzött és teheneket terelt. Mindig megelégedett azzal, amennyit keresett. Elmondása szerint mindig legjobb tudomása, és az ország érdekeinek megfelelően végezte a munkáját. Már 1994-re fel tudott építeni egy családi házat, ami jelzi, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkezett. Ügyvédi irodáját 2000-ben vették meg, ami azóta is megvan. Felsorolta, hogy földeket, állampapírokat is vettek az évek során. Állandó megbízásai voltak nagyobb cégeivel. Szerinte mindebből egyértelmű, hogy az ügyvédi pályáról nem egzisztenciális okokból váltott a politikai pályára. Azzal, hogy országgyűlési képviselő lett, szüneteltetnie kellett az ügyvédi praxisát.

A hírportál megjegyzése szerint

Völner kampányba illő beszédet mondott, szinte az összes politikai eredményét felsorolta.

Szólt arról is vallomása során, hogy a hozzá érkező jó ügyeket mindig igyekezett felkarolni, legyen szó akár önkormányzati, civil szervezeti megkeresésről. Arról beszélt, hogy

egy képviselőnek mindig tágan kell értelmeznie a munkáját, és mindig bizonyítani kell a segítő készségét. Szerinte ez jelzi, hogy azokban az ügyekben is segíteni próbált, amit most a terhére rónak.

Ezt a volt államtitkár szerint az ügyészség nem érti. Mint fogalmazott, nem fordíthat hátat, ha segítséget kérnek. Példaként említette, hogy egyeztetéseket folytatott arról, hogy egy cég terméke legyen hungarikum. De elmondta, támogatott kórházfejlesztést is, amit szerinte korrupcióként értelmezni képtelenség. Azt elismerte, hogy pályázati információkat adott azoknak, akik segítséget kértek, és akik nyertek a pályázatokon, azoknak rendszerint gratulált is. Több esetet is felsorolt, amikor szerinte segítséget nyújtott, ám az ügyészség azt próbálja meg kihozni ebből, hogy korrupció történt.

Völner Pál a parlamenti államtitkári feladatait is részletezte, és hangsúlyozta, hogy a többi közt a köztestületekkel – így a végrehajtói karral – kapcsolatos munkát nem ő végezte, hanem az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár. Szerinte jogilag sincs kapcsolata a két államtitkárságnak. Neki nem is volt kijelölt feladata az igazságügyi kapcsolatok terén. Egyetlen olyan esetre sem emlékezett, hogy végrehajtói pályázatok felterjesztett sorrendjén változtatott volna.

Elmondta, számos ügyben kellett államtitkárokkal egyeztetni. Végrehajtási ügyekben is. Egyebekben Vízkelety Mariann, és Hajas Barnabás volt államtitkárok meghallgatását kezdeményezte, akik szerinte elmondhatják, hogy nem szólt bele a végrehajtói kinevezésekbe. Hangsúlyozta, a végrehajtói terület felügyelete formálisan 2021-ben került hozzá, ám ebben a fél évben egyetlen végrehajtót sem neveztek ki.

Völner a Schadl Györggyel való kapcsolattartását elismerte, elmondta, a devizahiteles ügyek, a magáncsőd intézménye és a végrehajtásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások miatt volt rá szükséges. Schadlről azt mondta, gyorsan és megbízható információkat adott neki telefonon is.

Kiemelte azt is, ha az bűncselekmény, hogy olyan ügyekkel is foglalkozik valaki, ami nincs a hatáskörében, akkor ezt a Büntető törvénykönyvben is rögzíteni kellene. 

Ilyen volt elmondása szerint annak a találmánynak az ügye is, ami Schadl birtokában volt. Egy "vízhajtású motor", aminek támogatását valóban próbálta elérni, de kiemelte, valóban azt szerette volna, ha ez a találmány az állam tulajdonába kerülne, mert az ország érdekeit szolgálta volna.

Mindemellett beszélt arról is, hogy az, hogy Schadl György tevékenysége mire terjedt ki más végrehajtókkal kapcsolatban, az semmilyen összefüggésben nincs vele.

(Címlapképünk illusztráció, Völner Pál egy 2021. júliusi nyilvános szereplésén készült. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk