Narancslista – Az év legjobb tévésorozatai

  • narancs.hu
  • 2012. december 10.

Film

Flúgos nyomozók, eleven csajok és sokat szexelő törpe: ezek voltak az év legjobb tévésorozatai a Narancs szerint. Önnek melyik okozott gyógyíthatatlan függőséget? Szavazzon, hogy megtudhassuk!

1. Homeland


A magyar tévékbe valamiért még nem jutott el, de a letöltések korában ez már rég nem akadály a rajongótáborhoz vezető úton. Az iraki fogságból Amerikába visszatérő, gyanús katona és a bipoláris zavarral megvert CIA-ügynöknő kalandja a feszültségszintet folyamatosan magasan tartó fordulatosság és a kimagasló színészi játék miatt nagyon gyorsan képes nehezen gyógyítható sorozatfüggőséget okozni.

2. Csajok


Valószínűleg senki sem számított arra, hogy az első, felületes pillantásra csupán a Szex és New York indie-verziójának tűnő sorozat az idény egyik legintelligensebb és legszellemesebb produkciójává képes válni. Mégis ez történt. Lena Dunham sorozata olyan, mint a legjobb popszámok: könnyűnek könnyű, de benne van egy egész korszak.

3. A híd


Flúgos nyomozó? Kipipálva. Borongós hangulat? Megvan. Tragédia a múltban, amely megmérgezi a jelent? Hát persze! A halálosan népszerű skandináv krimiirodalom receptjéből kifőzött svéd–dán sorozat pont úgy szórakoztat, mint Nesbo, Indridason és Larsson regényei.

4. Treme


A tévésorozatok Keresztapáját, vagyis a Drótot alkotó David Simon nyakig süpped New Orleans, vagyis a világ egyik legizgalmasabb városa különös bugyraiban. Ezer szín, ezer hang, ezer szál, fantázia és dokumentarizmus az ínyencek számára.

5. The Killing


Egyfelől lásd, amit fentebb A hídról írtunk. Másrészt ez a sorozat (a dán Forbrydelsen remake-je) még a politikai korrupcióról és a családi gyászmunkáról is fájdalmasan sokat megtanít körmüket tövig rágó nézőinek.

6. Trónok harca


Fekete varázslat, hódémonok, sokat szexelő törpe, sárkányok, árulás, lefejezés: az áradó fantasybe oltott sötét királydrámáról biztosan kiderült, hogy több évadra elegendő spiritusz van benne.

7. Egyszer volt, hol nem volt


A régi mesék kortárs olvasata, a Grimmek sokadik mennybe menesztése ma mozgóképes főprogram, Edward Kitsis és Adam Horowitz sorozata pedig ott nyomul a menet élén. Legalábbis így volt ez az első évaddal. Nagy kérdés, hogy a széria jövőre is fel tudja-e majd varázsolni magát a listára.

8. A törvény embere


Timothy Olyphantet az isten is arra teremtette, hogy westernhőst játsszon. A Deadwood seriffje a jelenkor Kentuckyjában lép fel (hanyag eleganciával és méltósággal viselt Stetson-kalapban) botcsinálta drogcsempészek és egyéb veszélyes kutyaütők, vagyis leginkább a menthetetlen hülyeség ellen. Egyelőre megunhatatlanul.

9. Sherlock


Conan Doyle ezerszer megfilmesített mesterdetektívje nem hiányozhatott a kortárs tévésorozatok univerzumából. Mi nem a Lucy Liu-s Elementaryt, hanem a kiváló brit modernizálást díjaztuk.

10. Terápia


„A Terápia hosszú idő óta a legjobban sikerült honi tévés (és nem mellékesen filmes) vállalkozás, ami megkíméli nézőjét a magyar produkciók túlnyomó többségéből áradó bénázás és véletlenszerűség érzetétől” – állította kritikusunk. Kicsit remake, kicsit egyszerű, de nagyon a miénk.

A Narancs filmkritikusai által megszavazott legjobb játékfilmeket soroló cikk itt található. A legjobb férfi és női színészek listája itt és itt, az év csalódásaié pedig itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk