KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Hahó, Ötzi!

Christian Pfister – Heinz Wanner: Klíma és társadalom Európában – Az utolsó ezer év

Könyv

A két svájci szerző két évtizeden át dolgozott a könyvön, és végül egy kivételesen gazdag forrásanyagból építkező, meggyőzően tálalt és végig érdekfeszítő könyv született Európa klímatörténetéről.

A két kutató (immár mindketten 80 körül járnak) anno együtt végezte Bernben az egyetemet – a történeti földrajz volt a közös érdeklődésük, de emellett Pfister inkább történésznek, Wanner meteorológusnak vallja magát. Mindez jól mutatja szemléletmódjuk különlegességét is: a klíma története, az ingadozások és ciklusok mozgatórugói éppen úgy foglalkoztatják őket, mint az, hogy hogyan alkalmazkodott az emberi társadalom az éghajlat hullámzásaihoz, hogyan lovagolták meg eleink a kedvező tendenciákat, illetve szenvedték el a klimatikus katasztrófák következményeit.

A klíma és klímatörténet fogalmi keretének tisztázása után Ötzi, az alpesi jégember életé­nek és halálának tanulságokban gazdag klimatikus hátterével nyitnak. Az ausztriai Alpokban előkerült múmia akkor halt meg, amikor a holocén felmelegedés egy időre éppen megtorpanni látszott – mindez kiváló ürügy, hogy a szerzők számot vessenek azzal, hogy egy komoly felmelegedést (máskor meg egy éppen lehűlést) hozó időszakban milyen ezzel látszólag ellentétes irányú tendenciák érvényesülhetnek – mondjuk, a légkörre ható természetes visszacsatolási rendszer következményeként. Meglehet, ez a sztori kicsit kilóg a választott, az utóbbi ezer évet megcélzó időkeretből, de kiváló módszertani eszközöket kínál a közelebbi múlt elemzéséhez. A több, határozott szakaszra osztható tíz évszázad tendenciái­nak és fordulatos éghajlattörténetének elemzésekor a kutatók igyekeznek feltárni nem csupán a bonyolult folyamatok tendenciáit és dinamikáját, de azt is, hogy mikor mik voltak az európai klíma rendszeresen előforduló kizökkenésének főbb mozgatórugói – akár rövid, akár hosszabb távon térünk le az addig megszokott vágányról.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk