chili&vanília

Csirke, sárgarépa, mandula

Gasztro

Fűszerek, lassúság, vaskos, gyakran mázas cserépedény, sűrű szósz – ez jellemzi a klasszikus észak-afrikai fogást, a tagine-t. A tagine egyrészt magának a kúpos fedelű, széles, kerek edénynek a neve, másrészt az egytálételnek, ami benne fő. Alacsony hő­fokon, órákon át főzött fűszeres, mártásos fogás, amelynek ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy csupán zöldségekből is. Rengeteg hagyma és fűszerek (például fahéj, kurkuma, édesköménymag) alkotják a mártást, amelyben omlósra párolódik a hús vagy egyéb alapanyag. A magas fedőnek köszönhetően az étel a saját, visszacsapódó gőzében puhul meg, nem szükséges sok folyadékot vagy vizet hozzáadni, ami sivatagközeli, korlátozott vízellátású vidékeken fontos szempont volt. Egyik leghíresebb változata az olívabogyós, citromos csirketagine (djej emshmel), de gyakran készül aszalt gyümölcsökkel (pl. sárgabarackkal), olajos magvakkal is.

Ez ihlette az alább ajánlott, sárgarépás, mandulás, mazsolás, csirkés egytálételt, amelyben a zsenge (piacokon egyre gyakrabban kapható színes) sárgarépa a főszereplő. Ez a verzió amolyan gyorsított, városi kiadás – az ízek így is benne vannak. Köretnek bulgur vagy rizs illik hozzá, de jó szívvel ajánlom mellé a szuperegészséges quinoát is (bioboltokban kapható, magas fehérje- és rosttartalmú, perui származású, gluténmentes gabonaféle).

 

Sárgarépás, fűszeres csirkecomb mazsolával és mandulával

Hozzávalók (4 adag)

 

8 felső csirkecomb

só, bors

4 evőkanál olívaolaj

4 dkg vaj

2 csokor újhagyma vékonyra karikázva

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál currypor

4 szem szegfűszeg

1 rúd fahéj

3 szelet friss gyömbér

10 dkg aranymazsola

10 dkg hámozott mandula

2 csokor zsenge sárgarépa vastagabb

karikákra szeletelve

(ha van: egy csipet sáfrány)

1 evőkanál méz

1 csokor petrezselyem finomra aprítva

A csirkecombokat konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, majd mindkét oldalán alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat, majd a csirkét mindkét oldalán kissé megpirítjuk. Kivesszük egy tányérra, és félretesszük. A zsiradékhoz adjuk a felkarikázott újhagymát, néhány percig dinszteljük, majd hozzáadjuk az összes fűszert: a római köményt, a curryt, a szegfűszeget, a fahéjat és a gyömbért, és néhány másodpercig kevergetjük. Visszatesszük a hagymás alapba az előpirított csirkecombokat, hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd felöntjük 8 dl vízzel vagy alaplével. Fedő alatt 20 percig főzzük, amíg a csirke majdnem teljesen megpuhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott sárgarépát (és ha használunk, az egy teáskanál forró vízben feloldott sáfrányt). Kb. 10-15 percig főzzük, amíg a sárgarépa is megpuhul, de nem fő szét, kicsit roppanós marad. A főzési idő végére a csirke is teljesen puha lesz. Amikor elkészül, szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a mézet. Ha szeretnénk, hogy a csirke bőre kissé megpiruljon, az egészet betehetjük a grillbe kb. 5 percre (ha olyan edényünk van, amit be lehet tenni a forró sütőbe). Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.