Visszhang: színház

Textúra 2023

  • Kiss Annamária
  • 2023. december 6.

Visszhang

A remekművek az idén ismét megelevenedtek a köréjük rendezett kortárs szövegek által, ám most, ahogy az már az izgalmas nyitányból is kiderült, a tánc is fontos eleme volt a műsornak.

Az idei műsor rendezője, Éry Franciska a performance-t tökéletesen a környezethez passzította: táncosai az életet, a halált és a feltámadást jelenítették meg, egyenruhás, zöld maszkos alakjuk egyszerre volt vonzó és hideglelős.

Ki-ki azt követte aztán, akihez a karszalagja alapján tartozott. Vezetőnk az este folyamán nem szólalt meg, mozgással koordinált minket a nyolc, nagyjából egyenként tízperces jelenet között.

A táncos motívumok szépen összeértek Izsó Miklós Táncoló paraszt VII. című képénél, ahol Matei Vișniec A táncoló szó / Le mot qui danse című sorai tűntek fel egyetlen koreográfiában. Izgalmas volt még Vonnák Diána/Rózsa Luca Sára Özönvizénél Pelsőczy Réka és Thuróczy Szabolcs kettőse által előadott performance-szerű epizód (ők a végén bebábozódnak), de a kedvencünk mégis Ferenczy Károly Kavicsot hajigáló fiúk című képénél Bakos Gyöngyi Négyszáz dobását megjelenítő trió (Horkay Barnabás, Bán Bálint, Hevesi László) száma, amelyben a „fiúk” szinte megállás nélkül versenyt futnak egy, a fogadótér egyik végétől a másikig tartó sávban. Unikális élmény, a szöveg hűen követi az inspiráló műalkotást, mégis egészen egyedi történet kerül a kép mögé, amelyet a szintén mozgásból induló rendezés csak még jobban megemel. A műsor végén lekerülnek a maszkok. És nem csupán képletesen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.