Nyomoz a rendőrség a hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentett gyulai fideszes polgármester ügyében

Kis-Magyarország

A feljelentés alapja egy hangfelvétel, amelyen Görgényi Ernő a munkahelyi szabályok megszegésére biztatta párttársát, egy helyi fideszes önkormányzati képviselőt, lényeges politikai információk megszerzését remélve ezáltal. A Legfőbb Ügyészségnek benyújtott feljelentést a címzett a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz továbbította, ám itt elfogultságot jelentettek be, így került Szegedre az akta. Itt most elrendelték a nyomozást, sőt már tanúmeghallgatások is kezdődtek.

Alig két hete számoltunk be arról, hogy hivatali visszaélés miatt a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester ellen Galbács Mihály ellenzéki önkormányzati képviselő egy hanfelvétel ügyében. A történtek előzménye az a 2019 szeptemberében lezajlott telefonbeszélgetés, amelyen Görgényi Ernő lényegében megfenyegette és a munkahelyi szabályok megszegésére ösztökélte Torma Béla fideszes helyi képviselőt, a városi posta helyettes vezetőjét, hogy megtudjon tőle politikailag fontos információkat. Egyértelművé tette: csak a Fidesznek tartozik elszámolással, és akkor forog veszélyben a munkahelye, ha nem ezt teszi. A beszélgetést Torma rögzítette. Minderről a magyar sajtóban elsőként számoltunk be még április közepén.

 

A Narancs.hu-n közzé tett hangfelvétel országos nyilvánosságot kapott, ennek részeként az országjárását április 17-én Gyulán kezdő Magyar Péter ottani fórumán is beszélt róla. A Legfőbb Ügyészséghez és annak vezetőjéhez, Polt Péterhez címzett feljelentésben Galbács leszögezte: az önkormányzatokról szóló törvény rendelkezései alapján a polgármester hivatalos személynek számít, ezért a megjelölt bűntett törvényi tényállásában megkövetelt speciális alanyisággal rendelkezik, bűncselekmény elkövetője lehet. A telefonbeszélgetés idején mind Torma Béla, mind Görgényi megválasztott önkormányzati képviselő volt. Az pedig aligha igényel különösebb magyarázatot, hogy egy polgármesternek a pártján és a frakcióján belül komoly befolyása van, gyakorlatilag főnökükként tekintenek rá a többiek. Emellett komoly hatása van arra, hogy a jövőben újra jelöltekké válnak-e vagy sem a képviselők. Így a megfenyegetett Torma Bélában akár komoly félelmet kelthettek Görgényi szavai. A feljelentésben foglaltak szerint a célzat egyértelmű volt: Görgényi jogtalan politikai előnyhöz akart jutni, méghozzá a jogszabályok megsértésével akart politikai ellenfelével szemben kedvezőbb helyzetbe kerülni a 2019-es önkormányzati választási kampányban.

A Legfőbb Ügyészség a feljelentést a területileg illetékes és jogkörrel rendelkező Békés Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz továbbította, amely azonban az ügyben elfogultságot jelentett be. Így az ügyirat végül Szegeden, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóság gazdaságvédelmi osztályán kötött ki. Itt érdemben megkezdődött a vizsgálat, amelyet az is bizonyít, hogy

hivatali visszaélés gyanúja miatt hivatalosan is elrendelték a nyomozást, valamint az első tanúmeghallgatások is megtörténtek.

Görgényi Ernőt június 9-én újraválasztották Gyula polgármesterévé, így október elsejétől negyedik városvezetői ciklusát kezdheti meg.

Galbács és Görgényi egyébként nem először feszül egymásnak. Korábban többször beszámoltunk arról, hogy Görgényi és Galbács , aki egykor helyettese, alpolgármester volt, kölcsönösen rágalmazási pert kezdeményeztek egymás ellen. A Békéscsabai Járásbíróság elsőfokon mindkét esetben a magánindítványt kezdeményezőnek adott igazat, ám felemás ítéleteiben csak nagyon enyhe büntetéseket szabott ki

Később a fideszes törvénygyár rágalmazási tényállást módosító jogszabályának az első „kedvezményezettje” valószínűleg Görgényi Ernő lett. A másodfokon ítélkező Szegedi Törvényszék kimondta, csak a törvénymódosítás miatt menti fel a városvezető-vádlottat  a rágalmazás alól. Az ítélethirdetésre előbb került volna sor, de furcsa körülmények között a gyulai polgármester ekkor beteget jelentett, feltehetően pontosan tudva, hogy az új tárgyalási időpontban már új, sokkal megengedőbb törvényi szabályozás vonatkozik az általa elkövetett bűncselekmény megítélésére.

(Címlapképünkön: Görgényi Ernő polgármester beszédet mond a gyulai felújított Ladics-ház átadásán 2024. június 6-án. Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk