chili&vanília

Ó, otelló

Gasztro

Az otelló az egyik kedvenc szőlőfajtám, rövid, mindössze néhány hétig tartó szezonjában lehetetlen betelni vele. Leginkább csak úgy, ahogy van, szemezgetve – vicces, ahogy a jellegzetes ízű belső gömböcske kipattan a vastag héjából.

Az otelló egyébként csemegeszőlő, bor előállítására nem engedélyezett, ebből a szőlőfajtából az EU szabályozása szerint nem is készíthető bor. Szinte mindig főzök a levéből beforralt mustmézet, amely sültek fényezéséhez, grillezett gombán, markáns sajtokon vagy joghurtra, vaníliafagylaltra, esetleg salátára csorgatva pompás. Az otelló azon kevés gyümölcsök egyike, amelyek csokoládéval párosítva is finomak, kóstoljanak csak meg egy szem szőlőt egy kis kocka jó minőségű, 60-70 százalékos kakaó­tartalmú csokoládéval. Csokoládétortán, csokoládéhabba keverve is nagyszerű.

false

Az alább ajánlott sült szőlő mindig sorra kerül az otellószezonban. Pontosan 7 perc alatt készül el. Az ember összekeveri a szemeket kevés dióolajjal, olvasztott sós vajjal, barna cukorral. Ezek olvadnak össze a szőlőből kicsorduló, édes gyümölcslével, kissé be is sűrítik. Ha csökkentjük a cukor mennyiségét, akkor húsok mellé is kiváló (kacsa, sertés), egyébként vaníliafagylalttal, mascarponéval remek desszert. A legjobb pedig enyhén megolvasztott vagy grillezett, markáns ízű sajtokkal.

 

Sós-édes sült szőlő

Hozzávalók (2–4 adag)

két nagy fürt szőlő

(otelló vagy pl. hamburgi muskotályos)

2 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál jófajta dióolaj
2 evőkanál barna cukor

A tetejére:
Durvára vágott pirított dió
Vaníliafagyi, mascarpone vagy olvasztott sajt

A sütőt előmelegítjük grillfokozatra (vagy a lehető legforróbb fokozatra). A szőlőt megmossuk, meg­szárítjuk, majd leszemezzük. (Szükség szerint kimagozzuk.) Nagy tálban összeforgatjuk az összes alapanyagot, majd egy alufóliával bélelt tepsibe szórjuk. Grillbe tesszük mintegy 6 percre. Kb. 3 perc után a szőlőszemek elkezdenek felrepedni, a bíbor színű lé elkezd kifolyni. A következő 3 percben a szemek egy része töppedni kezd, még koncentráltabbá, majdnem mazsolaszerűvé válik. Amikor kivettük a szőlős tepsit, egy hőálló tálban vagy sütőlapon betoljuk a durvára vágott diót, 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd az étel tetejére szórjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.