chili&vanília

Csirke, sárgarépa, mandula

Gasztro

Fűszerek, lassúság, vaskos, gyakran mázas cserépedény, sűrű szósz – ez jellemzi a klasszikus észak-afrikai fogást, a tagine-t. A tagine egyrészt magának a kúpos fedelű, széles, kerek edénynek a neve, másrészt az egytálételnek, ami benne fő. Alacsony hő­fokon, órákon át főzött fűszeres, mártásos fogás, amelynek ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy csupán zöldségekből is. Rengeteg hagyma és fűszerek (például fahéj, kurkuma, édesköménymag) alkotják a mártást, amelyben omlósra párolódik a hús vagy egyéb alapanyag. A magas fedőnek köszönhetően az étel a saját, visszacsapódó gőzében puhul meg, nem szükséges sok folyadékot vagy vizet hozzáadni, ami sivatagközeli, korlátozott vízellátású vidékeken fontos szempont volt. Egyik leghíresebb változata az olívabogyós, citromos csirketagine (djej emshmel), de gyakran készül aszalt gyümölcsökkel (pl. sárgabarackkal), olajos magvakkal is.

Ez ihlette az alább ajánlott, sárgarépás, mandulás, mazsolás, csirkés egytálételt, amelyben a zsenge (piacokon egyre gyakrabban kapható színes) sárgarépa a főszereplő. Ez a verzió amolyan gyorsított, városi kiadás – az ízek így is benne vannak. Köretnek bulgur vagy rizs illik hozzá, de jó szívvel ajánlom mellé a szuperegészséges quinoát is (bioboltokban kapható, magas fehérje- és rosttartalmú, perui származású, gluténmentes gabonaféle).

 

Sárgarépás, fűszeres csirkecomb mazsolával és mandulával

Hozzávalók (4 adag)

 

8 felső csirkecomb

só, bors

4 evőkanál olívaolaj

4 dkg vaj

2 csokor újhagyma vékonyra karikázva

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál currypor

4 szem szegfűszeg

1 rúd fahéj

3 szelet friss gyömbér

10 dkg aranymazsola

10 dkg hámozott mandula

2 csokor zsenge sárgarépa vastagabb

karikákra szeletelve

(ha van: egy csipet sáfrány)

1 evőkanál méz

1 csokor petrezselyem finomra aprítva

A csirkecombokat konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, majd mindkét oldalán alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat, majd a csirkét mindkét oldalán kissé megpirítjuk. Kivesszük egy tányérra, és félretesszük. A zsiradékhoz adjuk a felkarikázott újhagymát, néhány percig dinszteljük, majd hozzáadjuk az összes fűszert: a római köményt, a curryt, a szegfűszeget, a fahéjat és a gyömbért, és néhány másodpercig kevergetjük. Visszatesszük a hagymás alapba az előpirított csirkecombokat, hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd felöntjük 8 dl vízzel vagy alaplével. Fedő alatt 20 percig főzzük, amíg a csirke majdnem teljesen megpuhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott sárgarépát (és ha használunk, az egy teáskanál forró vízben feloldott sáfrányt). Kb. 10-15 percig főzzük, amíg a sárgarépa is megpuhul, de nem fő szét, kicsit roppanós marad. A főzési idő végére a csirke is teljesen puha lesz. Amikor elkészül, szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a mézet. Ha szeretnénk, hogy a csirke bőre kissé megpiruljon, az egészet betehetjük a grillbe kb. 5 percre (ha olyan edényünk van, amit be lehet tenni a forró sütőbe). Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.