Újabb Gyűrűk Ura-filmeket tervez a Warner

  • narancs.hu
  • 2023. február 24.

Mikrofilm

Egy filmfranchise mind fölött!

„Még több folytatás, még több franchise-film!” – szólt a Warner Bros. Discovery (WBD) új vezetőjének ukáza, írtuk meg mi is még tavaly novemberben. David Zaslav kijelentette: a Warner Bros. és Discovery összeolvadásával nemrég létrejött új stúdiónak azokra a világszinten ismert tartalmaira, úgynevezett tentpole-filmekre kell koncentrálnia, amelyeket Amerikában, Európában és Ázsiában, sőt, a világ minden pontján ugyanúgy ismernek és szeretnek. Ezekkel ugyanis kétszer-háromszor annyi pénzt lehet keresni mint az olyan mozikkal, amiknek egyedül a tengerentúlon van kultuszuk.

Zaslav nem a levegőbe beszélt: a Szex és New York, a Harry Potter, vagy épp a Trónok harca mellett a Gyűrűk Urát is példaként hozta – pár hónappal bejelentése után pedig érkezett is a hír: újabb filmeket készítenek J. R. R. Tolkien könyveiből.

Ezeket ugyanaz a New Line Cinema készíti majd, mint Peter Jackson A gyűrűk ura- és A hobbit-trilógiáját – mindkettő világszinten közel 3 milliárd dollár bevételt ért el, így nem csoda, hogy a stúdió nem hagyja pihenni aranytojást tojó tyúkját. Arról egyelőre nincs hír, hogy az új filmeket ki készíti, de Jackson és az adaptációkon vele együtt dolgozó Fran Walsh és Philippa Boyens közleményben tudatták, hogy szorosan együttműködnek a WBD-vel.

Tavaly a tévében is bemutatkoztak Tolkien teremtményei: A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi című előzménysorozatot azonban nem a WBD, hanem a rivális Amazon készítette, az alkotóknak ezért nem is volt hozzáférési joga a teljes Tolkien-univerzumhoz, csak például A Gyűrűk Ura-könyvek függelékéből vagy A szilmarilokból dolgozhattak, és rendesen hozzá is költöttek a Tolkien által leírtakhoz. 

A sorozat készítésében ráadásul Peter Jackson egyáltalán nem vett részt, sőt, a Jackson-féle filmek standard forgatási helyszíne, Új-Zéland helyett az egész Nagy-Britanniában forgott. Ez volt minden idők egyik legdrágább tévéshow-ja, azonban a sorozat végül felemás fogadtatásban részesült, az Amazonnak antitroll intézkedéseket kellett bevezetni a védelmére. A hatalom gyűrűi nézettsége viszont ezzel együtt is rendben volt, ráadásul irdatlan mennyiségű pénzt költöttek rá, így nem is kérdés, hogy hamarosan érkezik a folytatás.

Azt azonban egyelőre nem tudni, a WBD hogyan tervezi ismét vászonra ültetni Tolkien műveit: rebootolják, azaz újrakezdik A gyűrűk ura-, vagy A hobbit-trilógiát? Esetleg azok sikerét felhasználva, a még mindig jól csengő Gyűrűk Ura-név alatt valami teljesen más, Tolkienhez kapcsolódó filmsorozatot fejlesztenek?

Egyelőre mindenki csak tippelget, nem sok jót sejtet azonban, hogy Zaslav korábban a Marvel univerzumépítését jelölte meg követendő célként. Emlékezhetünk rá, az első trilógia még három könyvből, a második már egyből készült – lehet, hogy ezúttal már egyenesen hatványozódni fog a filmek száma minden egyes regénynél.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.