Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 35. szám, (1996.08.29. (1996-08-29)

Publicisztika

Publicisztika

Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

Azt olvasom az International Herald Tribune címlapján, hogy az egyénieskedésre mindig hajlamos japánok új rendszert találtak ki a smileykra. A smileyk, vagy szakszerűbben: az emoticonok, egy olyan hallgatólagosan elfogadott kódrendszer darabjai - amelyet aztán a különböző csoportnyelvek fejleszthetnek, saját kis közmegegyezéseket alakíthatnak -, amely a gesztusokhoz, body language-hez hasonlóan az írott kommunikációt gazdagítja. :-), igaz? Mosolygok, jókedvemben írom ezt itt. Aztán lehetek picit, :-(, sőt nagyon mérges is: :-(((((. Az emoticonokat még 1980 körül a CMU bulletin boardok környékén egy Scott Fahlman nevű ember alkalmazta először, hogy aztán széles körben terjedjenek a számítógépes undergroundban. A japán Usenet-használók köre sokkal szűkebb, mint például az Egyesült Államokban, ha másért nem, hát mert olyan bonyolult komputerrel szöveget szerkeszteni japánul. De akik még használják is, a nyugati emoticonokat csináltnak, nehezen követhetőnek tartják; miért kell az embernek oldalt fordítani a fejét például, hogy az alapsmileyban - :-) - felfedezze a mosolyt. A japán smiley franciás könnyedséggel és eltökéltséggel szakít a számítógép-szubkultúra angolszász dominanciájával, egy No színházi maszkra hasonlít: (^-^), antropomorfabb és érzelemmentesebb, mint a japán társadalmi érintkezés általában. A gesztusok szerepe fontosabb - a kao maaku, az arckifejezéstan olyan tudomány, amit nyugati egyetemeken a Business Schoolban tanítanak, hiszen ott meg kell tanulni japánokkal üzletelni -, mint ahogy a kontextus is több jelentéssel bír és kevesebb szó van kimondva, mint a nyugati társadalmakban. A japán komputer-gesztusnyelv nagyobb különbséget tesz férfi és nő között, s mivel a japán életben általában nem ildomos, ha egy nő mosolygás közben a fogsorát villogtatja, ezért a női smiley is decensebb: (^.^). Szája egy pont, nem tágra nyitott, ne mondja azt senki nyugati, hogy a japán nőknek szopós szájuk van. A japánok persze képesek a felfokozott öröm- és szeretetkitörésre, amely az úgynevezett banzai-smileyban ölt testet: (^-^)/, illetve (^o^)/. Gyakori japán emoticon még a (;), ami hideg izzadságot jelöl, és a bocsánatkérő (o^>) is.

Publicisztika

A Nagy Háborús Svindli

A hír hallatán - bár egy ideje már nyilvánvaló volt, hogy bekövetkezik - valószínűleg sokan megdöbbentek. Jelentős túlzással azt lehetne mondani: egy pillanatra megállt az élet a Balkánon (és egyéb okokból érintett helyeken), amikor bejelentették, hogy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság és a Horvát Köztársaság kölcsönösen elismerik egymást, a vitás kérdéseket meg majd később rendezik. Vitás kérdés marad a horvátországi szerb menekültek, valamint a Prevlaka-félsziget státusa. De ezek már csak apró ügyek. Kész, vége, fájront, a háborút hivatalosan is befejezték. Ki mit nyert, ki mivel lett gazdagabb, mi végre volt ez az idestova ötéves téboly?

Publicisztika

Közéleti tizenegy

Idén is kifut a Médiahajó, a tej, és számos verhetetlen tizenegy a zöld gyepre és a kék Dunára. Laptársaink már mind kijelölték csapatukat. Amolyan paranoid kabarettista modorban nevezünk mi is. Fiaink (lányaink) emelkedő számsorrendben a következők:

Belpol

Belpol

"Csak arra valók, hogy felfogják a golyót" (Bíró Gáspár, az ENSZ különleges megbízottja

Bíró Gáspár (38 éves) jogász 1993 márciusa óta az ENSZ Emberi Jogok Bizottságának különleges megbízottja. Feladata felmérni és jelentést készíteni a szudáni emberi jogok helyzetéről. Az 1994. februári jelentése után persona non grata volt Szudánban, mint az iszlám elvetemült ellensége. Közben dolgozott tovább: az 1995-ös jelentését idén áprilisban vitatta meg és fogadta el az Emberi Jogok Bizottsága. A szudáni kormány nemrégiben ismét engedélyezte beutazását: augusztusban egy hetet töltött az afrikai országban.

Belpol

Kulturális hírek

Szigeti mérleg Ahogy a korábbi években, valószínűleg most is görget majd valamennyi veszteséget maga előtt a Sziget: lapzártakor mínusz 16 millió forintnál tart a Pepsi Sziget ´96 mérlege, de mint Gerendai Károly főszervező a Narancsnak elmondta, ennek ledolgozására most újra megfutják a megfelelő köröket azoknál a szervezeteknél, intézményeknél, alapítványoknál és cégeknél, amelyek előzetesen támogatást ígértek, de nem adtak, vagy csak kevesebbet. A támogatások összegét 30 millió forintra kalkulálták, 11,5 jött be, a reklámbevételek 40 és a jegybevételek 100 milliója körülbelül teljesült, 10 ezer heti- és 90 ezer napijegy fogyott.

Belpol

Az Iványi-ügy: Csend, rend, fegyelmi

A terem csak nevetett: a főpolgármester embere a fegyelmi tanács előtt közölte, Demszky Gábor szerint meg kell ugyan róni Iványi Gábort intézménye (a Fővárosi Szociális Központ és Intézményei, FSZKI) pénzügyi-szervezeti szabálytalanságaiért, de a látványos szakmai sikerek miatt csak "nevelő célzattal". A fővárosi hajléktalanokért talán legtöbbet tevő ember bürokratikus meghurcolása azonban nagyon is szomorú történet, amely a felszínen SZDSZ-es szociálpolitikusok szakmai rivalizálásáról szól, valójában inkább arról: stagnáló anyagiak mellett elfogadható-e, hogy nem minden hajléktalanon lehet segíteni.

Belpol

Központi Bűnüldözési Igazgatóság: Elsőüldözők

Szeptember elsején az eredeti tervnek megfelelően megkezdi működését a Központi Bűnüldözési Igazgatóság - állította minapi sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor belügyminiszter. Hogy ez pontosan mit jelent, és mi vezetett idáig, ezt próbálja kideríteni az alábbi cikk, amely háttérbeszélgetések információit tartalmazza.

Külpol

Külpol

Törökország: A jólét útján

Törökország június 28. óta a jólét útján (Refahyol) halad. A török politikai szóhasználat ugyanis így nevezi az új politikai formációt. Erbakan miniszterelnök alig egy hónapos uralma máris számos tanulsággal szolgált. Az első, hogy hatalomra kerülése nem jelent mecsetdiktatúrát. A második, hogy végzetesen komolyan veszi, amit hirdet.

Könyv
Zene

Zene

Videó: Van pardon (Hulot úr közlekedik)

Tati úgy lett filmtörténeti alapvetés, hogy alig van néhány filmje, azokkal is többnyire megbukott: bukta volt az első, a Kisvárosi ünnep, a késői Nagybácsim, sőt, még a legjobb, az Hulot úr nyaral is. Miért épp ez a - sokak által viszonylag leggyengébbnek tekintett - Hulot úr közlekedik lenne a kivétel? Tati diadalútja, bocsánatkérő lépésekkel bár, de producerhullákon át vezetett.

Film
Tudomány

Tudomány

Nótaest az Orczy-kertben: Sír a falevél

A büféslány ereje megfeszítésével türtőzteti magát, hangja éles, centire pontosan udvarias, miközben tölti az olimposzos üvegekbe a két deci édes borokat, osztja a deci narancsokat. Azt hiszi, fiatalsága miatt találja meg annyi nyugdíjas, húszéves, nem élt akkor, amikor vendégei még otthonosabban mozogtak a különféle vendéglátóipari vállalatok műtermeiben. A lány nem tudja még, milyen az, amikor az ember felveti a fejét, széttárja karját, és belesírja a levegőégbe, hogy új tavaszra mindhiába vááárok, ő éppen a Hősök terén készül kiénekelni magából vadvirágos lázálmait a millecentenáriumi Republic-koncerten. (Elmaradt.)

Tudomány

Szigetelés

A népek rendszerint turisztikai céllal látogatják a szigetet. Az egyhetes diákok szigete, eurowoodstock (Woodstock hellyel-közzel véletlenül jött létre) stb. ugyanolyan undorító toposzok, mint például a "turistaparadicsom". A legrégebbi ilyen elképzelések a paradicsomról az ember ama fundamentális nyugtalanságának érzését képezik le, ami ősidők óta a paradicsomból való kiűzetésként, vándorlásként, utazásként artikulálódik. Gondoljunk csak a folyamatosan, de teljesen céltalanul áramló embertömegre, akik a meghirdetett célokkal ellentétben (megint néhány gyönyörű toposz a testvériségről, az osztály nélküli társadalomról, a civitas deiről, örök békéről stb.) görcsös rohanással ismerősöket keresnek. Nem véletlen a Krisna tudatú hívők megjelenése sem, ebben a csodálatosan pszeudotranszcendens légkörben kaszálhatnak újabb híveket. Vagy az aranyos hülyeségek kategóriájába tartozó, de hasonlóképp szánalmas házasságkötő sátor, krízis-sátor, pillanatok alatt minden problémát megoldó sátor. Mindezek tetejébe ott a drogsátor és a drogtotó (akkor, amikor a kemény és lágy drogok egyaránt reneszánszukat élik): csupa-csupa aranyos képmutatás. Azért persze vannak itt jó dolgok is, sűrített koncertek, mozik és színházak, prominens személyiségek, mind-mind a mi roppant hiteles és meggyőző posztmodern kultúránk berkeiből.

Tudomány

Pepsi Sziget ´96: hírek, utóízelítő

Hogy a Sziget nem rockfesztivál, azt már három éve tudjuk. Hogy mégis az, azt is, idén pedig végképp. A hét külföldi sztárzenekar jelenlétén túl a Szigetre időzítette lemezbemutató koncertjét a Sziámi, a Balaton, a Kampec Dolores, a Quimby, a Publo Hunny, a Vidámpark, többé-kevésbé a Nyers - gyakorlatilag a hallgathatóbb mezőny. Európa legnagyobb fesztiválja; kérdés nincs, nem is lehet.