chili&vanília

Csirke, sárgarépa, mandula

Gasztro

Fűszerek, lassúság, vaskos, gyakran mázas cserépedény, sűrű szósz – ez jellemzi a klasszikus észak-afrikai fogást, a tagine-t. A tagine egyrészt magának a kúpos fedelű, széles, kerek edénynek a neve, másrészt az egytálételnek, ami benne fő. Alacsony hő­fokon, órákon át főzött fűszeres, mártásos fogás, amelynek ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy csupán zöldségekből is. Rengeteg hagyma és fűszerek (például fahéj, kurkuma, édesköménymag) alkotják a mártást, amelyben omlósra párolódik a hús vagy egyéb alapanyag. A magas fedőnek köszönhetően az étel a saját, visszacsapódó gőzében puhul meg, nem szükséges sok folyadékot vagy vizet hozzáadni, ami sivatagközeli, korlátozott vízellátású vidékeken fontos szempont volt. Egyik leghíresebb változata az olívabogyós, citromos csirketagine (djej emshmel), de gyakran készül aszalt gyümölcsökkel (pl. sárgabarackkal), olajos magvakkal is.

Ez ihlette az alább ajánlott, sárgarépás, mandulás, mazsolás, csirkés egytálételt, amelyben a zsenge (piacokon egyre gyakrabban kapható színes) sárgarépa a főszereplő. Ez a verzió amolyan gyorsított, városi kiadás – az ízek így is benne vannak. Köretnek bulgur vagy rizs illik hozzá, de jó szívvel ajánlom mellé a szuperegészséges quinoát is (bioboltokban kapható, magas fehérje- és rosttartalmú, perui származású, gluténmentes gabonaféle).

 

Sárgarépás, fűszeres csirkecomb mazsolával és mandulával

Hozzávalók (4 adag)

 

8 felső csirkecomb

só, bors

4 evőkanál olívaolaj

4 dkg vaj

2 csokor újhagyma vékonyra karikázva

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál currypor

4 szem szegfűszeg

1 rúd fahéj

3 szelet friss gyömbér

10 dkg aranymazsola

10 dkg hámozott mandula

2 csokor zsenge sárgarépa vastagabb

karikákra szeletelve

(ha van: egy csipet sáfrány)

1 evőkanál méz

1 csokor petrezselyem finomra aprítva

A csirkecombokat konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, majd mindkét oldalán alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat, majd a csirkét mindkét oldalán kissé megpirítjuk. Kivesszük egy tányérra, és félretesszük. A zsiradékhoz adjuk a felkarikázott újhagymát, néhány percig dinszteljük, majd hozzáadjuk az összes fűszert: a római köményt, a curryt, a szegfűszeget, a fahéjat és a gyömbért, és néhány másodpercig kevergetjük. Visszatesszük a hagymás alapba az előpirított csirkecombokat, hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd felöntjük 8 dl vízzel vagy alaplével. Fedő alatt 20 percig főzzük, amíg a csirke majdnem teljesen megpuhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott sárgarépát (és ha használunk, az egy teáskanál forró vízben feloldott sáfrányt). Kb. 10-15 percig főzzük, amíg a sárgarépa is megpuhul, de nem fő szét, kicsit roppanós marad. A főzési idő végére a csirke is teljesen puha lesz. Amikor elkészül, szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a mézet. Ha szeretnénk, hogy a csirke bőre kissé megpiruljon, az egészet betehetjük a grillbe kb. 5 percre (ha olyan edényünk van, amit be lehet tenni a forró sütőbe). Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.

Realista karikatúrák

Tizenkilenc kortárs szerző írta meg, mit jelentett az elmúlt egy-két évtizedben Magyarországon felnőni. Változatos a névsor: van pályakezdő és többkötetes író, eddig elsősorban költőként vagy gyerek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert alkotó is.

Jövő idő

A politikai pártokat nem szokás szeretni Magyarországon, mi tagadás, a pártok adtak s adnak is okot erre jócskán.