Állunk mindannyian a Bálint-kert standja előtt a hajnali piacon, maszkban, távol egymástól, kígyózó sorban, látszólag fegyelmezetten, kollektív türelemmel. Szegény termelő is próbálja gyorsítani a tempót, mindenkinek az az érdeke, hogy minél többen hozzájussanak az áhított zöldekhez. Nincs most csevej, kérdezősködés, válogatás. Így fordulhat elő, hogy a mezei vásárló nagy örömében, hogy sorra került, hirtelen mindent megvesz, ami a héten termett. Aztán otthon megállapítja, hogy picit elgaloppírozta magát, és azt a tetemes mennyiségű szivárványmángoldot, szárbrokkolit, cukorborsóhéjat, bébi bok choit, vagy más, érdekes ázsiai zöldet el is kell készíteni valamilyen módon. A bevált ételek mellé nagyszerű ötleteket lehet szerezni a nemzetközi konyhákból, különösen például a koreai vagy a perzsa gasztronómiából, ahol bármennyi zöld levelet egy perc alatt eltüntetnek. Az alábbi párolt zöldség a kantoni konyha jellegzetes fogása. Mint az ennyire egyszerű fogások többségénél, itt sem a recept maga a lényeg, hanem a technika, amelyet gyakorlatilag bármilyen zöld, leveles zöldséggel alkalmazni lehet, illetve az apróságok, amelyekre érdemes odafigyelni a tökéletes végeredmény érdekében; például, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg a pirítástól, vagy hogy a zöldeket ne főzzük túl. Az osztrigaszósztól nem kell megijedni, bármelyik, ázsiai élelmiszereket árusító üzletben könnyen beszerezhető kb. szójaszószáron, és a kamrában gond nélkül eláll. Nincs sem hal-, sem osztrigaíze, füstös, sós-édes, szirupos, mintha szójaszószt kevernénk egy jó BBQ szósszal.
Fokhagymás párolt zöldségek osztrigaszósszal
Hozzávalók (2 kis adag)
50 dkg zöldség, vegyesen, pl.: bok choi,
mángold, spárga, cukorborsóhéj, brokkoli,
karalábélevél
2 evőkanál osztrigaszósz
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál nádcukor
1 dl víz
0,5 dl olaj
2 kis gerezd fokhagyma, finomra aprítva
só, bors
A zöldségeket előkészítjük: megmossuk, megpucoljuk, ha nagyobb méretű bok choit, vagy más keleti leveleket használunk, akkor leveleire szedjük, ha bébi bok choi-t, akkor félbevágjuk vagy egészben hagyjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, csipet sót teszünk bele. Amikor forr, néhány másodpercre belehelyezzük a zöldségeket, azaz blansírozzuk. A keményebb zöldségeket picit hosszabb ideig, a leveleket épp csak néhány másodpercig, amíg összeesnek. Figyeljünk, hogy minden szép zöld és ress maradjon. Közben egy kis tálkában összekeverjük az osztrigaszószt a szójaszósszal, nádcukorral és vízzel. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a kikevert szószt, és pár másodperc alatt sziruposra főzzük. Beletesszük a blansírozott zöldeket, és éppen csak átforgatjuk, hogy a szósz mindenütt egyenletesen érje őket. Azonnal tálaljuk, magában vagy főtt rizzsel, sültek, halak mellé.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu