Snoblesse Oblige 2023/42.

  • Narancs
  • 2023. október 18.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

A nép emlékezete töredékes, és nem különösebben megbízható. Az emlékezet fogyóanyag, szükség van a gondozókra, a felelőtlen kísérletezők után jönnek az archiváriusok.

(Konrád György: A terror szétszóródik)

péntek október 20. 15.00 Atmoszféra – kiállítás

Festészeti párbeszéd Szűcs Barbara Eszter és Zirczi Judit között, az alkotásaikon keresztül. Hogyan áll össze a szellem és az anyag a világunkban? Milyen láthatatlan minőségek döntik el a sorsunkat? A tárlat november 3-ig látható szerdán, csütörtökön, pénteken, 15 és 18 óra között.

(MaMű Galéria, Bp. VII., Damjanich u. 39.)

 

péntek október 20. 19.00 Csárdáskirálynő

Magyarország legrégebbi színházának bicentenáriumi bemutató sorozatából nem maradhatott ki a legnépszerűbb és világszerte legtöbbet játszott operett, már csak azért sem, mert a librettista Jenbach Béla Miskolc város szülötte volt. Kálmán Imre, Leo Stein és Jenbach Béla operettje Békeffi István és Kellér Dezső szövegátdolgozásában, Gábor Andor versfordításaival, Béres Attila rendezésében került színpadra. A címszerepben Seres Ildikót és Eperjesi Erikát láthatja a közönség. Másnap ismétlés.

(Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné út 1.)

 

péntek október 20. 19.00 Szingapúr rövid története és a délkelet-ázsiai transztáncok – Yishun lángokban

Kozári Zita, az ázsiai kontinens forradalmainak és politikai erőviszonyainak szakértője, a Tilos Rádió műsorvezetője, Szingapúr nagy szerelmese tart Különórát a különleges előadás előtt, amely arról a szingapúri negyedről szól, ahol még mindig helye van a vallási megmozdulásoknak, ünnepségeknek és rituáléknak. A multikulturális vogue, transzcendens queer szóló másnap is látható lesz.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

péntek október 20. 20.00 Fekete Jenő és Bacsa Gyula – koncert

A gitáros bluesdalnok és a zongorista a 80-as években a Palermo Boogie Gangben kezdte a közös játékot. Most a saját dalok mellett blues, boogie és rock and roll szerzemények színesítik majd a programot. A helyszínen újabban nem üzemel pénztár, kizárólag online lehet jegyet venni!

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

péntek október 20. 23.30 Cyberpunx 3.0 – parti

A nagy disztopikus táncos buli, ahol a sötét synthwave-től a midtempón át egészen EBM-es dark technóig táncolhatja magát a közönség a kibertérből a tánctérre. A pult mögött Megahit a frissen megjelent, Megacorp című albumával, de fellép Quixotic, az új retrowave legismertebb hazai képviselője, valamint Syncbutton és most először a Cyberqueen.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

szombat október 21. 16.00 Ez neked irodalom? – felolvasás és zene

A vendég Papp-Sebők Attila, egy fiatal költő Sepsiszentgyörgyről. Jön hozzá egy zenész: Jakab Viola is. Moderál és kérdez Rónoki Bertalan. A belépés ingyenes, és lesz tombola is.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

szombat október 21. 17.00 A Gyűjtemény (1900–2022) – Ladik Katalin – kiállításmegnyitó

Az újvidéki születésű Ladik Katalin költőként indult, de performance-szal, színészettel is foglalkozott. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósuló kiállítás elsősorban fotográfiai alapú, illetve videómunkákon keresztül mutatja be Ladik body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performance-ait. A megnyitó performance-ot ő maga adja elő, köszöntőt mond Prosek Zoltán, a múzeum igazgatója, a kiállítást Kürti Emese művészettörténész nyitja meg. A kiállítás április 21-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

(Ferenczy Múzeum Centrum, Szent­endre, Kossuth Lajos u. 5.)

 

szombat október 21. 19.00 L.A. Suzi lemezbemutató

„Tegnaptól végre szabadon élek / kikapcsoltam a kocsiban a féket / Én nem voltam jó, mással próbáld, / más póráza biztos jó rád…” Szalai Anna és Dorozsmai Gergő új zenekara a búbánatos magyar nóták és dallamos kávéházi punksanzonok segítségével, különleges gitár- és zongorajátékok kíséretében kalauzol az önutálat és a kiégés mezejére.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat október 21. 20.30 Sauropoda – koncert

Őslények orientális-avantgárd-progresszív dzsessz-rockja. Krizbai Domokos gitá́ros, Kocsis Levente basszusgitáros és Lukács Pé́ter dobos kiszámíthatatlan és komplex játéka sajátos, misztikus világokat, víziókat jelenít meg, sokféle hangzással.

(Lumen kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

vasárnap október 22. 14.00 Örökléspróba – kiállítás

Zellei Boglárka Éva munkái, fotói, performatív akciói, installációi évek óta az értelemkeresésnek, önelhelyezésnek a folyamatát követik. A mostani, november 10-ig látható kiállítása is ennek a része. Keddtől péntekig, 14 és 18 óra között látható. De előzetes bejelentkezéssel is lehet próbálkozni.

(Inda Galéria, Bp. VI., Király u. 34.)

 

vasárnap október 22. 19.00 Staatskapelle Weimar – koncert

A koncert első részében Liszt egyik legjelentősebb nagyzenekari kompozíciója, a Dante-szimfónia hangzik el. Az est dirigense a nemzetközi operaélet kiválósága, a Bournemouth Symphony Orchestra vezető karmestere, Kirill Karabics. A hangversenyt 18 órai kezdettel, Előhang címmel Fazekas Gergely zenetörténész műismertető előadása előzi meg az előadóteremben. A részvétel előzetes regisztrációt igényel a honlapon.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

hétfő október 23. 10.00 Álmainkban valóra válnak az álmaink – kiállítás

Az elképzelt ideális, utópisztikus tárlat a képzőművészeti egyetem körülményeire, felépítésére reagál. A közös gondolkodásra öt hazai képzőművészeti fakultás oktató művészeit, elméleti szakembereit kérték fel. Mellettük egy open call pályázat keretében olyan hallgatók is jelentkezhettek, akik jelenleg a magyar felsőfokú képzőművészképzésben vesznek részt. A tárlat december 16-ig látható, mindennap.

(Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay-terem, Bp. VI., Andrássy út 69–71.)

 

hétfő október 23. 19.00 Épp csak világvége

„Az ezt követő évben rám kerül a sor, hogy meghaljak. Vállaltam a kockázatot, meglátogatom őket, hogy megtaláljam és bejárjam visszafelé ugyanazt az utat.” Louis harmincnégy éves író, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Sok év után meglátogatja a családját, hogy elmondja nekik, meg fog halni. A harminchárom éves Jean-Luc Lagarce 1990 nyarán Berlinben írta ezt a művet, majd öt évre rá meghalt. A Freeszfe Egyesület ezt feldolgozó előadása a VI. TITÁNium pályázat keretében valósult meg, az RS9 Színház, a Füge Produkció és Peremartoni Krisztina támogatásával. Rendezte: Szacsvai István.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

hétfő október 23. 19.00 „Isten malmai gyorsan őrölnek.” – Márai és 1956

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjén ismét izgalmas, alig ismert tényeket tudhat meg a közönség Márairól. Képek, dokumentumok és Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kísérete segít az irodalmi szövegek elmélyült befogadásában.

(Várkert Bazár, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

kedd október 24. 10.00 Same Same but Different – kiállítás

Bencs Dániel és Bencs Máté kiállítása a testvérek közösen készített alkotásain keresztül mutatja be utazásaikat, amelyek során gazdag motívumkészletet halmoztak fel. A változatos vidékek varázsa eltérő módon csapódott le művészetükben, de közös irányt is felvázolnak, ahol megfigyeléseik találkoznak. A kiállítás célja a két testvér eltérő benyomásainak képekbe sűrítése. Festményeik a vallás és a tömegkultúra kapcsolatával, a kettő összemosódásával foglalkoznak. A kiállítás november 15-ig látható, keddtől péntekig 14 és 18 óra között, de bejelentkezéssel máskor is.

(Horizont Galéria, Bp. VI., Zichy J. u. 32.)

 

kedd október 24. 19.00 Útlevél-áldó performansz

Míg bizonyos útlevelekkel majdnem bárhová utazhatunk a világon, más útlevelekkel az utazás komoly nehézségekkel jár. A körülményeket, a társadalmi-politikai hierarchiákat és az egyenlőtlenségeket vizsgálja az előadó. Az előadást követően Venuri Perera rendezővel és Raubinek Lili koreográfussal Herczog Noémi kritikus beszélget. A Dioráma Csoport kapcsolódó, Dioráma magyarokkal című előadása október 31-én látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

kedd október 24. 20.30 Grencsó István, Benkő Róbert, Hock Ernő és Kováts Zoltán koncertje

Szabadzenei sorozat, ahol olyan zenei kísérletek kapnak lehetőséget, amelyek spontán, egyedi ötletekből születnek. A mostani felállás Grencsó István kezdeményezésére áll össze – nem szokványos hangszereléssel: három bő­gő és egy fúvós játszik majd teljesen akusztikusan.

(Lumen kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szerda október 25. 10.00 Csupa-kép könyvek – kiállítás

Angolul csendes könyv (silent book), magyarul képkönyv az elnevezése annak a könyvtípusnak, amely szöveges kíséret nélkül, csak képek segítségével mesél el történeteket. A kiállítás középpontjában az egri Bródy Sándor Könyvtár Magyarországon egyedülálló nemzetközi képkönyvgyűjteménye áll, amelyet egy különleges képzőművészeti tárlat egészít ki a hazai képkönyvek legjobb alkotóitól. Néhány név a 16 alkotó közül: András Tünde, Godina Eszter, Litkei Juli, Maros Krisztina, Rofusz Kinga és Rutkai Bori. Megtekinthető december 16-ig, keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 9 és 13 óra között.

(Deák 17 Galéria, Bp. V., Deák F. u. 17.)

 

szerda október 25. 19.00 IN PARI – Szöveg és zene

A művészeti ágakat találkoztató sorozatban ma Parti Nagy Lajos szövegei és a zongorista Bartokos Botond, a dobos Kovács Gergely és a csellista Márkos Albert trió által életre keltett zenék találkoznak.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

szerda október 25. 19.00 IZP-estek: On TOP of the PYRAMID / Softwareness

Két kortárstánc-előadás egymás után az Imre Zoltán Program keretében. Till Jenewein szólója az udvari bolond tematikát lejti körül. Julija Pečnikar egy sci-fi táncelőadással csatlakozik az esthez, amely a felhőben való élet gondolatából indult ki. Rajta kívül Alja Branc és Sara Janasković lesznek a táncosok. Jegyet csak online lehet vásárolni!

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

csütörtök október 26. 10.00 Menzán innen – menzán túl – kiállítás

A közétkeztetés témája nem túl gyakran került terítékre kiállításokon. Őrzünk róla kellemes és kellemetlen emlékeket. A tárlat friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézi fel a múltat és az elképzelhető jövőt is. 2024. április 21-ig látható, hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

csütörtök október 26. 15.00 Az elnyomás alakzatai – a fehér középosztály és a roma identitáspolitikai küzdelmek

Kerekasztal-beszélgetés és szo­cio­dráma workshop arról, hogy beszélhetünk-e, és ha igen, hogyan beszélhetünk mások helyett. Mennyire láthatók romák a magyar színpadokon a közép- és kelet-európai színházművészeti színtéren, mit mondhatunk a művészi reprezentáció politikájáról, és melyek az identitásművészet hozadékai és korlátai? A The Art of Being Me projekt rokon területeken dolgozó, de különböző kultú­rákból érkező művészeket és tudósokat hoz össze. A 17.00-kor kezdődő, háromórás szociodráma workshop ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött a budapest-kf [at] bmeia [dot] gv [dot] at címen.

(Auróra bár, Bp. VIII., Auróra u. 11.)

 

csütörtök október 26. 18.00 Szlovén Filmnapok 2023

Díjnyertes kortárs szlovén filmek október 26. és 28. között. Három kortárs szlovén alkotást láthatunk az immár hetedszer sorra kerülő Szlovén Filmnapok műsorán. Hogy melyiket és mikor, az a mozi oldalán lesz hamarosan látható.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk