Autósztráda és villamos a Hungária körúton – „1990-re befejezik”

Lokál

A Budapesti Közlekedési Központ azt ígéri, hogy jövőre nemcsak az 1-es villamos pályájának felújítása ér véget, de tovább is épül, át a Rákóczi hídon, Budára. Épp ideje. A Hungária körút – ahol közlekedik – hányatott története több mint száz évre tekint vissza.

Hivatalosan még nem is egyesült Pest, Buda és "buda, de az "unió" lebonyolítására létrehozott Budapesti Közmunkák Tanácsa (BKT) már letett az asztalra egy tervezetet, ami a leendő milliós világváros külső "nagykörútjával" számolt, és nem csak azzal. A párizsi példa nyomán egyúttal hatalmas városfallal zárták volna el az új fővárost az ellenség elől, igaz, csak a pesti oldalon, Dunától Dunáig. A nagyívű elképzelésből semmi sem lett, és ugyan a majdani Hungária körutat (amit "kültelki körút" néven is emlegettek) kijelölték, az első lépéseket csak 1896-ban tették meg. 1903-ban már arról ábrándoztak, hogyan folytassák az akkor még alig létező bulvárt Budán, és jóval korábban felvetődött az itteni korszerű tömegközlekedés megvalósításának lehetősége is. Nem is akárhogyan. A legnagyobb fővárosi közlekedési cég, a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság illetékesei 1898. január 11-én tartottak közigazgatási bejárást abból a célból, hogy "a magyar államvasutak Ferencváros állomása mentén a Soroksári útig vezetendő villamos magasvasút" megvalósítási lehetőségeit tanulmányozzák. A projekt összekapcsolódott egy másik, szintén nagyszabású tervvel, a Metropol gyorsvasútéval, amit a Kerepesi útra képzeltek, a Keleti pályaudvartól a Dunáig, a föld alatt. A Hungária körúti bejárásról készült jegyzőkönyv szerint "a szóban forgó vonal fő célja, hogy (...) hívatva lesz (...) az Eskü térig (ma: Március 15. tér - L. T.) tervezett földalatti vasút kombinációjával a m. kir államvasutak összes állomásai közti forgalom számára a városi viszonyoknak megfelelő és ezen viszonyokba beilleszkedő közlekedési eszközt létesíteni (...) nagyobb teljesítőképesség mellett lehetővé tétetnék, hogy a közönség (...) kellő gyorsasággal továbbíttassék".

Ahogy a Metropol vasútból, ebből az elképzelésből sem valósult meg semmi, ami nem csoda, ugyanis a tervezett külső körút nem fejlődött úgy, ahogy a belváros. Kültelki volt, és az is maradt, minden jó szándék ellenére. Míg Budapest belső kerületei a századforduló tízes éveire valóban egy modern világvárosra emlékeztettek, a Hungária körút úgy maradt: leginkább ipari övezet vagy vasúti terület határolta, néha kertváros, sokszor senki földje. Jellemző, hogy villamosvonalak számos helyen keresztezték (Budapest határa már ekkor is távolabb esett), ám a korabeli és egymással versengő társaságok ide - legalábbis a körút teljes hosszában - nem álmodtak villamost.

A Kerepesi úti kereszteződés villamosvégállomással, 1942 körül

A Kerepesi úti kereszteződés villamosvégállomással, 1942 körül

Fotó: fortepan.hu

Néhol persze jártak villamosok a 20. század elejétől: a mai Vajda Péter utca és a Ferencvárosi pályaudvar, illetve a Kerepesi út és a Salgótarjáni út között 1906-ban fektették le a síneket, később a 20-as és a 23-as, illetve a 38-as jelzésű járatokra lehetett itt felszállni. Amúgy nem sok értelme lett volna sem akkoriban, de évtizedekkel később sem, hogy a Hungária körút (amelynek északi és déli szakaszát csak 1937-ben nevezték át Róbert Károly, illetve Könyves Kálmán körútra) teljes hosszában járjon villamos, ugyanis felül- vagy aluljárók híján a legforgalmasabb vasútvonalak keresztezték, vagyis az itt közlekedők haladását számos sorompó nehezítette.

Háború és háború

Más lett volna a helyzet, ha megvalósul Sztrókay István 1910-es évek elején született nagyszabású terve, amely a Keleti és a Nyugati pályaudvart Kőbányára, illetve Rákosrendezőre képzelte, és amelynek a munkálatait 1914-ben meg is kezdték. De az első világháború utáni gazdasági összeomlást követően a belvárosi közlekedést teljesen megváltoztató idea lekerült a napirendről, többet senki nem emlegette. Ahogy a Hungária körút megújulását sem. Csak az 1940-es városrendezési tervben került napirendre, de akkor mindjárt a tömegközlekedés megújítását és két új Duna-hidat is emlegettek, sőt, az Árpád híd építését el is kezdték - ám 1944 után másféle városrendezés történt Budapesten.

A második világháborút követően érvényben maradt a város hosszú távú fejlesztési stratégiája, amiben nemcsak a Hungária körút korszerűsítése, de a körvasút (Budapest akkori határa) mentén még egy közforgalmi gyűrű megépítése is szerepelt, amit később Munkás körútként emlegettek. Később ez már-már feledésbe merült, ám a Hungária körút fejlesztése - mivel eredetileg idáig közlekedett volna a 2-es metró, ami a korszak legnagyobb beruházásának számított - kiemelt programmá lépett elő a lakásépítést illetően éppúgy, mint a tömegközlekedés fejlesztésében. De villamosról, pláne gyorsvasútról szó sem esett, hiszen 1949-ben, Sztálin hetvenedik születésnapján színre lépett az új kedvenc, a trolibusz. A budapesti tanács 1950-es közlekedési koncepciója kizárólag a trolit tekintette a metróhoz mérhető modern tömegközlekedési eszköznek, nem csoda, hogy hosszú távon, a megújuló Hungária körútra is ezzel számoltak. "A trolibusz hálózat közvetlen csatlakozást biztosít az épülő földalatti vasútnak (...), nagymértékben megjavítja a termelő üzemek megközelíthetőségét, számtalan napi utazás megrövidítését eredményezi, szolgálja a nagy kulturális létesítményeket" - írták. Ha akkoriban rendelkezésre állt volna a kellő számú jármű, egészen biztos, hogy az 1950. november 7-én átadott Árpád (akkor: Sztálin) hídon is troli indult volna, nem pedig villamos, amely a "nagy októberi forradalom" harmincharmadik évfordulója miatt a 33-as számot kapta.

Rákosiék tervezett nagy művei közül csupán a Népstadion épült fel határidőre (1953-ban), de a másfél évvel később megindított Hungária körúti trolibuszjáratot, a 75-öst nem csak ezért nevezhették volna sportjáratnak. Az Ajtósi Dürer sor-Népliget-szakaszon járt, így az MTK- és az FTC-pályát is meg lehetett vele közelíteni. Csakhogy ugyanezt már 1950-ben megoldották egy buszjárattal, ráadásul "buda és Népliget között! Az 55-ös járat az Árpád hídon áthaladva végig a külső körúton haladt, igaz, olykor negyedórákat is várakozott egy-egy sorompónál.

Sztráda esztrád

A Hungária körúti álmodozások 1956 után vettek új irányt, az 1960-ban készült budapesti általános rendezési tervben nemcsak arról van szó, hogy a gyűrűből a belvárost elkerülő autóutat létesítenek, szó esik egy Dél-Pestet és Dél-Budát Észak-Pesttel összekötő villamosvonalról is, "amely a városi villamosvasutak felszíni, zömmel külön pályás kifutó szakaszaihoz csatlakozik, és a város legzsúfoltabb részén a föld alatt halad keresztül". A hatvanas évek közepére elkészültek az első tervek is a Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat és Budapesti Városrendezési Tervező Vállalat jóvoltából, amiket 1967-ben a közönség is megismerhetett az Autó-Motor című lapból. Ezt írták: "Irányonként három forgalmi sávval magasút építését tervezik a Váci úttól a Soroksári útig, majd egy új Duna-hídon át az M1 és M7 útig. Az M1 és M3 úttól északra, a Róbert Károly körúton - szerényebb műszaki kialakítással - irányonként csak két-két nyommal haladna tovább az Árpád-hídon át "budára a hétvégi forgalom szempontjából különösen jelentős 10-es és 11-es főközlekedési utak elágazásáig. (...) A magasútnak a keresztező útvonalakkal és a terepszinten vezető úttal való kapcsolatát le- és felhajtó rámpákkal oldják meg. A magasutat - mint városi autópályát - 80 kilométeres sebességre tervezik. (...) A két kocsiút között, illetve a magasút alatt húzódik majd a Hungária körúti gyorsvillamos pálya, amely egyben a gyorsvasúti hálózat szerves része lesz. (...) Az építkezést teljes egészében 1990-ig tervezik befejezni."

Pótkocsis troli a Salgótarjáni útnál 1960 körül

Pótkocsis troli a Salgótarjáni útnál 1960 körül

Fotó: fortepan.hu

 

Négy évvel később ugyancsak az Autó-Motor számolt be arról, hogy "A BUVÁTI kollektívája nyerte a Hungária körúti autópálya déli Duna-hídja és forgalmi kapcsolatai kialakítására kiírt tervpályázatot". Itt már szó sincs magasútról, de a koncepció változatlan: a még alig létező autópályákat összekötő sztrádává alakítsák át a körutat az Árpád hídon, egészen a Soroksári útig, majd innen az új hídon - a Fehérvári és Bartók Béla út érintésével - a Budaörsi útnál csatlakozzon az autópályához. A korabeli tudósítás szerint az új híd "hatnyílású, változó magasságú, feszített betonból készülő hídszerkezetével, újszerű kialakításával a főváros látványossága lesz".

A munkálatok jó tíz évvel később indultak, szó sem volt új hídról, az Árpád hidat bővítették, hídfőit Budán és Pesten felüljárókkal, kanyarodó sávokkal "sztrádásították", és megkezdődtek a "gyorsvillamos" építési munkálatai is, ami először az 1968-as Budapest Közlekedésfejlesztési Tervben kerül elő. A Bécsi út és a Soroksári út közé tervezett 14 kilométeres vonalra 24 megállót álmodtak, és az átadást több ütemre bontották. Meglepő módon a későbbiekben sem változott az elképzelés.

A villamos első szakasza több mint két évig épült, ám mivel az 1984. november 7-ére időzített átadás egybeesett a 3-as metró újabb szakaszának avatásával, a figyelem elsősorban az utóbbira irányult, annak ellenére, hogy az új, immár 1-es számmal jelölt járat műszaki és technikai megoldásait illetően új fejezetet nyitott a hazai villamosközlekedésben. Az akkori legmodernebb, teljesen gépesített nagypaneles vágányépítési technológiát alkalmazták, újdonságnak számítottak a középperonos megállóhelyek, amelyeket - a korabeli sajtó lelkes beszámolóit idézve - "fedett utasváróval és térképpel szereltek fel, a megállók neve éjszaka messziről is jól látszik, valamennyi megálló esztétikus, felszerelésüket jegyárusító automata egészíti ki". A kapcsolódó aluljárókból mozgólépcsőn lehetett megközelíteni a megállókat, a Bécsi úti végállomáson pedig MÁV-rendszerű, számítógépes, vezérlő-, menetirányító és váltóberendezést alkalmaztak, amit kezdetben nem mertek "automatára" állítani. "Mivel nem rendelkezünk kellő tapasztalatokkal, hónapokkal előbb meglátogattuk az épületet, ismerkedünk a berendezéssel" - nyilatkozott a BKV üzemi lapjának az egyik menetirányító, kiemelve, hogy külön öröm számára, hogy "a vezérlőhöz korszerű telefonasztal tartozik."

Gyors, lassú

Visszatérve az avatóünnepségre, a legutolsó pillanatig úgy tűnt, hogy a show-t ellopja a metrós ünnepség, ott gyülekezett az akkori elit, nemcsak Urbán Lajos közlekedési miniszter, de Czinege Lajos honvédelmi és Kapolyi László ipari miniszterek. Csak éppen Kádár János hiányzott... Már kezdtek aggódni, ám a pártfőtitkár nem autóval jött, ahogy a többiek, hanem az új 1-es villamos próbajáratával vitette magát a helyszínre, ugyanis az avató előtt benézett még az óbudai pártaktíva ülésére, s ott ajánlották neki, hogy mindenféle protokollt mellőzve legyen az új villamos első utasa.

Ekkoriban még tartották magukat a gyorsvillamos elnevezéshez, az sem zavart senkit, hogy két, majd 1985-től három kocsiból álló, korszerűnek már akkor sem mondható cseh Tatra TC5 szerelvényekkel bonyolították le a forgalmat (egészen mostanáig). Az utazóközönség eleinte lelkesedett az új járat iránt, legalábbis a megnyitóról szóló korabeli tudósítás ezt sugallja: "Egy fiúcska a papájával mellém szegődik. És csak azt akarják elmondani, hogy a Flórián térrel nem tudnak betelni. Újpesten laknak, az apuka ügyesen szeretné összehozni, hogy a munkahelyére, Budára minél hamarabb eljusson. "Az utazási lehetőség megháromszorozódott - mondja. - Nem beszélve arról, hogy este és reggel tíz perccel lerövidült az utazási idő, ami nem kis dolog."

A következő, Kacsóh Pongrác útig tartó szakaszt 1987-ben adták át különösebb csinnadratta nélkül, és már senki nem nevezte az 1-est gyorsvillamosnak. Az új végállomás is teljesen szerencsétlen helyre került: a M3-as autópálya bevezető szakaszának felüljárója alá. Semmiféle átszállási lehetőség nem volt, bár a jó 500 méterre lévő kisföldalattit annak mondták, amit ráadásul csak a vasúti sínek alatt, többszörös lépcsőzéssel lehetett (és lehet ma is) megközelíteni. A háromévenkénti szakaszbővítés a kilencvenes évek elején sem szakadt meg, 1990-re a Thököly útig, 1993-ban már a Népstadionig közlekedett az 1-es, s időközben a Hungária körút is fokozatosan kétszer háromsávos "sztrádává" változott. 1995-ben - kihagyva a helyet a villamospályának - átadták a Lágymányosi (ma: Rákóczi) hidat is, az 1-es pedig már a Salgótarjáni útig járt, s végül öt év múlva, 2000 végén eljutott jelenlegi végállomásához, a Rákóczi híd pesti hídfőjéhez.

Azóta több mint tizenhárom év telt ugyanolyan Tatra villamosokkal, mint harminc évvel ezelőtt, a 12 kilométeres táv menetideje 42 perc. Ám úgy tűnik, hogy ezt már senki nem próbálhatja ki, ugyanis tavaly óta főleg pótlóbuszok közlekednek a Hungária körúton, és nemcsak a Vörösvári út-Kerepesi út közötti pályafelújítási munkálatok miatt. A vonalat bővíteni is fogják, át a hídon, egyelőre a Fehérvári útig, és ma már az is biztos, hogy az új pályán jövőre új, alacsony padlós villamosok közlekednek majd. Hisszük, ha látjuk.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.