chili&vanília

Ó, otelló

Gasztro

Az otelló az egyik kedvenc szőlőfajtám, rövid, mindössze néhány hétig tartó szezonjában lehetetlen betelni vele. Leginkább csak úgy, ahogy van, szemezgetve – vicces, ahogy a jellegzetes ízű belső gömböcske kipattan a vastag héjából.

Az otelló egyébként csemegeszőlő, bor előállítására nem engedélyezett, ebből a szőlőfajtából az EU szabályozása szerint nem is készíthető bor. Szinte mindig főzök a levéből beforralt mustmézet, amely sültek fényezéséhez, grillezett gombán, markáns sajtokon vagy joghurtra, vaníliafagylaltra, esetleg salátára csorgatva pompás. Az otelló azon kevés gyümölcsök egyike, amelyek csokoládéval párosítva is finomak, kóstoljanak csak meg egy szem szőlőt egy kis kocka jó minőségű, 60-70 százalékos kakaó­tartalmú csokoládéval. Csokoládétortán, csokoládéhabba keverve is nagyszerű.

false

Az alább ajánlott sült szőlő mindig sorra kerül az otellószezonban. Pontosan 7 perc alatt készül el. Az ember összekeveri a szemeket kevés dióolajjal, olvasztott sós vajjal, barna cukorral. Ezek olvadnak össze a szőlőből kicsorduló, édes gyümölcslével, kissé be is sűrítik. Ha csökkentjük a cukor mennyiségét, akkor húsok mellé is kiváló (kacsa, sertés), egyébként vaníliafagylalttal, mascarponéval remek desszert. A legjobb pedig enyhén megolvasztott vagy grillezett, markáns ízű sajtokkal.

 

Sós-édes sült szőlő

Hozzávalók (2–4 adag)

két nagy fürt szőlő

(otelló vagy pl. hamburgi muskotályos)

2 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál jófajta dióolaj
2 evőkanál barna cukor

A tetejére:
Durvára vágott pirított dió
Vaníliafagyi, mascarpone vagy olvasztott sajt

A sütőt előmelegítjük grillfokozatra (vagy a lehető legforróbb fokozatra). A szőlőt megmossuk, meg­szárítjuk, majd leszemezzük. (Szükség szerint kimagozzuk.) Nagy tálban összeforgatjuk az összes alapanyagot, majd egy alufóliával bélelt tepsibe szórjuk. Grillbe tesszük mintegy 6 percre. Kb. 3 perc után a szőlőszemek elkezdenek felrepedni, a bíbor színű lé elkezd kifolyni. A következő 3 percben a szemek egy része töppedni kezd, még koncentráltabbá, majdnem mazsolaszerűvé válik. Amikor kivettük a szőlős tepsit, egy hőálló tálban vagy sütőlapon betoljuk a durvára vágott diót, 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd az étel tetejére szórjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.