chili&vanília

Rumos, vaníliás, fordított, cseresznyés

Gasztro

„A honfoglalás óta lakják, Magyarország cseresznyéskertjének nevezik. Sem a tatár, sem a török, de a még szabályozatlan Tisza – ami egykor állítólag körbejárta – sem tudott kárt tenni benne. Sőt. Nagykörű ma majdnem olyan, amilyennek legfeljebb álmunkban képzelünk egy magyar falut az Alföldön” – írja a Narancs 2005-ös keltezésű cikkében. A Szolnoktól harminc kilométerre fekvő Tisza-parti falu cseresznyéje pedig valóban kiváló! Az idei termés talán még finomabb, mint a tavalyi: hatalmas, édes, fekete szemű cseresznyék – régen ettem ilyen jófajtát. A nagy rekeszből lett lekvár (rummal), befőtt (egy kevéske rummal) meg persze clafoutis (csak néhány csepp rummal) és pite (rum csak mellé).

Az utolsó egy kiló került erre a fordított süteményre, amelyben a cseresznye leve előbb vajas-karamellás, szirupos réteggé áll össze, majd szépen magába szívja a vajas, piskótaszerű tésztaréteg. Amikor a formából a tálra borítja az ember, a pillanat és a látvány lenyűgöző! A rum és a vanília klasszikusan ütős elegyet alkot a cseresznyével, de más fűszerekkel is lehet és érdemes kísérletezni, a keserűmandulás, marcipános jegyei miatt zseniális tonkababbal, de zöldfűszerekkel, például rozmaringgal, tárkonnyal vagy szagos mügével is csodás. Meggyel is működik.

 

Rumos-vaníliás fordított cseresznyés sütemény

Hozzávalók (8-10 szelet)

 

5 dkg vaj

8 dkg cukor

fél vaníliarúd kikapart magja

1 kg cseresznye, kimagozva

0,5 dl rum

Tészta:

10 dkg puha vaj

10 dkg cukor

fél vaníliarúd kikapart magja

2 tojás

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 teáskanál só

1,2 dl tej

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a cukrot, hozzáadjuk a vaníliát. Ráöntjük a rumot, és erős lángon elpárologtatjuk az alkoholt. Rádobjuk a cseresznyét, majd erős lángon addig főzzük, amíg a leve besűrűsödik, és kissé szirupos lesz. Egy 23 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, amit előtte kissé benedvesítettünk (így biztos, hogy nem fog leragadni a cseresznye). A tortaforma aljára öntjük a cseresznyét. Soknak tűnik, de a sülés során összemegy majd, a levét pedig beszívja a tészta. A tésztához elektromos keverővel habosra keverjük a puha vajat a cukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a két tojást, majd a lisztet, a sütőport, a sót, végül a tejet – elkeverjük, de nem kell túldolgozni. A masszát a cseresznyére kanalazzuk, elegyengetjük. 50 percig, tűpróbáig sütjük. Langyosra hűtjük. A forma tetejére teszünk egy tálat, és fejjel lefelé ráborítjuk a tortát úgy, hogy most a cseresznyés fele legyen felül. A cseresznyés réteg összeáll, és szirupos marad. Adhatunk mellé vaníliafagyit, tejszínhabot, török joghurtot.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.