chili&vanília

Moravské koláče

Gasztro

Cseh túrókrémes korong, avagy óriás ökörszem

A cseh túrókrémes korongot nevezhetnénk akár óriási ökörszemnek is, valójában azonban egy vékony, kelt tésztás pizzára hasonlít leginkább. A koláče cseh, azon belül is morva specialitás, számos változata létezik, a töltelék lehet túró, szilvalekvár, mákkrém, vagy ezek tetszőleges keveréke. Jó hír, hogy semmilyen extra alapanyag nem kell hozzá, akár a sarki kisboltból, az utolsó percben is be lehet hozzá szerezni mindent, húsvéti ráhangolódás végett is érdemes kipróbálni. Szép, fehér, nagy felülete csodás teret ad az ünnepi díszítésnek. Kerülhet rá málna- vagy virágpor, ehető virágok, magvak, gyümölcsök, lekvárpöttyök, mangószósz, és ebbe a díszítési folyamatba a család apraját-nagyját be lehet vonni.

Húsvéti kalácsok terén feltétlenül érdemes a cseh konyha táján is körülnézni, igen gazdag a választék. Az egyik alapdarab például a mazanec, egyszerű mazsolás kalács, amelyet kelt tésztából néha omlós, túrós tésztából sütnek. Ennek a tetejébe éles késsel keresztformát mintáznak. Utóbbi már az ókori görögöknél is jellemző volt, a szászok pedig a termékenység istennője, Ēostre tiszteletére sütöttek hasonlót, és a négyes felosztás a Hold négy fázisára utalt. Hasonló, hagyományos péksüteménnyel találkozhatunk Németországban és a Brit Nemzetközösség országai­ban. Nagy-Britanniában egyadagos, zsemle méretű bucikat készítenek (hot cross buns), és nagypénteken fogyasztják.

Az alábbi kalácskorongot bármikor lehet sütni is, enni is. A megadott mennyiségből egy nagy, mintegy 25 centiméter átmérőjű (8 szelet), vagy négy közepes, nagyjából 15 centi átmérőjű korong lesz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.