Visszhang: lemez

The Replacements: Tim (Let It Bleed Edition)

Visszhang

Amikor 1985-ben a minneapolisi Replacements nagy kiadóhoz igazolt, sokan azt várták, hogy néhány éven belül ők lesznek az új generáció hangja és legfontosabb rockzenekara.

Az együttes Erdélyi Tamás (Tommy Ramone) vezetésével vette fel a Tim című albumot, ám az kereskedelmileg nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Re­placements (vagy közkeletű becenevén Mats) tagjai a nyolcvanas évek második felét karrierjük szabotálásával töltötték: hülyeségeket nyilatkoztak, ittak, drogoztak, koncertjeik gyakran káoszba fulladtak. A zenekar végül 1991-ben oszlott fel. Bár a nagy áttörés nem sikerült a Timmel, de egyértelműen ez az életmű legidőállóbb darabja. Viszont a lemez polírozott hangzását sokan kritizálták már a megjelenésekor is, az akkor divatos stúdiós megoldások nem álltak igazán jól nekik.

A most megjelent, négylemezes újrakiadáson az eredeti felvételek mellett szerepel egy teljesen új keverés is, amit Ed Stasium készített. A Ramonesszal is gyakran dolgozó hangmérnök mixében nyoma sincs a tompán puffogó doboknak és az agyonkompresszált hangképnek, sokkal erőteljesebben szólalnak meg így az emblematikus slágerek (Bastards of Young, Left of the Dial), de még a lemezt záró balladában (Here Comes a Regular) is előkerülnek eddig rejtett rétegek. Nagy élmény végre így is hallani a csúcsformában levő Re­place­­ments­et, és emiatt a Let It Bleed Edition nemcsak az elkötelezett gyűjtők számára lehet érdekes.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk