Tartalom

(2014-09-18)

Snoblesse
Publicisztika
Egotrip

Sándor Judit

Egotrip

Testbeszéd

A göröngyös vánkos és az alapjogok

Az emberi méltóság nem véges és nem osztható. Valóban, vannak alapjogok, amelyek néha más jogokkal ütköznek, vagy felmerülhetnek ugyanazon jogon belüli hasonló igények, s ebből kerekedhet konfliktus.

Várhegyi Éva

Egotrip

Ekotrip

Nemzeti Szatócsbolt

Amit nem tilt törvény, azt szabad. Ezzel a meglepően liberális érvvel hág a Magyar Nemzeti Bank több százmilliárd forintnyi közpénz nyakára, amelynek zömét – Matolcsy György szavai szerint – a „mára meghaladott neoliberális tanokat” felváltó saját közgazdászképzésre fordítja.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az elkergetett lakáj viccel

Az arca kicsit felpüffedt, erősen fénylik is, ja, nehéz idők járnak, de teli szájjal beleröhög a kamerába, és elsüt egy tréfát, haha, jó, nem?

A szerk,

A szerk.

Gyorsított eljárásban

A Magyar Nemzet áldozatos tényfeltáró munkájának köszönhetően a múlt pénteken arról értesülhetett hazánk közvéleménye, hogy miniszterelnök úr és Lázár úr felkerestek két, a devizahiteles perekben szívóágra került bankot, illetőleg annak vezetőit.

Belpol

Mozgásban a jobboldali sajtótérfél

Belpol

A Fidesz túszai

Komoly megszorításokat foganatosít a Magyar Nemzet és a HírTv, mindkét helyen elbocsátások is lesznek. A jobboldali médiabirodalmat érzékenyen érintő kormányzati intézkedések a Fidesz-holdudvaron belüli elitcserét készíthetik elő.

Külpol

Skót függetlenségi népszavazás

Külpol

Vesztes győztesek

Amikor ez az újság megjelenik, éppen eldől a szavazóhelyiségekben, hogy Skócia Nagy-Britannia része marad-e, vagy függetlenné válik.

Film

Film

Film

A felettes tér üres

Paweł Pawlikowski: Ida

A hatvanas évek elején járunk. A világháború, a soá és a mindent maga alá gyűrő sztálinizmus többszörös traumája által fojtogatott Lengyelország szürke, elhanyagolt, szegény és fél. Egy novícia és egy bírónő járja a gyanakvó, lesütött szemű, szótlan parasztok lakta vidéket. Nagynéni és unokahúg.

Film

Dzsessz Sztálin alatt - Paweł Pawlikowski filmrendező

A zsidó származásáról mit sem sejtő apácanövendék története tarolt az Európai Filmakadémia díjátadóján. A hatvanas években játszódó mű rendezőjével a lengyelek háborús bűneiről és a múltfeldolgozásra való hajlandóságukról is beszélgettünk.

Zene

Interjú

Zene

„Egy órára elismert vagyok”

Farkas Zoltán – Ektomorf

A húsz éve Mezőkovácsházáról indult thrash metal zenekar ma már világhírű. A frontemberrel a Soulfly koncertje előtt beszéltünk, ahol előzenekarként léptek fel: szóba kerültek a szkinhedek, a halálbüntetés, a tekerőlant, a pénz és az ikonokból lett barátok is.

Színház

ZSINÓRPADLÁS -melléklet

Színház

„Finomkodással nem lehet” – A színházi grafikusok titokzatos világa

A színházi plakátoktól egészen a rózsaszín nyalókák készítéséig terjed a tevékenységi körük. Nem árt, ha előre kitalálják, miről fog szólni egy előadás, és nem szabad agyvérzést okozniuk a retikülös néniknek. A színházi grafikusok munkáiról a legszigorúbb ítélet akár Alföldi Róbert elsuhanó taxijában is megszülethet.

ZSINÓRPADLÁS - melléklet

Színház

„Nem lehetek Teréz anya”

Anyagi gondok és új tervek a Jurányiban

A független színházi és a civil szférának úgy hiányzott, mint egy falat kenyér, így nem csoda, hogy a mára 55 szervezetnek otthont és segítséget nyújtó inkubátorháznak két év alatt jelentősen bővült a tevékenységi köre. Ezzel csak az éves támogatást megítélő kuratórium nem törődött.

Operett

Színház

Részünkről a passz

Gombrowicz: Operett

„Isteni idiotizmus”, „mennyei szklerózis” – Witold Gombrowicz számára ezek a jellegzetességek tették oly vonzóvá és kívánatossá az operettet, hogy utolsó színpadi műve e műfaj paródiájaként beszélhesse el a huszadik század rettenetét.

ZSINÓRPADLÁS - interjú

Színház

„Valami váratlan indulat”

Keresztes Tamás színész

A Katona József Színház vezető színésze tíz éve. Az egyetemre azonban csak negyedik próbálkozásra vették fel. Autodidakta zenész, figurái zárt, megkínzott alakok. Ebben az évadban Mozartot játszotta az Amadeusban és Luckyt a Godot-ban.

Színház

Férfiról férfira - DV8: John

A fizikai színház, a dokumentumszínház és a tánc kereteit feszegető világklasszis társulat hamarosan a Trafóba látogat. A bécsi premieren néztük meg, mit várhatunk az új darabtól.

ZSINÓRPADLÁS - melléklet

Színház

„Az elégedettség zavart”

Horváth Csaba rendező

A nagy füzet és az Irtás című előadásai, melyeket saját társulatával, a Fortéval mutatott be, a magyar független színház legjobb darabjai közé tartoznak, az elmúlt két év nagy revelációi voltak. Most Oresztészt rendez. Volt szólótáncos, koreográfus, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen fizikai színházi szakot visz. Lassan a közönség is megtanulja, hogy Horváth színházának ez a műfaja.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Önfelszámolók

Reggeli show a Music FM-en

Már a címnél hajlamosak vagyunk elakadni, mert ha Önindító, akkor kinek szól? Nem inkább csak simán „indítónak” kéne lennie, már ha az a célja, hogy a hallgatók napját beindítsa? Ha meg önmagukat igyekeznek a műsorvezetők – minden hétköznap reggel „szűk” négy órában – felhúzni, ahhoz minek közönség?

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

„Bebolhásodnak a delfinek”

Igor és Ivan Buharov: Mindent beleértve

Semmiféle hallucinogén anyagot nem kell magunkhoz vennünk ahhoz, hogy betépjünk az 1995 óta számos közös munkát jegyző „testvérpár” (azaz Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) kiállításán – maga a komplex és intenzív, szürreális látvány az, amely módosult tudatállapotba taszítja a befogadót. Ezt olyan multimédiás installációs prezentációval érik el, amely ­ – mint azt a kiállításhoz írt szöveg is állítja – „napjaink Kelet-Európájának rögvalóságát filozófiai és transzcendens eszmékkel, nekrorealista humorral vegyítve közvetíti”.

Könyv

Könyv

Könyv

Elfúló hangon

Sziveri János: Pasztorál

„Vadidegen testek csapódnak be életünkbe, és eltűnnek hirtelen, de úgy, hogy még véletlenül se mondhassuk: nyomtalanul!” Ezekkel a szavakkal kezdi az 1990-ben fiatalon elhunyt vajdasági költő, Sziveri János A rövid élet titka című curriculum vitae-jét, s ugyanezekkel a szavakkal indul a most megjelent kötet, a Pasztorál is.

Riport

Riport

Mit csinált a Belváros a tanyafejlesztési támogatással? - Árkád, Hold, Szabadság

A Rogán Antal vezette V. kerület eddig nem használta fel azt a 229 millió forintos támogatást, amelyet – nem kis feltűnést keltve – tavaly kifejezetten a tanyák támogatására különített el a kormány. A felhasznált összeget részben az árusítói szempontból jószerivel halott Hold utcai csarnok korszerűsítésére, illetve marketingcélokra költötte, költi. Hogy mennyit, azt a Belváros nem mondja meg.

Riport

„Feketeként álmodtam” - Günter Wallraff tényfeltáró újságíró

Volt török vendégmunkás és afrikai menekült, alkoholista és hajléktalan, fegyverkereskedő és a bulvárújságírás üzelmeinek leleplezője. Mostanában a német RTL Team Wallraff című sorozatában látható fiatal oknyomozók mentoraként. Az álruhás tényfeltárás 72 évesen is aktív nagymesterével telefonon beszélgettünk.

Lokál

Városfal Pesten

Lokál

Kulcsos erőd

Pest egy részét ma is városfal veszi körbe, csak épp nem látjuk. Hol a pincékben, hol a kiskörúti házak kertjében fut, néhány helyen az utcára is kitüremkedik. És most van újra kiállítóhelye is.

Gasztro
Tudomány

Konyhai kémia XLIX.

Tudomány

Mindenbe egy kicsit

A citromsav

Néhány nagyberuházás, és hazánk citromsavgyártó nagyhatalommá válik a közeljövőben. No de mitől lesz savanyú a szánk íze?

Lélek
Tévétorrent
Ételhordó