Demeter Szilárd nem akar Aczél György lenni

  • narancs.hu
  • 2020. február 18.

Kultúra

Nádas, Kertész, Esterházy, Konrád, Krasznahorkai - így néz ki szerinte az irodalmi elit.

A Pesti Hírlapnak adott interjút Demeter Szilárd - a PIM karakán kijelentésekről ismert igazgatója többek között elárulta azt is, szerinte mi a legnagyobb probléma a mai könyvpiaccal: „A magyar könyvpiacot a lenézett ponyvairodalom tartja el. Az irodalmi elit – Nádas, Kertész, Esterházy, Konrád, Krasznahorkai – könyveit az átlagolvasó nem emeli le a polcról”. A problémát egyrészt úgy oldaná meg, hogy az irodalmat szó szerint elvinné az olvasókhoz - legyenek azok vidéken vagy bárhol-, másrészt pedig szeretne egy új könyvtörvényt is összehozni jövőre. Meglátjuk, ezt a próbálkozását sikerül-e átnyomnia, vagy ugyanúgy jár, mint Demeter korábbi tervezete, melyben az NKA-t szerette volna bedarálni.

Demeter azt is kifejtette, ő kiket tart igazi magyar íróknak: "Egyetlen definíciót tudok adni a magyar irodalmi művekre nézvést: az a magyar író, aki magyar olvasónak, magyarul ír művet és azt szeretné, hogy száz év múlva magyarul olvassák ugyanazt a művet, az az én számomra nemzeti kultúrában gondolkodik. Tehát nem exportban."

Azt azonban nem kívánta megnevezni, kit tart import vagy épp export írónak, vagyis kik azok, akiket támogatna. "Onnantól kezdve, hogy megnevezem, majd megkapom, hogy Aczél György vagyok." - magyarázta.

Via HVG

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?