Könyv

A jelentés hatalma

Závada Péter: A muréna mozgása

Kritika

A szerző Gondoskodás című kötete 2021-ben jelent meg.

A kötet a Műértelmezés szőre című nagy ívű szöveggel zárul. (Kritikánkat lásd: Zsilipelt sodródás, Magyar Narancs, 2021. július 7.) 

A havas völgyben ólálkodó róka hátrahagyott lábnyomainak művészi értékéből kiindulva mutatja be az esztétikai tapasztalat és a természet viszonyát, rámutatva az európai gyökerű művészetkoncepciók visszásságaira. Alternatívaként ezt kínálja: „Emancipálni a hiányt a fogalmak / által, kiásni a lyukat a földből, és fölmutatni, / zászlónkra tűzni az eredeti művészet zsarnokságával / szemben.” A muréna mozgása itt kezdődik. Az új kötet versei ugyanis szinte egytől egyig az esztétikai tapasztalat működésére és a műalkotás mibenlétére fókuszálnak.

A művészetértelmezés rögzült megközelítéseinek felülírására tett kísérletek legdirektebb módozatai a Munkajegyzetekben bújnak meg: „Ha elhinnénk, bolondok volnánk, / ha nem bíznánk benne, kívül rekednénk”. Ezen versek többsége színházi előadások, kiállítások, performance-ok és más művészeti projektek létrejöttének folyamataiba pillantanak be. Mintha egy végtelenül tudatos, időnként önnön döntéseit és koncepcióit is kritikusan szemlélő alkotó ember kavargó gondolatainak leiratát olvasnánk a költeményekben. Ez az alkotó néha elkalandozik, néha el is bizonytalanodik, de célját egy pillanatra sem téveszti szem elől: emancipálni a hiányt, felszabadítani a műalkotást a jelentés hatalma alól.

Valami ilyesmire tesz kísérletet a Munkajegyzetek / Hangoskönyv című darabban leírt kiállítás is, amely során az alkotók a „könyv eredeti szándékát” figyelmen kívül hagyó fölolvasás helyett a szöveg materiális megjelenésének, vagyis a tinta és a papír hanganyaggá tételének különböző formáival próbálkoznak. E multimediális projektek bemutatása a művészetfogyasztási szokásaink átalakulását is tematizálja. Szóba kerülnek a mesterséges intelligencia, valamint a véletlenszerűség élményét és a hibákban rejlő produktív potenciált aláásó algoritmusok is, amelyek „épp a tévedés lehetőségétől fosztottak meg”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.