rés a présen

Eljön Nosferatu

  • rés a présen
  • 2022. május 11.

Színház

Benkő Nóra színházigazgató

rés a présen: Milyen háttérrel érkeztél két éve a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. élére?

Benkő Nóra: Francia–magyar szakon végeztem az ELTE-n, de párhuzamosan játszottam Somogyi István társulatában, az Arvisurában 1991-től a komplett későbbi független színházi világgal együtt. 1995-ben végre felvettek a Színművészetire a Horvai–Máthé-osztályba, így profi képzést is kaptam. Utána elszerződtem az akkori Nemzeti Színházba, amelyből aztán Pesti Magyar Színház lett, ott a Színiakadémiát is vezettem 7 évig, miközben megcsináltam a drámapedagógia szakot, plusz megszereztem a közoktatás-vezetői végzettséget a BME-n. Onnan pályáztam a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. élére 2020-ban. Úgy gondoltam, hogy 50 évesen már szintetizálnám a színházi tudást és a vezetői gyakorlatot. 2020. március 1-jétől vezetem az intézményt, amely az idén százéves Városmajori Szabadtéri Színpadból és a margitszigeti Kristály Színtérből áll.

rap: Milyen terveid voltak a Városmajorban?

BN: Érkezésem után két héttel kitört a Covid, úgyhogy alkalmazkodni kellett. Az előkészítő időszakban nekünk is ötpercenként kellett megváltoztatni mindent, de a Szabadtér kedvezményezett helyzetben volt, nyaranta több mint 50 ezer embert fogadtunk. Nagyon fontos szempont volt, hogy a társulatokat és a színészeket segítsük, mert volt, aki egy év után nálunk játszott először.

rap: Lett egy színházi szemlétek is. Milyen szempontok szerint válogattok?

BN: A legfontosabb, hogy mindent megnézünk, mielőtt idehozzuk. Nincs olyan ember, aki ezt bírná, csak Peremartoni Krisztina. Azért kértem föl előválogatónak, mert mindenhol ott volt mindig, ahol jártam színházban. Az ő szemén keresztül állítjuk össze sok morfondírozás után, hogy mely darabokat hozzuk el. Két év alatt bebizonyítottuk, és a kritikusok is kimondták, hogy mi vagyunk az új POSZT. A műsor már látható a Városmajoriszínpad.hu oldalon. Az idén nyolc előadás került be a szemlébe, amelynek Szinetár Miklós, Tóth Ildikó színész, László Ferenc színikritikus és én leszünk a zsűrije. Nagyon fontos dolog a legjobb határon túli előadások meghívása is, és a diskurzus, amelyhez a megújult étterem ad helyet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk