tévésmaci

A fecske és Nils

  • tévésmaci
  • 2022. július 13.

Film

Amikor Sztupa és Troché kivizsgálták Lúdas Matyi disszidálási ügyét, már a korai szakaszban komoly eredményeket értek el.

De különben is, jó muri volt disszidálási ügyekkel foglalkozni, mert sok utazással járt. Szép tájak, érdekes embe­rek, mondta Sztupa úgy, hogy pontosan tudta, Troché a szemébe kacag. Mindenesetre a texasi Goose Creekben találtak egy szerfelett vidám fickót, szőke, nagydarab gyerek, akkora fogakkal, hogy láttán a kardfogú krokodil is sírva menekülne. A környék népszerű dobosa volt, olyan csávók zenekarában forgolódott, mint Willie Nelson vagy Kris Kristofferson bandái, de a haverjai azt mondták róla, hogy aligha püföli már sokáig a bőröket, elmegy ez Hollywoodba, és színésznek áll, akkora bohóc. Nos, a pacák Barry Goosey-ként mutatkozott be, de ezt Sztupáék már tudták – ezért jöttek. Némi kellemesen eltöltött idő után a lapátfogú fickó nagy kedvvel mesélt is a családjáról, nézzetek körül, mutatott kifelé, a térre, itt minden az én családomnak köszönhető. Nem volt itt semmi, amikor az ük-üküköregapám, bizonyos Matthew Goosey megérkezett. Fél Európán keresztül hajtotta a libáit, miután a hazájában, Ausztriában félholtra vagy egészre vert valakit és menekülnie kellett, lehet, hogy valami pénzt is magához vett ott, nagy franc volt az öreg. Döbrögi lesz az, nézett Sztupa sokatmondóan Trochéra. Nem mondod…

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.