Nedves falevelet sodor a szél – Időjárás a héten

Megtévesztően meleg kezdet után szeles, esős és igen hideg folytatás – az ősz gyors egymásutánban szinte valamennyi arcát megmutatja. Hétvégén pedig visszaállítjuk az órát.

A hét első napján, talán utoljára az évben, múlt heti beharangozónknak megfelelően visszatér a kora őszi hangulat. A napos és pláne az ország északnyugati harmadában kifejezetten meleg idő azonban csak egy napig tart – utána az addigi, délnyugati irányú áramlást biztosító anticiklon is takarodót fúj. Igaz, az első, már keddre virradóra érkező hidegfront zömmel északra hoz esőt, és csupán némileg veti vissza a hőmérsékleteket – még mindig a sokéves októberi átlag köré. No, de kedd éjféltől egy hullámzó frontrendszer kíséretében újabb, ezúttal izmosabb csapadéktömb érkezik – ez már viharos széllel és erős hidegbetörés kíséretében: mindez a Gonzalo nevű atlanti hurrikán kontinensünk fölé érkező maradványának, egy kiterjedt poszttropikus ciklonnak köszönhető. Ráadásul az alacsony légnyomás centruma is itt, Európa közepén helyezkedik majd el, amit a sűrűsödő izobárvonalak és előbb szerdán, majd csütörtök éjszakától egészen péntek késő estig erősen, néhol viharosan fújó szél jelez majd. S persze ismétlődő esőt is kapunk (csütörtök estétől húzódik ránk délkeletről egy terjedelmes peremciklon), ami majd éppen péntek délre kezd csillapulni – a hosszú ünnepi hétvége második felében speciel már száraz és csendes időnk lesz: hideg (néhol már fagyos!) éjszakákkal, reggelekkel, hűvös nappalokkal.

Vasárnapra virradóan pedig véget ér a nyári időszámítás: fölösleges is volna a további önbecsapás. Hajnali 3-kor azután megint kettő lesz – cserében vasárnap délután már kevéssel fél 5 után le is megy a nap (az óraátállítgatásról ajánlanánk figyelmükbe egy korábbi cikkünket).

false

Földhöz lapít, hajlít a szél

Hétfőn a délelőtt is jócskán terjeszkedő terebélyes, vaskos ködfoltok feloszlását követően délután már derült, száraz, napos meleg idő várható: az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén akár 23–24, máshol „csak” 19–22 fokos csúcshőmérsékletekkel (a ködös-párás északkeleten lehet néhol ennél is kevesebb). Északon és keleten élénk nyugati szél fúj majd. Késő délután már több lesz a felhő, éjszaka (de még éjfél előtt) északról gyenge csapadéktömb érkezik: hajnalban, reggel a felhős időben csak 11–14 fok lesz a minimum, reggel, délelőtt északon és északkeleten további esőkre, záporokra számíthatunk.

Kedden napközben ehhez képest keveset melegszik: északon és nyugaton pusztán 15–16 fok, de délen még 18–19 is lehet. Kora délutánig főleg északon (például a főváros környékén) és keleten lesz némi eső (azért délebbre is hullhat valami), kora délután talán a Dunántúl (és még mindig a főváros környéke) lesz csapadékosabb, majd estig kis szünet következik. Éjjel előbb változóan felhős, a Nyugat-Dunántúlon már csapadékos idő várható, majd éjfél után hajnalig kezdetben a nyugati tájakra, majd szinte az egész országra kiterjedő eső. Reggel zömmel 6–10 fok lesz (a Tiszántúlon ekkor még 12-15 is lehet) – a Dunántúlon és Közép-Magyarországon már hajnaltól erős-viharos északnyugati szél várható.

false

Szerdán a nap jó részében folytatódik az országos csapadékhullás – késő délutántól néhol már szűnik az eső, s kora estére Kelet-Magyarországra szűkül a csapadékos vidékek kiterjedése. Az ország nagy részén reggeltől délutánig semmit sem melegszik – sőt, keleten még hűlni is fog: délutánra többnyire 6–12 fok várható. Sokfelé (például a Duna mentén, így Budapesten is) fúj majd erős-viharos északnyugati szél, ami azonban estére sokat csillapodik. Éjszaka északon és keleten esős, máshol csapadékmentes, de hűvös idő lesz: hajnalban, kora reggel 6-8 fokos, eléggé mérsékelt hajnali minimumok várhatók. Csütörtök reggeltől kelet felől terjeszkedik egy újabb csapadéktömb, vonulásának útjában további eső várható. Reggel a Dunántúlon fújhat viharos északnyugati szél. Csütörtökön, a nemzeti ünnepen kurtán fogalmazva kutya hideg lesz: az ország nagy részén legfeljebb 9–12 fok, amit az élénk (a nyugaton,de  késő délutántól már északkeleten is viharos) szélben még kevesebbnek érzünk. Erősen felhős idő ígérkezik és sok helyen várható tartós eső, de legalább némi szemerkélés. Késő este, éjszaka délről újabb csapadéktömb érkezik, s ekkortól már intenzívebb csapadékhullás várható - hajnalig az ország déli felén: az eső mellett pl. a Mecsekben kis eséllyel immár hózápor és havas eső is előfordulhat! Reggelig a borult időben is csak 4–8 fokig csökken a hőmérséklet. Országosan, immár északkeleten is nagyon erős, sokfelé (így a fővárosban) szinte viharos légmozgást tapasztalunk.

Péntekre erősen felhős idő, napközben országosan is sok csapadék várható: a csapadéktömb délkeletről északnyugat felé terjeszkedik. Késő estére is csak keleten szűnik meg az eső. A délutáni hőmérsékletek szinte megegyeznek a reggeliekkel: 5-8 fok (talán délkeleten és a Kisalföldön lehet 10 is). A Dunántúlon és északkeleten kifejezetten viharos szél fúl majd – ám délelőtt pont a főváros környezetében kezd kicsit csitulni. A nap végén a csapadéktömb gyengül, s éjfélre a Dunántúl nyugati-északi részére húzódik vissza (de a főváros környékén is csak lassan szűnik az eső). Éjszakára sokat csillapodik a légmozgás, így azután reggelig már 3, 7 fokig hűl a levegő: de északkeleten, a völgyekben akár gyengén fagyhat is.

Szombaton változóan felhős időben zömmel kevéssel 10 fok feletti (11-13 fokos) délutáni csúcshőmérsékletek várnak ránk. Vasárnap reggelig a kicsit megint felhősebb időben -1, +6 fokig zuhan a hőmérséklet – megint csak északkeleten fog fagyni. Vasárnap, miután felszálltak a hajnalra képződött ködfoltok, változóan felhős időben maximum 9–13 fok várható – a légmozgás is mérsékelt lesz: legfeljebb Észak-Dunántúlon fújhat élénkebb délkeleti szél. Este gyorsan hűl a levegő, másnap hajnalban már kiterjedtebben fagyhat.

Figyelmébe ajánljuk