chili&vanília

Ó, otelló

Gasztro

Az otelló az egyik kedvenc szőlőfajtám, rövid, mindössze néhány hétig tartó szezonjában lehetetlen betelni vele. Leginkább csak úgy, ahogy van, szemezgetve – vicces, ahogy a jellegzetes ízű belső gömböcske kipattan a vastag héjából.

Az otelló egyébként csemegeszőlő, bor előállítására nem engedélyezett, ebből a szőlőfajtából az EU szabályozása szerint nem is készíthető bor. Szinte mindig főzök a levéből beforralt mustmézet, amely sültek fényezéséhez, grillezett gombán, markáns sajtokon vagy joghurtra, vaníliafagylaltra, esetleg salátára csorgatva pompás. Az otelló azon kevés gyümölcsök egyike, amelyek csokoládéval párosítva is finomak, kóstoljanak csak meg egy szem szőlőt egy kis kocka jó minőségű, 60-70 százalékos kakaó­tartalmú csokoládéval. Csokoládétortán, csokoládéhabba keverve is nagyszerű.

false

Az alább ajánlott sült szőlő mindig sorra kerül az otellószezonban. Pontosan 7 perc alatt készül el. Az ember összekeveri a szemeket kevés dióolajjal, olvasztott sós vajjal, barna cukorral. Ezek olvadnak össze a szőlőből kicsorduló, édes gyümölcslével, kissé be is sűrítik. Ha csökkentjük a cukor mennyiségét, akkor húsok mellé is kiváló (kacsa, sertés), egyébként vaníliafagylalttal, mascarponéval remek desszert. A legjobb pedig enyhén megolvasztott vagy grillezett, markáns ízű sajtokkal.

 

Sós-édes sült szőlő

Hozzávalók (2–4 adag)

két nagy fürt szőlő

(otelló vagy pl. hamburgi muskotályos)

2 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál jófajta dióolaj
2 evőkanál barna cukor

A tetejére:
Durvára vágott pirított dió
Vaníliafagyi, mascarpone vagy olvasztott sajt

A sütőt előmelegítjük grillfokozatra (vagy a lehető legforróbb fokozatra). A szőlőt megmossuk, meg­szárítjuk, majd leszemezzük. (Szükség szerint kimagozzuk.) Nagy tálban összeforgatjuk az összes alapanyagot, majd egy alufóliával bélelt tepsibe szórjuk. Grillbe tesszük mintegy 6 percre. Kb. 3 perc után a szőlőszemek elkezdenek felrepedni, a bíbor színű lé elkezd kifolyni. A következő 3 percben a szemek egy része töppedni kezd, még koncentráltabbá, majdnem mazsolaszerűvé válik. Amikor kivettük a szőlős tepsit, egy hőálló tálban vagy sütőlapon betoljuk a durvára vágott diót, 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd az étel tetejére szórjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jancsics Dávid korrupciókutató: Az Orbán család vagy a Matolcsy-klán működése új jelenség

Jancsics Dávid a Leukémia zenekar gitárosaként a hazai underground zenetörténethez is hozzátette a magáét, majd szociológusként az Egyesült Államokba ment, azóta a San Diego-i egyetem professzora. A magyarországi korrupcióról szóló doktori disszertációját átdolgozva idén magyarul is kiadták A korrupció szociológiája címmel. Erről beszélgettünk.

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.