chili&vanília

Körözött

Gasztro

A körözött a magyar konyha emblematikus túrókrémje, a nemzetközi gasztronómiában liptói túróként ismert. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori országaiban szinte mindenütt ismerik, és sajátjuknak érzik. A mai Szlovákia területén található Liptó a nemzetközi névadója.

A "körözött" elnevezés a legtöbb forrás szerint mindössze arra utal, hogy a különböző összetevőket alaposan összekeverik - régies kifejezéssel élve "körözik". Az mindenesetre szinte biztos, hogy eleinte pásztorok és juhászok készítették maguknak, hogy feljavítsák a megunt túrót. Ahány tájegység és család, annyiféle recept. Az alapja lágy, krémes juhtúró és tehéntúró vegyesen. Sokan tesznek hozzá vajat és/vagy tejfölt is, ha azonban jó minőségű juhtúrót kapunk, erre nincs szükség. Az én változatom három pontban tér el a megszokottól: sör van benne, ami fantasztikus ízt ad - a 30-as évek receptjeiben ez szinte mindig szerepel, mint ahogy a szardella vagy a kapribogyó is -, őrölt római köményt is keverek bele, ami egyáltalán nem jellemző a magyar konyhára, viszont a körözöttnek nagyszerűen áll, végül a szokásos köménymagot frissen pirítom, így csodás illata és íze kerekedik. Szerintem ez a létező legfinomabb körözött, külföldi vendégeknél mindenesetre mindig óriási sikert arat.

Körözött sörrel és pirított köménymaggal

Hozzávalók (4-6 adag)

25 dkg puha juhtúró

25 dkg túró

2 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál köménymag, megpirítva

0,5 dl sör

4 szál újhagyma, felkarikázva

1 nagy lila hagyma, finomra aprítva

só, bors

Tálaláshoz: pirítós

A juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük a felkarikázott újhagymát és a finomra aprított lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy öszszeérjenek az ízek.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk