chili&vanília

Karanténkantin 8. – Vettem egy csomó zöldet, mit csináljak velük?

Gasztro

Állunk mindannyian a Bálint-kert standja előtt a hajnali piacon, maszkban, távol egymástól, kígyózó sorban, látszólag fegyelmezetten, kollektív türelemmel. Szegény termelő is próbálja gyorsítani a tempót, mindenkinek az az érdeke, hogy minél többen hozzájussanak az áhított zöldekhez. Nincs most csevej, kérdezősködés, válogatás. Így fordulhat elő, hogy a mezei vásárló nagy örömében, hogy sorra került, hirtelen mindent megvesz, ami a héten termett. Aztán otthon megállapítja, hogy picit elgaloppírozta magát, és azt a tetemes mennyiségű szivárványmángoldot, szárbrokkolit, cukorborsóhéjat, bébi bok choit, vagy más, érdekes ázsiai zöldet el is kell készíteni valamilyen módon. A bevált ételek mellé nagyszerű ötleteket lehet szerezni a nemzetközi konyhákból, különösen például a koreai vagy a perzsa gasztronómiából, ahol bármennyi zöld levelet egy perc alatt eltüntetnek. Az alábbi párolt zöldség a kantoni konyha jellegzetes fogása. Mint az ennyire egyszerű fogások többségénél, itt sem a recept maga a lényeg, hanem a technika, amelyet gyakorlatilag bármilyen zöld, leveles zöldséggel alkalmazni lehet, illetve az apróságok, amelyekre érdemes odafigyelni a tökéletes végeredmény érdekében; például, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg a pirítástól, vagy hogy a zöldeket ne főzzük túl. Az osztrigaszósztól nem kell megijedni, bármelyik, ázsiai élelmiszereket árusító üzletben könnyen beszerezhető kb. szójaszószáron, és a kamrában gond nélkül eláll. Nincs sem hal-, sem osztrigaíze, füstös, sós-édes, szirupos, mintha szójaszószt kevernénk egy jó BBQ szósszal.

 

Fokhagymás párolt zöldségek osztrigaszósszal

Hozzávalók (2 kis adag)

 

50 dkg zöldség, vegyesen, pl.: bok choi,

mángold, spárga, cukorborsóhéj, brokkoli,

karalábélevél

2 evőkanál osztrigaszósz

2 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál nádcukor

1 dl víz

0,5 dl olaj

2 kis gerezd fokhagyma, finomra aprítva

só, bors

 

A zöldségeket előkészítjük: megmossuk, megpucoljuk, ha nagyobb méretű bok choit, vagy más keleti leveleket használunk, akkor leveleire szedjük, ha bébi bok choi-t, akkor félbevágjuk vagy egészben hagyjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, csipet sót teszünk bele. Amikor forr, néhány másodpercre belehelyezzük a zöldségeket, azaz blansírozzuk. A keményebb zöldségeket picit hosszabb ideig, a leveleket épp csak néhány másodpercig, amíg összeesnek. Figyeljünk, hogy minden szép zöld és ress maradjon. Közben egy kis tálkában összekeverjük az osztrigaszószt a szójaszósszal, nádcukorral és vízzel. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a kikevert szószt, és pár másodperc alatt sziruposra főzzük. Beletesszük a blansírozott zöldeket, és éppen csak átforgatjuk, hogy a szósz mindenütt egyenletesen érje őket. Azonnal tálaljuk, magában vagy főtt rizzsel, sültek, halak mellé.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.