Lassan halad a Simonka körüli uniós pénzek felkutatása

Kis-Magyarország

Több mint három éve nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) abban a költségvetési csalás ügyben, amelyet annak idején a elkülönített a Simonka György főszereplésével folyó, termelési és értékesítési szövetkezeteknél (tész) történt csalássorozattól a vádhatóság. A volt képviselő védője szerint az elkülönítés törvénytelen volt. Simonka azt nyilatkozta a Narancs.hu-nak: most derült ki, hogy az ügyészség az ügyiratszámán keresztül, mások aktáiból szivárogtatott ki titkos információkat, súlyos milliókért.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019 augusztusában nyújtotta be azt a vádiratot, amelyben Simonka György akkori fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nél és a Paprikakert TÉSZ Kft.-nél bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és egyéb bűncselekményekkel vádolta meg. A vádirat végén az alábbi passzus található: „A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) 2019. augusztus 14-én kelt határozatával a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és más operatív programok keretében a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, illetőleg a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, mint pályázó, vagy főpályázó, és más cégek részvételével lebonyolított egy projektek kapcsán felmerült bűncselekmények tekintetében folytatott nyomozást az alapügytől elkülönítette.”

Az ügyre rálátó forrásaink azt mondták, hogy a most is folyó perben tárgyalt, a vád szerint a termelési és értékesítési szövetkezeteknél bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás kárértékét többszörösen meghaladhatja az európai uniós források vélelmezett elcsalásával okozott kár. Elérheti az akár 5-6 milliárd forintot is. Ilyen módon pedig a most folyó pert egy újabb követi, s így végtelen történetté válhat a Simonka főszereplésével folyó büntetőeljárás

Minderre tekintettel most a következőket kérdeztük a Központi Nyomozó Főügyészségtől.

  • Több mint három év elteltével hogyan áll ez az (elkülönített) eljárás?
  • Hány gyanúsítottja van az ügynek és született-e velük szemben kényszerintézkedés? 
  • Hány tanút hallgattak meg? 
  • Milyen bűncselekmények gyanúja merült fel? 
  • Lezárult-e, illetve mikor zárulhat le az ezzel kapcsolatos nyomozás? 
  • Ebben az ügyben érintett-e Simonka György, illetve más közszereplők, így polgármesterek, alpolgármesterek, országgyűlési és önkormányzati képviselők?

A KNYFÜ e kérdéssorra azt a választ írta: „Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a megjelölt ügy nyomozása továbbra is folyamatban van, az eljárásról adat a büntetőeljárás eredményessége érdekében nem közölhető.”

„A törvényi egységgel szembement a vádhatóság, így eleve törvénytelen volt a két ügy elkülönítése. Emiatt panasszal éltünk a legfőbb ügyésznél és a Fővárosi Törvényszéken is. Ugyanis a gyanúsítás bejelentése után két és fél évig van lehetőség a nyomozásra, itt azonban jóval túl vagyunk ezen” – ezt már Erdei Zoltán, Simonka György egyik jogi képviselője mondta a Narancs.hu-nak. Vélekedése szerint itt nem új ügyről van szó, mert a történések ott is legalább tíz-tizenkét évre nyúlnak vissza.

Az ügyvéd hozzátette, a most folyó per vádiratában található elkülönítési passzus ellenére az EU-s pénzek felkutatásának nyomozásáról semmilyen módon nem értesítette őket a nyomozó főügyészség, emellett sem gyanúsítotti, sem tanúvallomásokra nem került még sor. Nem is történhetett, hiszen ebben az ügyben még nincs gyanúsítás, így viszont – érvelt az ügyvéd – akár a végtelenségig el lehet húzni a nyomozást. „Lehet, hogy adminisztratív módon folyik ez a nyomozás, de eljárási cselekmény az elmúlt több mint három évben nem történt az ügyben. Így, magánvéleményem szerint,

felfoghatjuk akár úgy ezt az elkülönített eljárást, hogy burkolt fenyegetés a most zajló per vádlottjai felé, hogy várhat még rájuk egy másik büntetőper is”

– világította meg véleményét Erdei Zoltán szolnoki ügyvéd. Elmondta még, a jelen büntetőeljárásban is annyi eljárási hibát követtek el az illetékesek, hogy egy másodfokú bíróság nem tud majd másként dönteni, mint hatályon kívül helyezi az első fokú ítéletet és új eljárásra kötelezi az elsőfokú bíróságot. (Ez csak tovább bonyolítaná az ügyet, hiszen egy bírócsere miatt a 2020 januárjában elindult büntetőpert idén október közepén elölről kezdték úgy, hogy 25 tárgyalási napot korábban tartottak már. Nem beszélve arról, hogy ennek az ügynek az elsőfokú ítélete ellen vagy az ügyészség vagy a vádlottak fellebbezni fognak, így még megy másodfokra, a Fővárosi Ítélőtáblára is.)

Arról, hogy ezek az eljárási hibák mik voltak, nem kívánt semmit mondani Erdei Zoltán. Azt pedig nem érti, egyesek honnan veszik, hogy az uniós pénzek állítólagos elcsalásában a kárérték sokmilliárdos lehet.

Simonkát is megkerestük az elkülönített eljárással kapcsolatban. „Rengeteg megalapozatlan sületlenséggel teli mind a nyomozati anyag, mind pedig az ellenünk benyújtott vádirat. Ez a másik, az állítólagos EU-pénzekről szóló nyomozás is valami ilyesmi lehet. Az én ügyemet azért démonizálták mindennél jobban, hogy saját, belső ellenőrzési rendszerük elől is el tudják rejteni az ügyészségen folyó törvénysértéseiket; miközben az én ügyiratszámomon keresztül, a rendszerbe belépve, mások aktáiból szivárogtattak ki titkos információkat, súlyos milliókért” – nyilatkozta a volt fideszes országgyűlési képviselő. Utolsó mondatával arra utalt, hogy korrupcióval vádolnak egy ügyvédet, aki még ügyészként az ő ügyében nyomozott.

A Narancs.hu nemrégiben elsőként számolt be arról: Simonkát – annak ellenére, hogy a vádlottak padján ül – szülőfalujában, Pusztaottlakán a képviselő-testület mandátummal és szavazati joggal nem rendelkező alpolgármesternek választotta meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.