Könyvmelléklet

Velük a vízözön

Martyn Rady: A Habsburgok. A világ urai

Könyv

A magyar történelem ezer szálon fonódott össze a Habsburgok történetével: ez két korai 15. századi Habsburg-uralkodónkat is beleszámítva közel fél évezredes, korántsem konfliktusmentes együtt­élést jelent. A jeles brit történész publikációs listájában bőségesen találunk a magyar történelemmel (főleg a magyar középkori társadalomtörténettel) foglalkozó munkákat, így ha azt várjuk, hogy idővel a magyar szereplők hangsúlyosabbak lesznek a Rady felvázolta történetben, akkor nem is csalódunk.

Mindez sajna párhuzamosan halad azzal a folyamattal, amelynek során a világ egyik szuperhatalmának számító, óriás gyarmatbirodalommal rendelkező, többcentrumú Habsburg-univerzum egy Duna-menti monarchiává fogyatkozik. Ráadásul e tendencia csak gyorsult a Rady szerint tehetségtelen, hadvezérként alkalmatlan uralkodóként jellemzett Ferenc József regnálása alatt, amikor a birodalom több lépésben kiszorult Észak-Itáliából, és nélküle (pontosabban nem Ausztria, hanem Poroszország vezetésével) valósult meg a német egység. Cserébe csekély vigaszként egyedül Bosznia-Hercegovina esett le a Monarchiának a széthulló balkáni török uralmi területből, az is csak azért, hogy majd Szarajevóban ölhessék meg Ferenc Ferdinánd trónörököst, aminek következményei nemcsak a Habsburg-impériumot rántották az örvénybe, hanem egész Európát.

S ez csak a regényes történet vége: a kezdetek a legendák homályába vesznek. Rady nagy teret szentel annak, hogy bemutassa azokat a misztifikációkat, saját múltjukat illető „kegyes”, idővel okirat-hamisításba torkolló csalásokat, amelyekre a korai Habsburg-fejedelmek vetemedtek, hogy előkelőbb (római) ősöket teremtsenek maguknak. Kevésbé ismert, de még a Mária Terézia uralkodását lehetővé tevő Pragmatica sanctio (1723) fiktív jogalapját is egy efféle hamisított oklevél szolgáltatta.

A származási kórság nem ismert határokat: I. Miksa német-római császár, a tipikus reneszánsz uralkodó a bécsi egyetem teológiai fakultását terrorizálta, hogy igazolják: felmenőivel együtt Noé közvetlen leszármazottja (ami, ha belegondolunk a bibliai vízözöntörténetbe, magától értetődően igaz).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.