képregény - KEMENES IVÁN-VARGA PÉTER: BÁBEL VERME

  • - köves -
  • 2010. január 7.

Zene

A Bábel verme minden akusztikai számítás szerint fülbemászóbb képregénycím, mint például "A Millenniumi Föld Alatti Vasút születése" vagy a "Kisföldalatti, te csodás!", a bábeli mélységek ponyvaízű felemlegetése azonban mit sem változtat a tényen: Kemenes Iván (író, rajz és színek) és Varga Péter (író, beírás) rövid lélegzetű graphic noveljének valódi szuperhőse nem más, mint nemzeti szemünk fénye, a kontinens első kéregvasútja. A helyiérdekű közlekedőedények és a képregényhősök összeházasítása terén Pálfi György tette meg az első, ám korántsem bátortalan lépéseket Táltosember vs Ikarus című szkeccsfilmjével, ám azóta a BKV misztikus rétegeinek feltárása átkerült a nyomozó hatóságok feladatkörébe.
A Bábel verme minden akusztikai számítás szerint fülbemászóbb képregénycím, mint például "A Millenniumi Föld Alatti Vasút születése" vagy a "Kisföldalatti, te csodás!", a bábeli mélységek ponyvaízû felemlegetése azonban mit sem változtat a tényen: Kemenes Iván (író, rajz és színek) és Varga Péter (író, beírás) rövid lélegzetû graphic noveljének valódi szuperhõse nem más, mint nemzeti szemünk fénye, a kontinens elsõ kéregvasútja.

A helyiérdekû közlekedõedények és a képregényhõsök összeházasítása terén Pálfi György tette meg az elsõ, ám korántsem bátortalan lépéseket Táltosember vs Ikarus címû szkeccsfilmjével, ám azóta a BKV misztikus rétegeinek feltárása átkerült a nyomozó hatóságok feladatkörébe. A Kemenes-Varga duó innen, mondhatni a nyomozati szakaszból igényelte vissza a kisföldalatti legendáját; náluk két tényezõ, a lesbõl támadó talajvíz és a földalatti járatok kénköves bugyrai jelentik a legnagyobb veszélyt - mind a sikeres átadásra, mind a monarchia több nyelven káromkodó építõmunkásainak testi-lelki épségére. Utóbbiak közül is a börtönviselt Sulyok Máté emelkedik ki óriás termetével, súlyos pörölykalapácsával és országos szomorúságával. Magányos hõs õ, akárcsak a papír húszforintos kalapácsot tartó testépítõje, akivel éppoly szoros vizuális rokonságot ápol, mint Dózsa Györggyel, Wichmann Tamással és Berény Róbert fegyverbe szólító posztermunkásával.

Hõsünk magányáért nagyrészt alkotói tehetõk felelõssé, akik a jól megfestett századfordulós kulisszák elõtt egy távoli képregény-valóságból szalasztott, félig kifaragott kõtömböt mozgatnak. Peches kõtömbünknek ráadásul egy mindmáig aktív szuperhõssel kell felvennie a versenyt, aki - 300 HUF-ért (január végéig) bárki megbizonyosodhat róla - a Vörösmarty tér és a Mexikói út között teljesít szolgálatot.

Roham Kiadó, 2009, 36 oldal, 790 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk