Zsinórpadlás - színházi melléklet

Snoblesse Oblige 2021/38.

  • Narancs
  • 2021. szeptember 22.

Színház

Színházi programajánló

„én vagyok / az, ki ellenük szólok: nemzetszédelgők, fegyveres / sáskák ellen, akik a papírok fehér bőrét / bűneimmel tetoválják, nevem hallatára / eltorlaszolja torkukat a düh” (Bari Károly)

 

szeptember 23., csütörtök, 19.00: Mesterhármas

Eric Assous darabjának két hőse pár évnyi boldog házasság után úgy dönt, hogy bevall néhány félrelépést. Az Art-Színtér új előadását Marjai Virág, Jakab Csaba és Ozsgyáni Mihály játssza, Halasi Imre rendezte, és másnap is látható. (Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

szeptember 24., péntek, 18.00: Parafrázisok, kiállításmegnyitó

Fazakas Juli színésznő a pandémia alatt különleges remake-szelfiket készített híres műalkotások alapján. Az Eötvös10 vándorkiállításának újabb állomását Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Latinovits Színház igazgatója nyitja meg, a munkákat Telihay Péter rendező méltatja. Október 24-ig látható. (Budaörsi Jókai Művelődési Ház, Budaörs, Szabadság út 26.)

 

szeptember 24., péntek, 20.00: Minden (is)

Sokszor úgy érzi az ember, hogy egyszerre nyitott és zárkózott, konzervatív és progresszív, egyszerre jön és megy, van jól és rosszul ugyanabban a pillanatban. Goda Gábor társulata ismét az ellentmondásokról mesél mozdulatokkal és szavakkal is. Másnap ismétlés. (Artus Stúdió, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

szeptember 25., szombat, 19.00: Női posta – bemutató

A helyszín egy égi főposta, vagy talán központi szív-panasziroda, ahol mindenkit meghallgatnak, leg­inkább akkor, ha dalban mondja el. Oláh Ibolya színházkoncertjét Bíró Kriszta rendezte, a zenét Presser Gábor szerezte, élőben Födő Sándor és Furák Péter zenél. (Marczibányi Téri Művelődési Központ, Bp. II., Marczibányi tér 5/A)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.