Tartalom

MaNcs 32. évf. 20. sz. (2020-05-14)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Der Rubikon

A német alkotmánybíróság a minap alaposan befűtött az Európai Unió Bíróságának (EUB), és – végső soron – a német adófizetők pénzével (is) gazdálkodó uniós intézményeknek.

A szerk.

A szerk.

Innentől coki

Nem indult jól a hét Európa Legüldözöttebb Nemzete számára. Mert mit kellett látniuk, amikor végre felüthették a hétvégi FAZ-t?

Publicisztika
Egotrip
Belpol

Miért indult nehézkesen a koronavírus-tesztelés?

Belpol

Ablak a járványra

Az illetékesek Magyarországon is a tesztelés felpörgetését ígérik a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszában. Nem mindegy azonban, milyen típusú teszteket milyen stratégiával alkalmazunk.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Herr Klang elment

Florian Schneider (1947–2020)

Április 30-án hosszú, de a végstádiumban gyors lefolyású rákbetegség következtében meghalt Florian Schneider-Esleben, a Kraftwerk együttes egyik alapítója.

Nekrológ

Ő majd megoldja

Erdély Zsigmond Gábor (1943–2020)

A bő három évtizeddel ezelőtti gazdasági rendszerváltozás egyik fontos és színes szereplőjétől búcsúzunk – Erdély Zsigmond Gábor a napokban hunyt el rövid betegség után.

Zene
Könyv

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Könyv

A temető oroszlánja

Barak Dávid: Elásott igazság

Az elmúlt 20–25 évben itthon sem volt teljesen ismeretlen a „csallóközi maffia” kifejezés, bár ahhoz képest, hogy tagjai szinte kivétel nélkül magyar nemzetiségűek voltak, a hazai sajtó ingerküszöbét csak a legbrutálisabb megmozdulásaik érték el. Ám ennél sokkal többről van szó.

Könyv

Könyv

Levél anyámhoz

Ocean Vuong: Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

„Drága Apám, a minap egyszer megkérdezted, miért állítom azt, hogy félek Tőled” – kezdte apjának írott magánlevelét a huszonhat éves Franz Kafka 1919-ben; e levél végül irodalmi klasszikussá vált.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Egyél meg egy vödrös zsírt

Karácsony Gergely és az autós podcast

Úgy kellett a koronavírus hírfolyamát egyre fásultabban követő közfigyelemnek Karácsony Gergely főpolgármester bejelentése a budapesti sebességcsökkentési tervről, akár egy falat kenyér.

Színház

rés a présen

Színház

„A kritika persze rögtön leszúrt, hogy fapados”

" Indonéziában éltünk. Eleinte abban a tévhitben ringattuk magunkat, s ezt a média is erősítette, hogy a trópusi körülményeket nem kedveli ez a vírus, aztán hirtelen kiderült, hogy mégis" - mondja Szikszai Rémusz színésszel, akivel járványügyi tapasztalatiról is beszélgettünk .

Interjú

Színház

Alföldi Róbert: „Nem véd semmi”

A Köszönjük, Magyarország! nevű pályázat a független művészek megsegítésére jött létre, a kormánynak – ahogy ők mondják – „sikerült egymilliárd forintot átcsoportosítani” erre a célra. E „megmentő” csomag volt beszélgetésünk kiindulópontja.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Plátói félelem”

Sylvia Sasse, Krasznahorkai Kata és Inke Arns kurátorok a „Művészek és ügynökök” kiállításról

Tavaly októberben nyílt meg az Artists & Agents c. kiállítás a dortmundi HMKV (Hartware MedienKunstVerein) termeiben. Levéltári dokumentumok és eredeti műalkotások feldolgozásával azt járja körül, hogy miként foglalkoztak az egykori szocialista országok állambiztonsági szervei a performanszművészettel.

Tudomány

Portré Merkely Béláról, a Semmelweis Egyetem rektoráról

Tudomány

A mindentudó

Kardiológus, kórházigazgató, rektor, sportorvos, aki most a koronavírus-járvány elleni védekezésből is kiveszi a részét. Rendre fölmerül a neve Kásler Miklós lehetséges utódaként. De akar-e miniszter lenni?

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Swiper, ne lopkodj!

James Bobin: Dóra és az elveszett Aranyváros

Valószínűleg nem sokan gondolkodtak azon, hogyan lehetne a rettenthetetlen, örök hétéves animált hős, Dóra kalandjait élő szereplős filmbe ültetni.

Bárány Tibor

Mikrofilm

A spoilerhisztiről: mire megy ki a játék?

„Kérjük, ne beszélgessenek a Star Warsról, amíg a mozi épületében tartózkodnak. Mások most látják a filmet először, és nem szeretnék, ha valaki elspoilerezné nekik az egészet. Köszönjük szépen az együttműködést!”

Tévésorozat

Mikrofilm

Egy amerikai P-ben

The Eddy

Aki üzemeltetett már Párizsban jazzklubot, tudja, pokoli nehéz mesterségről van szó, aki nem, azt egy életre eltántoríthatja a Damien Chazelle nevével beharangozott sorozat.