Kisjátszótér – Könyv

Hogyan tovább?

Kirsten Boie: Telihold volt aznap

Kritika

A második világháború végnapjainak egyikén 1945. április 28-án, egyetlen nap alatt játszódik ez a regény egy bajor városkában, Penzbergben. A hírek már a fegyverletételről és az amerikai csapatok megérkeztéről szólnak, de senki nem tud konkrétumokat. A biztos csak annyi, hogy a háborús évek széttépték az emberi kapcsolatokat, gyászt és jegyrendszert hoztak.

Túlélési, illetve bosszúvágyat. És még valamit: embereket, akik ebben a szituációban nem tudják, hogy mi a helyes döntés. Mindenki fél, a legtöbben már látják, hogy a háborúban a rossz oldalra álltak, de a lelkiismeret szava egyáltalán nem olyan erős, mint a felelősségre vonástól való félelem. De mi van, ha a hitleri propagandának van igaza: létezik az Alpesi Erőd, és van még remény a győzelemre? A Vérfarkasok, a végsőkig kitartó fanatikus földalatti szervezet mindenesetre hergeli magát. A csapatot jórészt elvakult és mélyen traumatizált gyerekek alkotják, akiknek semmi nem drága. Az emberélet különösen nem az.

A népszerű német ifjúsági szerző könyve megtörtént eseményeken alapul: a bányászvárosban aznap éjjel tényleg történtek a golyó és kötél általi kivégzések, és valóban elmaradt a háború utáni felelősségre vonás. A gyilkosok és az áldozatok hozzátartozóinak együtt kellett tovább élniük.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk