A stresszoldás 7 hatékony módszere: a nyugodt mindennapokért

  • Fizetett tartalom
  • 2022. május 3.

Élet + Mód

Mára a stressz népbetegséggé vált, hiszen legtöbbünkre nagyon sok nyomás rakódik nap mint nap. Túlhajszolt munkatempó, túlórák, zsúfolt városok és utak – ezentúl a világunkban jelen lévő járvány, háborúk és természeti katasztrófák, szélsőséges időjárás is fokozzák a nyomást. Egyre nehezebb megküzdeni a ránk zúduló sok stresszel, néha szinte annyira kilátástalannak tűnik a küzdelem, hogy belebetegszünk vagy függőségekkel kompenzálunk.

Mégis, ha utánajárunk az okoknak és hiszünk benne, hogy meg tudunk küzdeni a stresszel, akkor igenis van lehetőségünk könnyebbé, nyugalmasabbá tenni életünket. Ebben a cikkben bemutatunk 7 hatékony módszert, amelyekkel pár lépéssel közelebb kerülhetünk a kiegyensúlyozott mindennapokhoz.

Stressz hosszú távon

Ha rendszeresen stresszelünk és hosszú távon nem tudunk megküzdeni vele, akkor bizony nagyon sok problémával kell szembenéznünk. A sok aggodalmaskodás és szorongás egy idő után rengeteg módon jelentkezhet. Előfordulhat, hogy alvásproblémákkal kell szembenéznünk. Ha nem tudjuk kikapcsolni a gondolatainkat, akkor szinte teljesen biztos, hogy nem fogunk tudni éjjelente mélyen aludni. Ezáltal a testünk nem tud megfelelően kikapcsolni, feltöltődni és regenerálódni, amivel még nagyobbra növelhetjük a szervezetünkre nehezedő stresszt.

Ha nem találjuk meg a megfelelő eszközöket arra, hogy hogyan tehetjük le a stresszt, vagy hogyan tudjuk csökkenteni azt, akkor sajnos a családi, baráti kapcsolataink és az egészségünk is megromolhat. Hiszen hamar kimerülünk, türelmetlenek lehetünk, a jó hangulatunk is elvész, hiszen nem marad energiánk az öröm megélésére sem. Szerencsére van mit tenni ez ellen!

Tired man suffering from headache at work, massaging temples

A stresszoldás 7 hatékony módszere Ne hagyjuk figyelmen kívül!

Semmiképpen ne hitegessük magunkat hasonló gondolatokkal: „Majd elmúlik!” vagy „Majd megoldódik egyszer!”. Nem, nem fog magától megoldódni a probléma, nekünk kell változtatni az életünkön, életvitelünkön és szokásainkon ahhoz, hogy a stressz kevesebb legyen. Tudatosítsuk ezt magunkban! Nagyon káros tud lenni, ha folyamatosan csak reménykedünk, de nem teszünk semmit.

1. Rendszeres testmozgás

A stressz okozta nyomás a testünkben és a lelkünkben egyaránt feszültségeket okoz. A rendszeres testmozgásnak nagyon sok olyan pozitív, gyógyító hatása van, amely ellensúlyozza a stressz negatív hatásait és kiegyensúlyozza a szervezetünk működését. A mozgás hatására megfeszülnek majd ellazulnak az izmaink, és utána felszabadultabbnak érezhetjük magunkat. A testmozgás csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol szintjét és megemeli a boldogsághormon, az endorfin szintjét a szervezetünkben.

Így sokkal boldogabbnak és elégedettebbnek fogjuk magunkat érezni. Olyan mozgást érdemes választanunk, amelyet örömmel végzünk. Ha nem szeretünk futni, akkor keressünk valamilyen csoportos edzést, vagy nézzünk körül az online órák között! Kiemelten nagy örömforrás lehet a tánc, hiszen egy jó társaság és a zene nagyon hatékonyan oldják a stresszt. Javasolt beiktatni a jógát is a heti mozgástervünkbe. A jóga a legtökéletesebb mozgásforma a test, a lélek és a szellem harmonizálására.

2. Helyes étkezés

Azok vagyunk, amit megeszünk. A rossz táplálkozás is képes stresszt okozni. Ha nem figyelünk oda az étkezésünkre, teletömjük magunkat cukorral, finomított lisztből készült ételekkel, és rendszeresen fogyasztunk alkoholt, akkor a vércukorszintünk teljes kétségbeesésben fog hullámzani reggeltől estig. Ezzel bizony növeljük a stresszt a szervezetünkben és folyamatosan fáradtak leszünk. Cél: a cukor, a finomított liszt és az alkohol elkerülése, és egy kiegyensúlyozott étrend követése, sok friss idényzöldséggel, -gyümölccsel. Igyekezzünk ételeinket frissen elkészíteni!

3. Énidő

Fordítsunk időt minden nap saját magunkra is! Naponta 15-30 perc, amit csak magunkban töltünk, csodákat tehet! Keressünk minden nap a naptárunkban erre helyet, és szigorúan tartsunk énidőt magunknak! Ezalatt a kis idő alatt üljünk le egy könyv mellé, meditáljunk, relaxáljunk egyet, vagy csak csukjunk be a szemünket és lélegezzünk mélyeket!

4. Alvás

A megfelelő és kielégítő alvás nagyon fontos a stressz kezeléséhez. Mindenkinek másra van szüksége a jó alváshoz, érdemes kicsit felülvizsgálni a szokásainkat. A bioritmusunknak nagyon jót tesz, ha azonos időben fekszünk le és kelünk fel, illetve ha sikerül lefekvés előtt ráhangolódnunk az alvásra.

5. CBG olaj

Érdemes kipróbálnunk a CBG olajat! Kutatások bizonyítják, hogy a CBG olaj nagyon hatékony a stressz és a szorongások csillapítására és még hangulatjavító hatása is lehet.

6. Masszázs

A masszázst is érdemes beiktatnunk az életmódunkba, heti egy masszázs már jelentősen ellensúlyozza a stressz hatásait. Ellazulnak az izmaink, oldódik a feszültség és sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk tőle.

7. Fejtsük meg az okát! 

Érdemes utánajárnunk annak, hogy az életükben mi okozza a stresszt és annak megfelelő terápiát találnunk rá. Javasoljuk, hogy részletesen gondoljuk át az életünk mindennapjait! Vizsgáljuk meg kapcsolatainkat, munkánkat, környezetünket és szokásainkat is, hogy megkönnyítsük a saját életünket!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.