Trilógiaként folytatódik Az ördögűző

  • narancs.hu
  • 2021. július 27.

Mikrofilm

Az ördög mellett Ellen Burstyn is visszatér majd.

48 éve már, hogy Williem Friedkin Az ördögűzője sokkolta a világot – rekordbevétel, 10 Oscar-jelölés és 2 díj, valamint örökre belénk égett képek mellett a világsiker 4 folytatást is szült. A legutóbbit Dominium néven 2005-ben láthattuk, remélhetőleg minél kevesebben.

De az ördög nem alszik, és Hollywood sem: nem egy, nem kettő, hanem máris három új rész érkezhet a franchise-hoz. Az elkövető az a David Gordon Green, aki korábban remek indie filmeket (George Washington, Joe), és hasonlóan jó vígjátékokat (Ananász expressz) és sorozatokat (Red Oaks) rendezett, legújabb hobbija azonban a 70-es, 80-as évek klasszikus horrorjainak feltámasztása: előbb a Halloweenbe lehelt új életet John Carpenter vállrándítása mellett, majd úgy döntött a kultikus szadomazo-szörnynek, a Hellraiser Pinheadjének ad egy új esélyt.

Legújabb kiszemeltje tehát maga az ördög, a trilógia pedig a hasonló horrorokra szakosodott Blumhouse és Universal stúdiók mellett a Peacock nevű, nálunk egyelőre elérhetetlen, nemrég indult streamingplatformra készülhet.

Az ígéretek szerint Green megtartana mindent, ami jó volt az eredetiben és elhagyná azokat az elemeket, amelyek borzalmassá tették a folytatásokat – mindezek alapján ez is egy tipikus örökség-film lesz. Az ilyenek ritkán jók, ám épp Green bizonyította be a Halloweennel, hogy lehet ilyen felfogással szórakoztató mozit is készíteni. Akkor az eredeti film sikolykirálynőjét, Jamie Lee Curstist is sikerült rávennie a visszatérésre, most pedig az első részben Chris MacNeilt alakító Ellen Burstynt beszélte rá ismét a szerepre – ő legutóbb Mundruczó Kornél Oscar-jelölt filmjében alakított maradandót.

A főszereplő ezúttal azonban nem ő, hanem Leslie Odom Jr. karaktere lesz, aki segítséget kér MacNeiltől, miután az ő gyerekét is megszállta a gonosz. Odom Jr.-nak jó szériája van: az elmúlt évek legnagyobb Broadway-szenzációjában, a Hamiltonban ismerte meg a világ, majd legutóbb az Egy éj Miamiban… című filmben nyújtott alakításáért mindjárt két Oscarra is jelölték: a mellékszereplők és a főcímzenék között is.

A trilógiára a hírek szerint 400 millió dollárt sem sajnáltak, ami egy horrorszériánál akkor is tetemes összegnek számít, ha ebben mind a három film gyártási költségei benne vannak. Hogy Linda Blair megszállt kislánya is visszatér-e majd az eredeti filmből, azt egyelőre nem tudni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?