chili&vanília

Tépett csirke tarhonyával

Gasztro

Fűszeres, tépett csirke tarhonyával

A tarhonyáról első hallásra a többségnek a sokak által kedvelt, egyszerű és laktató pásztortarhonya ugrik be, eszünkbe sem jut, hogy a világ más részein is a hétköznapi főzés fontos alapanyaga. Pedig számos kultúrában hasonló népszerűségnek örvend, mint nálunk. Szardínián az egyik legtipikusabb étel készül belőle, frègula (vagy fregola) sarda néven fut, és halakkal, levesesen főzik. Hozzájuk Észak-Afrikából érkezett, úgy, hogy a ligurok Tabarkából (ma Tunézia része) importálták, Szardínián keresztül. A legjellegzetesebb elkészítési módja egy klasszikus leves, kagylóval, a sziget nyugati oldalán pedig szárd paella készül belőle (a négyszáz éves spanyol megszállás nyoma). Neve a latin „fricare” (dörzsölni) szóból ered: durumlisztet vízzel tésztamorzsává dörzsölnek, majd speciális rostán át szitálják – pont úgy, mint a kuszkuszt vagy a tarhonyát. A morzsát megszárítják, majd kétszer megpirítják. Libanonban matfoul, az algériai berbereknél abazine elnevezésekkel illetik, Izraelben p’titim néven ismert. A történet szerint az ország első miniszterelnöke, David Ben-Gurion kérte fel az egyik legnagyobb élelmiszeripari üzemet, hogy mizrahi zsidók szükségleteit kielégítendő, fejlesszen ki terméket, amely a rizs és a kuszkusz alternatívájaként szolgálhat. A gyerekek kedvence manapság is, de a séfek is előszeretettel használják – köretként, salátákba, ragukkal, keleti fűszerezéssel, mint például az alább ajánlott, kiadós egytál­ételben.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.