Színház

Ma senki se nyer

Horváth Péter: Jóccakát

Kritika

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

A miniszterelnök és a köztársasági elnök személyére a bíró kérdez rá egy gondnoksági perben, amelyben a Keresztes Tamás játszotta skizofrén figuráról kell eldönteni, mennyire ura az éle­tének.

A darab térkép egy nem szokványos családról, amelynek részleteiből mégis sok család magára ismerhet. A szülők művészek, az anya vidéki színésznő, az apa karmester, aki ’56 után börtönbe került, a két fiú pedig intézetbe – mert az anyjuk úgy gondolta, hogy a gyerekek mellett nem tudna játszani. A szabadulás áraként az apa komolyzenét már nem, csak operetteket vezényelhet. A darab jelen idejében a szülők már halottak, de a beteg fiú képzeletébe (az időben ide-oda ugrálva) visszajárnak. Felesége a fiával együtt elhagyta, a testvére próbál gondoskodni róla.

Horváth Péter ismert színpadi szerző, ő jegyzi a Padlás, és részben a Valahol Európában szövegkönyvét. Új, nem titkoltan önéletrajzi elemekből is építkező darabja azonban a korai regényei (Öcsémnek szeretettel, Sosemvolt aranykorunk) világához kapcsolható, csak szereplői közben középkorúak lettek. A darabot Ascher Tamás rendezte. Ősbemutató.

A szöveg a hétköznapi nyelvből építkezik, nem riadva vissza a közhelyes, elcsépelt mondatoktól sem. Pontosságra törekszik, a bírósági jelenet mintha egyenesen egy valós jegyzőkönyvből átemelt kérdéseket tartalmazna. Hétköznapisága kontrasztban áll az operettdalbetétek egészen másfajta, hol édesbús, hol játékos világával. Ez a kontraszt a második felvonásban lesz még erősebb, amikor az állapotrajz elkezd elmozdulni a tragédia felé, elapadnak a mulatságos jelenetek, egyre több lesz az agresszió, a belülről gyötrő kétség és a kifelé fordított indulat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.