cyberhírek

  • .
  • 2010. január 7.

Tudomány

Hétmilliárd A Föld népessége az új évben megközelíti a hétmilliárdot: január elsejére virradóra nagyjából 6 834 509 600 ember élt a bolygón - közölte egy német kutatóintézet. 2009-ben a világ népessége 83 millió fővel nőtt, ez nagyjából megfelel Németország egész lakosságának. Kalózkönyvek Egy izraeli hackernek sikerült feltörnie a Kindle e-könyv-olvasóra szánt dokumentumok másolásvédelmi kódját, lehetővé téve az Amazontól vásárolt elektronikus könyvek terjesztését PDF-formátumban. Bevásárló robot Egy japán cég időseknek szánt bevásárló robotot tesztel egy szupermarketben.
A Robovie nevű szerkezet segít vinni a kosarat, fejben tartja a bevásárlólistát, és egészséges termékeket is javasol.

Õsrepülő Január elsején megtalálták annak a repülőgépnek a maradványait, amely még 1911-ben ragadt az Antarktiszon. Az egypropelleres, egyszemélyes Vickers repülőgépet a leghíresebb ausztrál sarkkutató, Douglas Mawson geológus hagyta hátra.

Hasonmás Egy japán cég olyan robotokat dobott piacra, amelyek megjelenését a megrendelőhöz lehet igazítani. A hangjukban is a vevőt imitáló modellek ára több mint 43 millió forint.

Hangerő Az EU limitálná a hordozható zenelejátszók hangerejét, mert a tudományos kutatások szerint 89 decibel az a határ, amelytől a rendszeres, legalább napi egyórás zenehallgatás néhány éven belül halláskárosodáshoz vezethet.

Leukémiavakcina Humán klinikai próbák kezdődnek a nemrégiben kidolgozott leukémiavakcinával. A brit kutatók által kidolgozott eljárás a kemoterápia vagy csontvelő-átültetés utáni visszaesést akadályozhatja meg.

Repülő autó Az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA bejelentette, hogy repülő autók kifejlesztésére és gyártására ír ki pályázatot a Pentagon - adta hírül az Index. Arepülőautó-projektneve Transformer, és a célja olyan, 1-4 személy szállítására alkalmas katonai jármű kifejlesztése, majd tömeggyártása, amely a hagyományos szárazföldi közlekedés mellett a levegőbe is képes emelkedni, ha a körülmények (nehéz terep, akadályok, víz, vagy ellenséges fenyegetés) megkövetelik. A pályázati kiírás szerint a járműnek szárazföldi módban egy könnyű terepjáró képességeivel kell bírnia, a repülő módban pedig a helyből felszállás és landolás képességét követelik meg, amit a helikopterek és néhány vadászrepülő tud produkálni. Repülő autók fejlesztésével számos cég foglalkozik a világon, ilyen például a Terrafugia, amely 2011-re ígéri a Transition nevű repülő autó sorozatgyártását, vagy az izraeli Urban Aeronautics, amely idén mutatta be az X-Hawk nevű helikopter-autó hibridet.

Lehallgatható a Predator Iraki ellenállóknak egy fillérekbe kerülő, az internetről letölthető szoftver segítségével sikerült lehallgatniuk az amerikai hadsereg robotrepülői, a Predatorok és irányítóik kommunikációját. A Wall Street Journal értesülése szerint iraki hackerek hozzáfértek azokhoz a videoadásokhoz is, melyeket a felderítésre kiküldött MQ-1 Predator pilóta nélküli gépek továbbítottak az amerikai csapatok részére. Ehhez a művelethez olyan programokat használtak, mint például az orosz fejlesztésű SkyGrabber, amit az internetről isbe lehet szerezni26 dollárért. Az amerikai lapot informáló személy a hadseregben dolgozik, és állítása szerint már 2008-ban felfigyelt a problémára, mivel egy letartóztatott síita felkelőnél olyan laptopot találtak, amelyen robotrepülők felvételei is el voltak mentve. Azóta több ilyen számítógépet is lefoglaltak, és az is kiderült, hogy az USA-val szemben álló erők feltehetőleg Afganisztánban, Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában is alkalmazták a módszert.

Vetkőztető mágneskapu Hollandia hamarosan bevezeti a repülőtereken azt az utasellenőrző készüléket, amely a képernyőn szinte lemeztelenítve mutatja az ellenőrzött személyt. A döntés oka, hogy decemberben egy nigériai fiatalember úgy szállt fel az amszterdami Schiphol repülőtéren egy Detroitba tartó járatra, hogy veszélyes anyag volt a testére erősítve. A merényletkísérlet nyomán világszerte felülvizsgálják és szigorítják a légi közlekedés biztonsága érdekében eddig bevezetett rendszabályokat. A szigorítás egyik fontos eleme a meztelenítőszkenneralkalmazásának lehetősége. A készülék a hagyományos fémdetektorral ellentétben pontos képet ad a megvizsgált személyről, láthatóvá teszi a ruha alatt a test körvonalait, és érzékeli a gyanús formájú tárgyakat. Az így készült képek felhasználását azonban szigorúan szabályoznák.

Google-bukta Egy párizsi bíróság szerint jogsértő a Google nagy digitális könyvtárprojektje, és a keresőcéget 300 ezer euró (83 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte a francia La Martiniére könyvkiadóval szemben. A Google öt éve vágott bele nagyszabású tervébe, hogy a világ öszszes könyvét beszkenneljék. Akkor úgy tűnt, ez nem fog jogi akadályokba ütközni, azóta azonban Amerikában és Európában is egyre több támadás éri a projektet. Jelenleg tízmillió beszkennelt könyvnél tart a Google, ebből kétmilliónak a jogai összesen 30 ezer kiadónál vannak, ezek közül 9 ezer európai. A szerzői jog által védett könyvekből csak részletek érhetők el adigitális könyvtárban.

Átlátszó aranyhal Japán kutatók sikeresen tenyésztettek ki olyan aranyhalat, amelynek átlátszó pikkelyein és bőrén keresztül láthatóak a belső szervei. Az áttetsző teremtmény segítségével elhagyható az állatok boncolása, ami az iskolákban népszerűtlen feladat. A hal bőrében és pikkelyeiben nincsenek pigmentek, ezért látható a szív, valamint más belső szervek működése. Egy másik japán kutatócsoport átlátszó békát hozott létre hasonló célokra.

Figyelmébe ajánljuk