Körbelövik a nyomozóhatóságok Simonkát - Medgyesbodzáson akciózott a NAV

Kis-Magyarország

Házkutatást és helyszíni ellenőrzést is tartottak nemrégiben egy akciójuk során a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai a Békés megyei Medgyesbodzáson. Információink szerint a vizsgálat középpontjában a Belügyminisztérium által támogatott és befuccsolt, Simonka György mentorálásával folyt dél-békési Pilot-program áll. 

A Narancs.hu több forrásból származó információi szerint június 1-jén, az elmúlt hét keddjén a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai összehangolt intézkedés keretében a Békés megyei Medgyesbodzáson jártak, ahol legalább két helyszínen végeztek helyszíni ellenőrzéseket a Belügyminisztérium korábbi Pilot-programjával összefüggésben. Helyi forrásaink arról is szóltak, hogy az adónyomozók jártak egy ottani vállalkozónál, a Béke utcában.

„Folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket” – válaszolta négy nap után kérdésünkre az adóhatóság sajtóosztálya, amellyel nem cáfolták, hogy az adónyomozók az elmúlt napokban valóban akcióztak a dél-békési településen. Medgyesbodzás Simonka György fideszes országgyűlési képviselő választókerületéhez tartozik.

„Döbbenetes siker”

„Még a sokat látott NER-hez képest is szokatlan mutatvánnyal rukkolt elő pár hete Simonka György. A dél-békési fideszes képviselőnek több ízben is sikerült megidéznie az ’50-es éveket, amikor a maga által gründolt, egymilliárd forintos ún. pilotprogram záróeseményéről saját falujában, az aprócska, ámde számos állami támogatást elnyerő Pusztaottlakán önmagát idézve ő maga tudósított – természetesen dicshimnuszokat zengve” – írtuk a Narancs.hu-ban öt évvel ezelőtt.

 

Simonka nem fukarkodott a jelzőkkel és szerénynek sem volt mondható, amikor nemes egyszerűséggel „döbbenetes sikernek” nevezte a megvalósított programot. „Sok tanulmány készült arról, hogyan lehetne visszaállítani Magyarországon a háztáji gazdálkodást. Mi azt a feladatot tűztük ki célul, hogy nemcsak kitaláljuk, hogyan lehet háztáji gazdaságot létrehozni, hanem elkezdünk tenni érte. (…) Ezzel olyan dolgot valósított meg ez a tizenkilenc település, amire Magyarországon ezelőtt még nem volt példa” – tudósított a kormánypárti politikus a saját maga eseményéről, aligha elfogulatlanul. Ám a siker relatív volt, mert az eseményen már sokan nem vettek részt, akik a Pilot-program kezdésnél még ott voltak, ugyanis nem voltak elájulva az eredményektől. Ám erről Simonka már öt évvel ezelőtt is jótékonyan hallgatott.

A Pilot-program azt célozta meg, hogyan tudnak kormányzati segítséggel az önkormányzatok a közfoglalkoztatás útján úgy együttműködni, hogy az a szociális szövetkezet irányába mutat. A végeredmény teljes kudarc lett, amit mi sem jelez jobban, mint hogy Mengyi Roland volt fideszes parlamenti képviselő ez irányú ténykedése miatt már börtönben ül, míg Simonka a Fővárosi Törvényszéken a vádlottak padján.

Súlyos veszteségek

A program lényege, hogy a konzorciumba (Európai Uniós Társadalmi Célú Nonprofit Kft.) tömörülő 19 önkormányzat (és egyéb szervezet) közel egymilliárd forintot kap arra, hogy saját szövetkezeteket alakítsanak, melyek egy év után saját lábra állnak. Az első évben e brigádok (így nevezik a programban a közfoglalkoztatottak csoportjait) karalábé- és sárgadinnye-termeléssel, valamint sertésneveléssel foglalkoztak, ehhez kaptak többek közt fóliát, felszerelést, palántát, illetve malacokat. A foglalkoztatottak jellemzően munkanélküliek, azaz helyi közmunkások voltak. A program lényegének legcsodálatosabb összefoglalása egy helyi portálon, az orosházi önkormányzat propagandasajtójában, az Oroscafén jelent meg: „A Simonka György (…) által kidolgozott program olyan profitorientált szociális szövetkezeteket kíván létrehozni, ahol a pia­ci igényeknek megfelelő termékeket állítanak elő, haladva ezzel az önfenntartó termelési tevékenységet végző gazdaságok felé.”

Hamar kiderült, hogy ez nagyon nem sikerült. A program finanszírozását biztosító Belügyminisztérium (BM) által megküldött adatok alapján ugyanis egyértelműen látszik, hogy

súlyosan veszteséges lett a projekt, az önfenntartó termelés pedig puszta álom, jól csengő szlogen maradt.

De volt más probléma is. Egy a Narancs.hu birtokába került 2016-os levélben Hoffmann Imre, a BM akkori helyettes államtitkára azt magyarázta el a konzorciumot vezető, amúgy Simonka bizalmasának számító Fejes Róbertné orosházi fideszes alpolgármesternek, hogy a nagy terv, mely szerint e brigádok különböző szolgáltatásokat nyújtanak majd, „jogszabályi keretek közt nem támogatható”. Az ilyen, 100 százalékos állami támogatással járó „szolgáltatás piactorzító hatással is járhat, ami legrosszabb esetben teljes kiszorító hatást is eredményezhet a helyi vállalkozásokra nézve” – fogalmazott Hoffmann.

Aligha véletlen, hogy a dél-békési Pilot-programban részt vevő 19 önkormányzat polgármestere – attól függően, hogy ki mennyire hódolt, vagy nem hódolt be Simonkának – merőben másként emlékszik arra a történetre, amit, mint fentebb írtuk, a fideszes honatya „döbbenetes sikernek” nevezett.

Azt kommunikálja, ebből is kimászok

 
Fotó: Simonka György/Facebook.com
 

Üzleti terv nélkül

De vissza Medgyesbodzásra, ahol a néhány nappal ezelőtt a NAV-nyomozók kutakodtak! A program keretében öt gépjármű beszerzésére nyert 22,5 millió forintot a medgyesbodzási székhelyű Szervíz-Bodzás Kft. A cég ügyvezetője és tulajdonosa U. András volt, de korábban tulajdonosként szerepelt a társaságban a dél-békési fideszes országgyűlési képviselő anyja, Simonka Györgyné és Simonka testvérének lánya is. (U. András pedig feltűnt a Simonka-féle Paprikakert Tész-ben.) A két Nissan terepjáró, illetve a három Volvo és Mercedes, hűtőrendszerrel ellátott teherautó a fideszes vezetésű Orosháza tulajdonába került. Ám kérdéses, hogy a program lejártával vajon mire használta ezeket az önkormányzat, illetve miért épp Orosháza jutott a járművekhez. A Szervíz-Bodzás ezentúl további 3,5 millió forintot nyert „állattenyésztéshez szükséges eszközök” beszerzésére is.

Lapunk információ szerint

a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai sertésólakra, fólia alatt termesztett növényekre és a program egyéb helyi megvalósulására voltak kíváncsiak.

A program megalapozottságáról sokat elárul a BM már idézett helyettes államtitkárának a dél-békési program konzorciumi vezetőjéhez, Fejes Róbertnénak írt levele: „Ismételten felhívom a figyelmét, hogy az eredményes gazdasági működés alapja a piaci igények felismerése és ez alapján a konkrét megvalósítás lépéseit is magába foglaló üzleti terv elkészítése. Ennek hiányában sem a rendelkezésre bocsátott támogatások hatékony és önfenntartás irányába mutató felhasználása, (…) sem az eredményes működés nem lehet biztosított, amire a pilot 2015. évi terv-tény mutatói is rámutatnak.”

Így nem meglepő, hogy a BM megerősítette: a program kiemelt támogatása nem folytatódik. S még egy fontos adalék. Aligha Simonka szándékaitól függetlenül a dél-békési Pilot-program tanácsadója a Public Sector Kft. képviseltében az a B. Szilvia volt, aki nem csupán feltűnt Mengyi Roland bukott fideszes politikus mellett, hanem a volt parlamenti képviselőhöz hasonlóan őt is letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. A részletekről az Index 2019 februárjában így számolt be: „Mengyi ezután nem sokkal már össze is hozta a szövetkezeteseket az azóta szintén gyanúsított B. Szilvia pályázatíróval, aki a tudomásukra hozta: miután megnyerték a pénzt, 50 százalékot vissza kell csorgatniuk. Ennek módját is megosztotta velük, az összeget oktatás, e-learning, konferencia- és workshopszervezés címén célszerű kiszámlázni, a pénz fele pedig náluk maradhat a valós üzemeltetési költségek fedezésére.” 

Minden szinten nyomoznak

Simonka György nyomozóhatóságok általi körbelövése ezzel teljessé vált. A termelési és értékesítési szövetkezetek (tész) ügyében elkövetett költségvetési csalás miatt ül a vádlottak padján a jelenleg is folyó büntetőperben. A per vádirata elkülönítette azokat a döntően az EU-s fejlesztési források visszaélésével kapcsolatos ügyeket. Ezeket egy másik eljárásban vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség. Forrásaink szerint az sem kizárt, hogy az EFOP- és TÁMOP-források szabálytalan felhasználása miatti eljárásban a kárérték akár a háromszorosa is lehet a mostani tész-ekkel összefüggő ügy 1,4 milliárd forintjának. Az ezzel kapcsolatos nyomozások és kihallgatások most is zajlanak Dél-Békésben, sok egykori és mai helyi közszereplő bevonásával. 

Végül harmadik szálként folyik a Pilot-program szabálytalanságainak vizsgálata is. Itt az is a gyanú, hogy a súlyosan veszteséges projekt ellenére az ötletgazda Simonka Györgyhöz köthető cégeknek és személyeknek jókora hasznuk lett. Alapos a gyanú, hogy túlárazások és visszaosztások is történhettek a bukott program megvalósításakor.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk