Újabb Gyűrűk Ura-filmeket tervez a Warner

  • narancs.hu
  • 2023. február 24.

Mikrofilm

Egy filmfranchise mind fölött!

„Még több folytatás, még több franchise-film!” – szólt a Warner Bros. Discovery (WBD) új vezetőjének ukáza, írtuk meg mi is még tavaly novemberben. David Zaslav kijelentette: a Warner Bros. és Discovery összeolvadásával nemrég létrejött új stúdiónak azokra a világszinten ismert tartalmaira, úgynevezett tentpole-filmekre kell koncentrálnia, amelyeket Amerikában, Európában és Ázsiában, sőt, a világ minden pontján ugyanúgy ismernek és szeretnek. Ezekkel ugyanis kétszer-háromszor annyi pénzt lehet keresni mint az olyan mozikkal, amiknek egyedül a tengerentúlon van kultuszuk.

Zaslav nem a levegőbe beszélt: a Szex és New York, a Harry Potter, vagy épp a Trónok harca mellett a Gyűrűk Urát is példaként hozta – pár hónappal bejelentése után pedig érkezett is a hír: újabb filmeket készítenek J. R. R. Tolkien könyveiből.

Ezeket ugyanaz a New Line Cinema készíti majd, mint Peter Jackson A gyűrűk ura- és A hobbit-trilógiáját – mindkettő világszinten közel 3 milliárd dollár bevételt ért el, így nem csoda, hogy a stúdió nem hagyja pihenni aranytojást tojó tyúkját. Arról egyelőre nincs hír, hogy az új filmeket ki készíti, de Jackson és az adaptációkon vele együtt dolgozó Fran Walsh és Philippa Boyens közleményben tudatták, hogy szorosan együttműködnek a WBD-vel.

Tavaly a tévében is bemutatkoztak Tolkien teremtményei: A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi című előzménysorozatot azonban nem a WBD, hanem a rivális Amazon készítette, az alkotóknak ezért nem is volt hozzáférési joga a teljes Tolkien-univerzumhoz, csak például A Gyűrűk Ura-könyvek függelékéből vagy A szilmarilokból dolgozhattak, és rendesen hozzá is költöttek a Tolkien által leírtakhoz. 

A sorozat készítésében ráadásul Peter Jackson egyáltalán nem vett részt, sőt, a Jackson-féle filmek standard forgatási helyszíne, Új-Zéland helyett az egész Nagy-Britanniában forgott. Ez volt minden idők egyik legdrágább tévéshow-ja, azonban a sorozat végül felemás fogadtatásban részesült, az Amazonnak antitroll intézkedéseket kellett bevezetni a védelmére. A hatalom gyűrűi nézettsége viszont ezzel együtt is rendben volt, ráadásul irdatlan mennyiségű pénzt költöttek rá, így nem is kérdés, hogy hamarosan érkezik a folytatás.

Azt azonban egyelőre nem tudni, a WBD hogyan tervezi ismét vászonra ültetni Tolkien műveit: rebootolják, azaz újrakezdik A gyűrűk ura-, vagy A hobbit-trilógiát? Esetleg azok sikerét felhasználva, a még mindig jól csengő Gyűrűk Ura-név alatt valami teljesen más, Tolkienhez kapcsolódó filmsorozatot fejlesztenek?

Egyelőre mindenki csak tippelget, nem sok jót sejtet azonban, hogy Zaslav korábban a Marvel univerzumépítését jelölte meg követendő célként. Emlékezhetünk rá, az első trilógia még három könyvből, a második már egyből készült – lehet, hogy ezúttal már egyenesen hatványozódni fog a filmek száma minden egyes regénynél.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk