Így küzd Európa a delta variánssal a negyedik hullám küszöbén

Katasztrófa

A kontinens számos országában emelkednek az esetszámok, több helyütt szigorításokat vezettek be. A delta variáns egyelőre nem drámaian ugyan, de ott is terjed, ahol magas az átolottság.

Még magát a nyitást sem tudtuk kiélvezni, de egyre nyugtalanítóbb hírek érkeznek arról, hogy a koronavírus delta variánsa újabb felfutásokat eredményez azokban az országokban is, ahol már magas az oltottság. Az átoltottság ugyanis még a mintának számító Izraelben sem éri el a kritikus, nyájimmunitáshoz szükséges tömeget, a vírus jobban fertőző változata pedig megtalálja a kiskapukat, az oltatlanokat vagy a kevés ellenanyaggal rendelkezőket.

A közelgő negyedik hullámról már a magyar kormány is beszélt, bár egyelőre a szakértők is úgy vélik, ha nem is kerüljük el a negyedik hullámot, az már nem jár annyira súlyos következményekkel, mint a harmadik, és valószínűleg teljes lezárásokra sem lesz újra szükség. Magyarországon egyelőre a betegek száma csak kis mértékben nő, a hétfői adatok szerint továbbra is alacsony a koronavírus-koncentráció a szennyvízben, emelkedés egyik településen sem tapasztalható. De ezzel együtt az oltási kedv is megcsappant. Eközben Orbán Viktor még azt is bejelentette, hogy kaphatnak harmadik oltást azok, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség és kötelezővé tették az oltást az egészségügyben dolgozók számára.

Egész Európát tekintve azonban az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) sem derülátó: előrejelzésük szerint jelentősen nőhet a koronavírusos fertőzöttek száma a következő hetekben: augusztus 1-ig közel ötször több új fertőzött is lehet a delta variáns terjedése és a járvány további terjedését gátló intézkedések enyhítése miatt. A szervezet szerint a legsúlyosabb helyzetben lévő országokban a fertőzöttek számának emelkedése és a fertőzések súlyosabb mértéke a 15-24 éves korosztályt érinti, a 65 év felettieknél korlátozott a növekedés.

Ami a védőoltást illeti, az ECDC adatai szerint a 18 év feletti lakosság több mint 63,8 százaléka kapta meg legalább az első adat vakcinát, és a július 11-i állapot szerint 47,8 százalék részesült mindkét adag oltásban.

Körképünkben közelebbről is megnéztük, hogy azokban az európai országokban (és Izraelben), ahol emelkednek a számok, milyen átoltottsági adatok mellett és miként kezdtek újabb intézkedéseket bevezetni.

Izrael

Az egészségügyi minisztérium hétfő reggel közzétett adatai szerint vasárnap 49 373 vírustesztet végeztek el, és 829 embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust. Ez 1,71 százalékos arányt jelent. Az elmúlt héten átlagosan napi 735 új esetet vettek nyilvántartásba, s pénteken március óta először több, mint ezret. Viszont a rendkívül magas átoltottság nyomán a vírushordozók meredeken növekvő száma ellenére sem ugrott meg jelentősen a súlyos betegek száma, amely jelenleg 66. A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 744 309, tizenkét évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,77 százaléka. A pandémia megjelenése óta 852 176 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6450-en haltak meg Izraelben.

A kormány egyelőre minél kevesebb korlátozással reagálna a negyedik hullámra, egyelőre a kezdődő esküvői szezon rendezvényeinek szabályozását jelentették be, eszerint a hagyományosan sok száz fős, hatalmas lakodalmakon csak az oltottak, a gyógyultak és a negatív tesztet felmutatók vehetnek részt.

Eközben bejelentették azt is, hogy az immunhiánnyal járó betegek részére megkezdik a harmadik oltások beadását a védettségük növelése érdekében.

Koronav?rus - Izrael

 
Oltási igazolásokatt ellenőriznek még februárban, Tel-Avivban egy koncert előtt
Fotó. MTI/EPA/Abir Szultan

Hollandia

A továbbra is meredeken emelkedő holland koronavírus-fertőzési adatok miatt a hágai kormány hétfőn arra szólította fel állampolgárait, amennyiben megoldható, dolgozzanak újra otthonról

Hollandiában 42,8 százalékos a lakosság átoltottsága, az átlagos napi fertőzésszám az országban továbbra is tízezer felett van, ezért

elrendelték a bárok és éttermek újbóli, augusztus közepéig tartó éjszakai bezárását; más uniós tagországok megkövetelhetik a Hollandiából érkezőktől, hogy karanténba vonuljanak.

Az új fertőzöttek átlagos napi száma vasárnaphoz képest 5,8 százalékkal, egy hét alatt 89,5 százalékkal emelkedett. Közel húsz napja az új fertőzésszám alig érte el a 600-at. Az új koronavírus-tesztek mintegy 14 százaléka pozitív. Kórházba az előző napi adatokhoz képest 16 százalékkal több koronavírusos beteget szállítottak, jelenleg 361 embert kezelnek koronavírussal. Közülük a tegnapi számokhoz képest 50-nel több, jelenleg 84 esetben alkalmaznak intenzív ellátást

Ausztria

Ausztriában a tervezett enyhítésekkel ellentétben múlt csütörtökön korlátozó intézkedéseket vezettek be. Eddig 5 098 929 ember kapta meg a vakcina első adagját, mindkettőt pedig 3 926 213-en, az átoltottág 45,8 százaléskos. Az elmúlt 24 órában 341 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 653 001 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 105, az intenzív kezelésre szorulók 37-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 728-ra emelkedett. 

Július 22-étől az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják majd, akiket már beoltottak vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az eddig elfogadott gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő a belépéshez. A vendéglátásban és rendezvényeken - a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében - továbbra is megmarad a regisztrációs kötelezettség. Az úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették.

Horvátország

A múlt heti adatok szerint tizennyolc százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az előző héthez képest, hétfőn 18 új fertőzöttet azonosítottak. Kórházban 125 beteget ápolnak, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 589 579-en kaptak védőoltást - a jogosultak 39,2, a felnőtt lakosság 47,1 százaléka - közülük 1 364 798-an már a második adagot is. Az átoltottság 32,6 százalékos.

Július 31-ig meghosszabbították az egész országra vonatkozóan a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket:

a különböző rendezvényeken való részvétel továbbra is védettségi igazoláshoz kötött. A kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki. Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben. A zágrábi kormány szombati döntése szerint mindenki ingyen felveheti a koronavírus elleni oltást Horvátországban, azok is, akiknek nincs betegbiztosításuk, így a Horvátországban nyaraló külföldi turisták is.

horvatorszag_korona.jpg

 

Szlovénia

Szlovénia felnőtt lakosságának fele megkapta már a koronavírus elleni oltást, az átoltottság mértéke a hétfői adatok alapján 36,7 százalék, de a statisztikák szerint folyamatosan csökken az oltakozási hajlandóság. Hétfőre kilenc új fertőzöttet szűrtek ki, de hétközben ennél átlagosan magasabb az újonnan azonosított fertőzöttek száma, a tendencia pedig növekvő; a koronavírusos betegek közül 30-an vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A szlovén kormány már múlt hét szerdától új határátlépési feltételeket léptetett érvénybe. Eszerint függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazás védettségi igazoláshoz kötött. 

Románia

A koronavírus-fertőzések ütemének emelkedése esetén Romániában rendszeres tesztelésre fogják kötelezni saját költségükön a beoltatlan egészségügyi alkalmazottakat, ezt hétfőn jelentették be. Erre várhatóan akkor kerül sor, ha a kéthetes fertőzési ráta meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét. 

A szomszédos országban - március óta először  - az elmúlt hetekben ismét emelkedett az egy hét alatt azonosított koronavírus-fertőzöttek száma: a vasárnap záruló héten 39 százalékkal több fertőzést szűrtek ki az előző héthez képest. Az átoltottság 24,4 százalékos.

Görögország

Az utóbbi két hétben Görögországban is megugrott a fertőzöttek száma a járványügyi korlátozások lazítása nyomán. Kiemelték azonban, hogy a kórházban, intenzív osztályon ápoltak 99 százaléka nem kapott oltást. A lakosság 42,8 százaléka rendelkezik teljes oltottsággal.  Az esetszámok növekedése miatt azonban a múlt héten bejelentették:

  • Csak a koronavírus ellen beoltott emberek mehetnek be az éttermek zárt tereibe és a kulturális rendezvényekre. Kötelezővé teszik az oltást az egészségügyben, illetve az idősápolásban dolgozók számára, akiket máskülönben felmentenek a munkavégzés alól.
Városkép - Oia

 
 
 

 Ciprus

A fertőzöttek száma az utóbbi időben ismét megugrott a földközi-tengeri szigeten. A járvány kitörése óta Cipruson 90 338 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 384-en hunytak el a vírus okozta szövődményekben.

A ciprusi kormány a múlt hét elején különleges oltási igazolványt vezetett be, amelynek felmutatásával be lehet lépni az éttermekbe, bevásárlóközpontokba, illetve egyéb üzletekbe. Az oltási kampányt egyben kiterjesztették a 16 és a 17 évesek korcsoportjára.

Cipruson nemcsak a járvány felfutása miatt válságos a helyzet: a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett intézkedések elleni tiltakozások július 18-án erőszakba csaptak át, vasárnap este tüntetők támadták meg a Sigma TV televízió székházát, több járművet felgyújtottak, az épületben is károkat okozva. A hatóságok tájékoztatása szerint a tiltakozó akció az oltási igazolványok bevezetése és állítólagos kényszeroltások ellen irányult. A megmozduláson mintegy 2500-an vettek részt. 

Olaszország

A tervezettnél alacsonyabb átoltottság, valamint a delta vírusvariáns erőteljes terjedése miatt a kormány a következő napokban készül kötelezővé tenni az olasz és egyben európai uniós védettségi igazolás használatát bizonyos szolgáltatások és helyszínek esetében. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma egy hete ezer felett van és július 1. óta folyamatosan növekszik. Emellett sajtóértesülések szerint több szigorításra is készülnek:

  • Az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok és a többi oktatási dolgozó számára is kötelezővé tennék a Sars-Cov2 vírussal szembeni oltást. Június elsejétől a vakcinát megtagadó orvosok, ápolók és egyéb egészségügyi dolgozók szankciókban részesülnek, ez jelenthet akár felfüggesztést vagy áthelyezést más, betegektől távoli munkakörbe.  
  • A digitális igazolást kötelezővé akarják tenni a hosszabb vasúti utazásoknál, a stadionokban és a tömeges zenei vagy kulturális eseményeken, illetve a vendéglátásban is, az éttermek belső tereiben. Értesülések szerint az egészségügyi hatóságok augusztus közepéig nem akarnak ismét szigorítani, utána azonban nem kizárt, hogy fokozatosan ismét bevezetik a járványintézkedéseket.    

A 60 milliós lakosságból 17 millióan nem kaptak még egyetlen adag oltást sem, ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebbek között minden harmadik olasz majdnem teljesen védtelen a vírussal szemben. A 12 és 29 év közöttiek közül hatmillióan nincsenek még beoltva.A két adaggal átoltottak száma hétfőn átlépte a 27 milliót, azaz elérte a lakosság 50 százalékát. További 16 millióan még csak egy adag védőoltásban részesültek.

Franciaország

Franciaországban már úgy kezelik, hogy megkezdődött a járvány negyedik hulláma, ezért a kormány szigorított a járvány elleni védekezésbenAz átoltottság a hétfői adatok szerint 40,3 százalékos, a napi új fertőzöttek száma július eleje óta megnégyszereződött, a hétfői napon több, mint 4000 új esetet regisztráltak.

Nagy-Britannia

A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölt rekordadatot: aznap több mint 50 ezer új koronavírus-fertőződést azonosítottak, ez január közepe óta a legmagasabb napi fertőződési adat. A pénteki összesítés alapján ugyanakkor a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19-betegség okozta halálozások száma továbbra is messze elmarad az év eleji tetőzés idején mért adatoktól, mindenekelőtt a sokkal magasabb oltási aránynak köszönhetően. Hétfői bejelentés szerint 50 éven felüli angliai lakosság 96 százaléka, a 30-50 éves korosztály 83 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltást, a 18-30 év közötti korcsoport tagjainak 35 százaléka - 3 millió ember - azonban még egyetlen oltási dózisban sem részesült. A teljes társadalomra vonatkozó átoltottság (teljes védettséggel rendelkezők alapján): 53,8 százalék.

  • Így a brit kormány terveinek megfelelően megszűnt hétfőn a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme Angliában, és így minden olyan létesítmény megnyithatott, amely a járványellenes szabályok miatt eddig zárva tartott.
  • Emellett bejelentették, hogy szeptember végéig a 18 évesnél idősebbek mindegyikének meglesz a lehetősége arra, hogy mindkét oltási adagot megkapja, és ettől az időponttól fogva a kormány tervei alapján csak azok kereshetik fel az éjszakai szórakozóhelyeket és más, nagy tömegeket vonzó létesítményeket, akik teljes körű immunizációban részesültek.    

Spanyolország (Katalónia)

Katalónia több városában a koronavírusos fertőzöttek magas száma miatt éjszakai kijárási tilalmat terveznek bevezetni, többek közt Barcelonában. Katalóniában a 20 és 29 év közötti korosztályban 3385 fertőzött jut százezer főre. Az esetszámok hirtelen emelkedése mögött a delta variáns terjedése áll, különösen a be nem oltott fiatalok körében.

  • A regionális vezetés szerdai közlése szerint az intézkedés éjjeli egy órától reggel hatig lenne hatályban, amennyiben a legfőbb tartományi bíróság is jóváhagyja az elképzelést.
  • Az emberek a korlátozás idején csak nyomós indokkal hagyhatják majd el otthonaikat. Az intézkedés nem terjedne ki az egész régióra, hanem csak azon 158 városra és településre, ahol nagyon sok fertőzöttet regisztrálnak.
  • Az intézkedés kifejezetten a fiatalokat célozza, gátat szabva a strandokon, parkokban, illetve köztereken tartott - helyben botellones néven ismert - buliknak. A járvány különösen a 30 évesnél fiatalabbak körében terjed Spanyolországban.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk