KÖNYVMELLÉKLET: Visszhang

Tim Marshall: Falak

Könyv

Elképesztő gyorsasággal épülnek a világban a határt kijelölő és megerősítő kerítések – Tim Marshall brit újságíró e könyvében pontosan azt taglalja, hogyan jött létre a mind kisebb darabokra szabdalt világunk.

Igyekszik megértetni, hogy a modern népvándorlás feltartóztatására (vagy a migráció kezelésének kudarcát palástolandó) felhúzott kerítések sokszor régi, mesterségesen meghúzott határok nyomatékosítását szolgálják. Könyvében megelevenednek azok a drámák, amelyek nyomán természetes közösségek, földrajzi egységek szakadtak darabokra nagyhatalmi diktátumok következtében, de azt is megmutatja, hogyan válik a félelem tárgyává a kerítésen túl található Másik, akit nem árt kívül rekeszteni.

Marshall a BBC és a Sky News korábbi munkatársaként kiválóan ismeri a megosztott világ legneuralgikusabb pontjait, ahol a legtöbbeket, akár a legérzékenyebb pontokon (és szó szerint) sérthetnek fel a kerítések szögesdrótjai. A felkavaró történetek révén megérthetjük, hogyan hálózzák be a világot és miként befolyásolják éle­tünket az utóbbi pár évtizedben megszaporodott határkerítések. Szűkebb régiónk lelkes fal- és palánképítőit ugyan nem menti fel, de tetteiket némiképpen kontextusba helyezi, ha látjuk: az indiai szubkontinensen, a Közel-Keleten, Kínában és Amerikában még hosszabbak a kerítések. Néha még rafináltabbak is, hiszen a betonfalak és dróthálók „csak” a szomszédainktól, no meg a messziről érkező gyanús idegenektől vágnak el minket, míg a virtuális tűzfalak az egész külvilágtól.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk