Parti Nagy kultúrharcról és félelemkeltésről: „Leszólt a polgármester, hogy az állásával játszik”

szerző
Pálos Máté
publikálva
2018. aug. 22., 15:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kultúra mégsem valami vonat, amit a fővasutas egy mozdulattal átállít a másik irányba – mondja a költő, akit a hatalom a nagy kultúrháborús igyekezetében személyében is megtámadott. Ízelítő a Magyar Narancs friss számából.

MN: Ha a kánont nem is lehet a feje tetejére állítani, a hatalom valameddig elmehet az átformálásában, és képes létrehozni látszatokat, például annak látszatát, hogy Esterházy nem jelentős író.

PNL: Ki lehet rúgni azt, aki Esterházyból érettségiztet, sőt, aki Esterházyt tanít. Aki kimondja Esterházy nevét… na, ez már nehezebb. A kultúra mégsem valami vonat, amit a fővasutas egy mozdulattal átállít a másik irányba. Nagy károk persze okozhatók, főleg az intézményekben, de a fejekben is. Például az ilyen „kánonnal lövünk”-féle akciók alakot, testet adnak a félelemnek, az amúgy is működő öncenzúrának. Most már nem hiszem, hogy ezek fantomgyávaságok. Megértem, ha valaki, tele függésekkel, nem kockáztat. Igen, van mitől félni. Kis, egyenletes félelem. Jó néhány kollégám is, én is jártam már úgy, hogy meghívtak valahová, majd megtudtam, hogy az illető intézményvezetőnek leszólt a polgármester, hogy az állásával játszik.

(...)

MN: A környezetében érzékeli, hogy hátrébb húzódik az értelmiség, s a NER átvészelésére rendezkedik be? Mellesleg ez is lehet célja a sárdobálásnak.

PNL: Minél inkább kitölteni, belakni a megmaradt tereket, ezt a szándékot látom magam körül. A lehető legkevesebbet foglalkozni azzal, ami momentán megváltoztathatatlannak látszik, de közben jelezni, mondani, hogy nagyon nincs rendben, ami történik. Érződik a rezignáltság, kétségbeesés, visszahúzódás, de ha szűkül is, van még nyilvánosság. Akiket látok magam körül, a barátaim nem beszélnek másként a nyilvánosság előtt, mint magántársaságban. Minőségi életet élni, kitölteni munkával, dolgozni, amíg van hozzá ép ész, akkor is, ha éppen nincs kedv, távlat.

Parti Nagy Lajos beszélt arról is, mit gondol az utóbbi időben oly' divatos listázásokról, hogy ki lehet-e törölni Esterházy Pétert a kánonból, és milyen felelőssége van az úgynevezett balliberális értelmiségnek abban, hogy a kultúráról folyó vita ilyen szintre süllyedt. Részletek a Magyar Narancs friss számában. Az új szám csütörtöktől kapható a standokon vagy megrendelhető ezen az oldalon.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

 

szerző
Pálos Máté
publikálva
2018. aug. 22., 15:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  harcolj
  2018. augusztus 23., csütörtök 10:38
  2 biztosan lesz, vagy különben halál. Az is gond, hogy a kultúra jelenlegi potentátjai nagyon irigyek azokra a művészekre, akik ténylegesen produkáltak és produkálnak. Röhej, de Aczél sok aljasságot elkövetett de nem volt irigy. Nézzétek Simonelt A vén hülye Fekete Györgyöt stb., mindegyiket az irigység motiválja. Ha bekerül valaki a fazékbanturkálók közé, akkor pedig vagy fel kell adja az elveit, vagy feliscsút-leiscsút.
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. augusztus 22., szerda 19:32
  Egyelőre a pangás évei jönnek, azután meglátjuk, lesz-e underground.
 3. 1
  rworse
  2018. augusztus 22., szerda 18:26
  A törökjárás óta a túlélés a magyar "civil" szféra alapmagatartása. Most megint.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...