Kulturális hírek

  • 2005. március 31.

Külpol

81-ES KIJÁRAT 2005 az ötös éve az Artpool Mûvészetkutató Központban: "ötödik fogalom"-ként a funkcionáriust tartják számon, aki "apparátusokkal játszik és az apparátusok funkciójában cselekszik". Ehhez is kapcsolódva rendezték meg a P60 pincegalériában (Paulay Ede u.
60.) a Kijáratok - egy 1981-ben elképzelhetetlen Budapesti Tavaszi Fesztivál címû kiállítást, amely a korabeli paralel (a hivatalosan elfogadott és támogatott kultúrával párhuzamosan létezõ kultúra) képviselõinek aktivizálódásáról, engedély nélküli intézményesüléseirõl szóló titkosszolgálati jelentésekbõl kiindulva vezet el a letûnt korba. A tárlat április 1-jéig tart nyitva.

BOTRÁNY AZ OPERA KÖRÜL Harminc év óta elsõ alkalommal mutatott be általa megrendelt darabot a moszkvai Bolsoj operaház, azonban Leonyid Gyeszjatnyikov avantgárd zeneszerzõ és a librettót író Vlagyimir Szorokin Rosenthal gyermekei címû operájának premierjére szokatlan csatározás közepette került sor. Mivel Szorokint már 2002-ben pornográfiával vádolták egy regénye miatt, amelynek egyik szexjelenetében Sztálin és Hruscsov klónja is részt vesz, tüntetõk és politikusok egyaránt megpróbálták megakadályozni a be-mutatót, mondván, a szerzõ mél-tatlan a Bolsojhoz. Klónok az új opera fõszereplõi is, Wagner, Csajkovszkij, Muszorgszkij, Verdi és Mozart klónjai: a náci Németországból a Szovjetunióba menekült doktor Rosenthal állította elõ õket, de a tudós 1990-ben bekövetkezõ halála után senki sem viseli gondjukat, ezért utcai zenélésbõl kénytelenek megélni. Négyen elpusztulnak egy stricitõl kapott mérgezett vodka elfogyasztása után, csak Mozart marad életben, akit eleve mérgezett, így immúnis génekbõl klónoztak.

TREVI SZABAD Öt évet töltött brazil és mexikói börtönökben Gloria Trevi, akit a truppjába csábított fiatal lányok szexuális zaklatásával vádoltak. A mexikói énekesnõ, aki decemberben új albumot jelentetett meg (How The Universe Was Born), márciusban turnéra indult.

BANKSY A MÚZEUMBAN Egyetlen nap alatt négy híres New York-i múzeumban is járt a Banksy nevet használó brit graffitimûvész, s mindegyikben elhelyezte egy-egy alkotását. Korábban hasonló akciót hajtott végre a párizsi Louvre és a londoni Tate rovására, ezúttal, március 13-án a Brooklyn Museum, a Metropolitan Museum of Art, a Museum of Modern Art és a Museum of Natural History volt a tett helye. Miként azt barátai meg is örökítették, az álszakállt viselõ Banksy nyugdíjasnak álcázva, ballonkabátban, kalapban helyezte el képeit és a hozzájuk tartozó feliratokat a múzeumok falain. Elõfordult, hogy eközben társai egy meleg pár hangos veszekedését adták elõ, figyelemelterelés végett. A legnagyobb méretû, 61x46 centis képét a Brooklyn Museumba csempészte be: a Soldier with Spraycan címû olajfestmény egy gyarmatosítás kori tisztet ábrázol festékszóró tubussal, mögötte háburúellenes graffitik. A Metropolitan Museumba egy gázálarcos nõi portrét vitt (Lady with Gasmask), a MOMA-ba egy Tesco-féle paradicsomleves konzerv képét (a Warhol ihlette Discount Soup Can három napig tanyázott ott), a természettudományi múzeumba pedig egy Withus Oragainstus névre keresztelt, saját készítésû rovart, játék bombákat hordó szárnyakkal, terepmintás páncélzattal. Az akció dokumentumai a www.banksy.co.uk és a www.woostercollective.com címû honlapon találhatók, képeink is ezekrõl valók. Utóbbin így idézték a gerillamûvészt: "E történelmi alkalomnak nem annyira ahhoz van köze, hogy végre befogad a szépmûvészeti establishment, mint inkább az álszakáll és a különlegesen erõs ragasztó megfontolt használatához. A mûvek elég jók ahhoz, hogy a múzeumokban legyenek, így nem látom okát, miért kéne várnom."

A MÚLT NÉLKÜLI EMBER JÖVõJE Az 1996-os Gomolygó felhõk és a 2002-ben, Cannes-ban nyertes A múlt nélküli ember által megkezdett sor trilógiává bõvítésére készül Aki Kaurismäki: a finn rendezõ május-júniusban forgatja le Helsinkiben Vartija (Az õr) címû filmjét. Fõhõse ezúttal egy biztonsági õr.

FÉNY ÉS ÁRNYÉK VARS"BAN A varsói királyi palotában megnyílt a francia festészet négyszáz évének remekmûveibõl összeállított kiállítás, amely az elmúlt hónapokban 300 ezer látogatót vonzott a Mûcsarnokba. A Fény és árnyék júniustól Bukarestben látható.

HAVEL ÚJRA ÍRNI AKAR Amerikába, a washingtoni kongresszusi könyvtárba készül dolgozni Václav Havel: a korábbi cseh köztársasági elnöknek a BBC tudósítása szerint három terve van: egy önéletrajz, egy színmû Shakespeare Lear királya nyomán és egy beszélgetéskötet, többek között Adam Michnik és Timothy Garton Ash közremûködésével.

BEZÁR A CBGB? Augusztusban lejár a CBGB bérleti szerzõdése, és mivel jelenleg 76 ezer dollárral tartozik az épület tulajdonosának, egy hajléktalanokat gondozó alapítványnak, a megszûnés veszélye fenyegeti a legendás klubot, ahonnan a New York-i új hullám zenekarai indultak a 70-es években. 2001-ben már túlélt egy hasonló válságot a CBGB, azonban alapító tulajdonosa, Hilly Cristal megfizette 300 ezer dolláros tartozását. "Nem fogom a CBGB-t támogatni a hajléktalan emberek rovására" - idézte a New York Times a szervezetet vezetõ Muzzy Rosenblattot.

INDUL A TITANIC Március 31. és április 10. között, immár 12. alkalommal rendezik meg Budapesten a Titanic Filmfesztivált. Az õszi idõpontról átúsztatott programban egy-egy japán, hongkongi, egyéb ázsiai, francia, brit, amerikai és északi tematikus blokk lesz, s külön szekció jut a legfiatalabb filmeseknek, illetve a dokumentumfilmeknek az Uránia, a Kossuth, a Toldi és az Örökmozgó termeiben. A bemutatandó rendezõk 60 fõs listáján Forgács Péter az egyetlen magyar név. Részletes info: titanicfest.hu.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.