chili&vanília

Körözött

Gasztro

A körözött a magyar konyha emblematikus túrókrémje, a nemzetközi gasztronómiában liptói túróként ismert. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori országaiban szinte mindenütt ismerik, és sajátjuknak érzik. A mai Szlovákia területén található Liptó a nemzetközi névadója.

A "körözött" elnevezés a legtöbb forrás szerint mindössze arra utal, hogy a különböző összetevőket alaposan összekeverik - régies kifejezéssel élve "körözik". Az mindenesetre szinte biztos, hogy eleinte pásztorok és juhászok készítették maguknak, hogy feljavítsák a megunt túrót. Ahány tájegység és család, annyiféle recept. Az alapja lágy, krémes juhtúró és tehéntúró vegyesen. Sokan tesznek hozzá vajat és/vagy tejfölt is, ha azonban jó minőségű juhtúrót kapunk, erre nincs szükség. Az én változatom három pontban tér el a megszokottól: sör van benne, ami fantasztikus ízt ad - a 30-as évek receptjeiben ez szinte mindig szerepel, mint ahogy a szardella vagy a kapribogyó is -, őrölt római köményt is keverek bele, ami egyáltalán nem jellemző a magyar konyhára, viszont a körözöttnek nagyszerűen áll, végül a szokásos köménymagot frissen pirítom, így csodás illata és íze kerekedik. Szerintem ez a létező legfinomabb körözött, külföldi vendégeknél mindenesetre mindig óriási sikert arat.

Körözött sörrel és pirított köménymaggal

Hozzávalók (4-6 adag)

25 dkg puha juhtúró

25 dkg túró

2 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál köménymag, megpirítva

0,5 dl sör

4 szál újhagyma, felkarikázva

1 nagy lila hagyma, finomra aprítva

só, bors

Tálaláshoz: pirítós

A juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük a felkarikázott újhagymát és a finomra aprított lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy öszszeérjenek az ízek.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.