chili&vanília

Nyári rakott krumpli

Gasztro

A burgonya az egyik legjobb élelmiszer

A hagyományos rakott krumpli úgy tökéletes, ahogy van, ehhez semmi kétség nem fér, az alábbi eltérő változat nem is szándékozik konkurálni vele. Mint ahogy valószínűleg a többség azzal is egyetért, hogy a burgonya az egyik legjobb élelmiszer, és ha megfelelő gondossággal van elkészítve, akkor a legfinomabb fogások alapanyaga. Hihetetlen is, hogy micsoda hosszú utat járt be, mire méltó helyére került a gasztronómiában.

Őshonos, vad változata már időszámításunk előtt évezredekkel megtermett Dél-Amerika hegymagaslatain. Ezek színes, göcsörtös, apró gumók voltak, manapság még Peruban és Bolíviában találkozni ilyenekkel, mai formáját és ízjegyeit jóval később nyerte el. Európába a spanyol hajósok hozták a 16. században, a sikerre azonban még évszázadokig várni kellett. A nagy áttörés Antoine-Augustin Parmentier francia gyógyszerész és agronómus nevéhez fűződik, aki a hét­éves háború alatt a hadseregben is szolgált. Hamburgi börtönévei alatt kedvelte meg a burgonyát, amelyet szabadulását követően be is mutatott XVI. Lajos királynak. Párizs mellett hatalmas krumpliföldeket alakítottak ki, hogy népszerűvé tegyék a lakosság körében. (Ennek érdekében például még olyan kommunikációs trükköket is alkalmaztak, hogy a földet őrökkel vették körbe, a helyiek pedig abban a hitben, hogy ott valami különlegesen értékes zöldséget rejtegetnek, éjszaka kilopták, és saját kertjeikben elültették.) A 18. századtól már felfelé ívelt a karrierje, számos kulináris kultúra és ikonikus fogás nélkülözhetetlen alapanyagává vált. Köteteket lehet megtölteni a történetével, fajtáival és a burgonyás receptekkel.

Az alább ajánlott verzióhoz nem szétfővő krumplit érdemes venni, mert az tartja a formáját a sütés során. Vegye mindenki nyugodtan egyfajta kiindulási pontnak, alapreceptnek, amelyet bátran lehet variálni más fűszerezéssel, más kiegészítőkkel, más nyári zöldségekkel.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.