Visszhang: koncert

Kronos Quartet: Five Decades

Visszhang

Öt évtizeddel ezelőtt nem pontosan így nézett ki a négyes fogat, de a primáriusi székben már akkor is David Harrington ült.

A Kronos Quartet – klasszikus formátumú világzene, haydni örökség, hippigúnyában – már csak az újszülöttnek új tréfa, de máig tud meglepetést okozni, még a cseppet kimért budapesti közönségnek is. No, nem feltétlenül az All Along the Watchtower meg a House of the Rising Sun vonósnégyes-feldolgozásaival, pedig azok is jól szólnak – s az embernek legfeljebb az jut eszébe: Jimi mindezt egyetlen gitáron játszotta el. Hanem Steve Reich Triple Quartetjével, ahol a játékosok loop pedálokkal hatványozzák meg saját lehetőségeiket (ezt a remekművet alig hallhatjuk itthon, mert a legtöbb koncertszervező nem szeretne jogdíjat fizetni). A szünet után a varázslatos hangú iráni énekesnő, Mahsa Vahdat csatlakozott az együtteshez, hogy előadjanak néhány dalt perzsa költők, köztük Rúmi verseire. Egy részüket hallottuk már a Placeless című lemezen, de az I Will Be Your Voice például ősbemutató volt.

A születésnapját ünneplő Kronos Quartet pályájának következő fordulópontja akkor lesz, amikor a 74 éves Harrington kezében megremeg a hegedű, de ennek még nincsen semmi jele. Azt mégis jó látni, hogy van utánpótlás: például Paul Wiancko a csellista székében, aki tíz évvel fiatalabb, mint az együttese. Szükség van rájuk: a crossover műfaj ízléstelen gyakorlatára számos példát találunk, ilyen míves produkciókra kevesebbet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.