chili&vanília

Karanténkantin 8. – Vettem egy csomó zöldet, mit csináljak velük?

Gasztro

Állunk mindannyian a Bálint-kert standja előtt a hajnali piacon, maszkban, távol egymástól, kígyózó sorban, látszólag fegyelmezetten, kollektív türelemmel. Szegény termelő is próbálja gyorsítani a tempót, mindenkinek az az érdeke, hogy minél többen hozzájussanak az áhított zöldekhez. Nincs most csevej, kérdezősködés, válogatás. Így fordulhat elő, hogy a mezei vásárló nagy örömében, hogy sorra került, hirtelen mindent megvesz, ami a héten termett. Aztán otthon megállapítja, hogy picit elgaloppírozta magát, és azt a tetemes mennyiségű szivárványmángoldot, szárbrokkolit, cukorborsóhéjat, bébi bok choit, vagy más, érdekes ázsiai zöldet el is kell készíteni valamilyen módon. A bevált ételek mellé nagyszerű ötleteket lehet szerezni a nemzetközi konyhákból, különösen például a koreai vagy a perzsa gasztronómiából, ahol bármennyi zöld levelet egy perc alatt eltüntetnek. Az alábbi párolt zöldség a kantoni konyha jellegzetes fogása. Mint az ennyire egyszerű fogások többségénél, itt sem a recept maga a lényeg, hanem a technika, amelyet gyakorlatilag bármilyen zöld, leveles zöldséggel alkalmazni lehet, illetve az apróságok, amelyekre érdemes odafigyelni a tökéletes végeredmény érdekében; például, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg a pirítástól, vagy hogy a zöldeket ne főzzük túl. Az osztrigaszósztól nem kell megijedni, bármelyik, ázsiai élelmiszereket árusító üzletben könnyen beszerezhető kb. szójaszószáron, és a kamrában gond nélkül eláll. Nincs sem hal-, sem osztrigaíze, füstös, sós-édes, szirupos, mintha szójaszószt kevernénk egy jó BBQ szósszal.

 

Fokhagymás párolt zöldségek osztrigaszósszal

Hozzávalók (2 kis adag)

 

50 dkg zöldség, vegyesen, pl.: bok choi,

mángold, spárga, cukorborsóhéj, brokkoli,

karalábélevél

2 evőkanál osztrigaszósz

2 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál nádcukor

1 dl víz

0,5 dl olaj

2 kis gerezd fokhagyma, finomra aprítva

só, bors

 

A zöldségeket előkészítjük: megmossuk, megpucoljuk, ha nagyobb méretű bok choit, vagy más keleti leveleket használunk, akkor leveleire szedjük, ha bébi bok choi-t, akkor félbevágjuk vagy egészben hagyjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, csipet sót teszünk bele. Amikor forr, néhány másodpercre belehelyezzük a zöldségeket, azaz blansírozzuk. A keményebb zöldségeket picit hosszabb ideig, a leveleket épp csak néhány másodpercig, amíg összeesnek. Figyeljünk, hogy minden szép zöld és ress maradjon. Közben egy kis tálkában összekeverjük az osztrigaszószt a szójaszósszal, nádcukorral és vízzel. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a kikevert szószt, és pár másodperc alatt sziruposra főzzük. Beletesszük a blansírozott zöldeket, és éppen csak átforgatjuk, hogy a szósz mindenütt egyenletesen érje őket. Azonnal tálaljuk, magában vagy főtt rizzsel, sültek, halak mellé.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát. 

Kinek a bűne?

A kormánypárti média azzal igyekszik lejáratni egy Tisza párti önkéntest, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. A kampány morális természetű, a nőt bűnösnek és erkölcstelennek állítja be, s persze ezt vetíti rá a pártra is.

Presztízskérdés

A magyar kormányzat hosszú ideje azt kommunikálja, hogy csökkent a szegénység Magyarországon, az MCC-s Sebestyén Géza pedig odáig jutott, hogy idén februárban bejelentette a szegénység eltűnését is. A kormány helyzetértékelése eddig is vitatható volt, és a KSH szegénységi adatai körül felfedezett furcsaságok tovább bonyolítják ezt az így is zavaros ügyet.

„Lövésük sincs róla”

Magyarországon nem az illegális kábítószerek okozzák a legnagyobb problémát a fiatalok körében. A hazai 16 évesek élen járnak az alkohol, a cigaretta és e-cigaretta kipróbálásában, és kilátástalannak érzett helyzetük miatt sokan a serkentők felé fordulnak.