esemény - HALUSKAFESZTIVÁL

  • - kyt -
  • 2009. szeptember 17.

Zene

A nógrádi és hevesi szlovákoknak Vanyarc a regionális kulturális központjuk, és ez (meg a rendezők szemmel látható lelkesedése) bőséges ok arra, hogy itt rendezzék meg minden év második szeptemberi szombatján a Haluskafesztivált. A haluska az, amit a szlovák dolgokban járatlan ember sztrapacskának gondol, aztán hülyén néz, ha brindza helyett párolt káposztát kevernek az enyhén szürkés színű krumplis nokedlijéhez a selmecbányai Matejban.
A nógrádi és hevesi szlovákoknak Vanyarc a regionális kulturális központjuk, és ez (meg a rendezõk szemmel látható lelkesedése) bõséges ok arra, hogy itt rendezzék meg minden év második szeptemberi szombatján a Haluskafesztivált. A haluska az, amit a szlovák dolgokban járatlan ember sztrapacskának gondol, aztán hülyén néz, ha brindza helyett párolt káposztát kevernek az enyhén szürkés színû krumplis nokedlijéhez a selmecbányai Matejban. Vagyis a haluska lényege a sztrapacska mínusz káposzta plusz juhtúró képlettel ragadható meg a legpontosabban. Legalábbis Nógrádban, mert ott vannak például az elvetemült alföldi szlovákok, akik nem átallják metéltnek álcázni ugyanazt az alapanyagot, a pilisiek meg nagy gombócnak fõzik a bablevesbe.

A lisztes pépet a versenyzõk immár nem a kés fokával, vágódeszkáról (mely eszköz szlovák nevén, lopatkaként váratlanul felbukkant viszont a szabadtéri színpadon, egy sajátos asszonytánc kellékeként - aligha nem volna ehhez néhány szava Veres Pálné Beniczky Herminnek, a honi nõnevelés helyi illetõségû úttörõjének), hanem ipari méretû lyukacsos nokedliszaggatóról aprózták bele az üstházakban zubogó vízbe. Három tucat csapat versenyzett Békésska Cabától az ELTE TTK-n át Bakonycsernye válogatottjáig, mely utóbbi férfi tagjai házi, mégis meglepõen jó bor töltögetésével növelték a pirított szalonnával ízfokozott káposztás sztrapacskájuk amúgy is meggyõzõ csáberejét. Mint hírül vettük, más csapatok májjal, sõt elszörnyedésünkre lecsóval tuningolták a haluskájukat - szerencsére a zsûri inkább csak nyitottságát bizonyítandó, a hagyományok elsõbbségét sugallva adott teret az effajta extravaganciának.

Az 1300 lakosú, 300 éve szlovákokkal újratelepített Venarecet minimum még egyszer ennyi vendég lepte el, volt népzene, néptánc, vásárosok, a haluskaevõ gyorsasági verseny egészen szoros eredménynyel zárult, és 50 forintért árulták az újradizájnolt csettegtetõs fémbékát.

Vanyarc, szeptember 12.

*****

Neked ajánljuk