könyv - Didier Daeninckx: A lemezlovasokat lelövik, ugye?

  • - kg -
  • 2011. május 19.

Zene

b> Le bizony. Eddig nem ismert szakmai ártalmakra hívja fel a figyelmet a roman noir iskola jó nevű alakja, aki nemrég saját maga avatta be a Francia Intézet közönségét a műfaj ismérveibe.
b> Le bizony. Eddig nem ismert szakmai ártalmakra hívja fel a figyelmet a roman noir iskola jó nevû alakja, aki nemrég saját maga avatta be a Francia Intézet közönségét a mûfaj ismérveibe. Hogy tudniillik a roman noir a krimik harcias válfaja, melynek szerzõje egy-egy bûnügy örvén fejti ki lesújtó társadalomkritikáját és minden más rosszallását a fennálló rendszerek iránt.

Daeninckx sem marad adós a kifejtéssel, s alig több mint 80 oldalra van ehhez csak szüksége. Kisregénybe kiskritika - gondolhatnánk nagy naivan, elvégre a szereplõknek is el kell férniük valahol, nélkülük - fene se érti, miért - valahogy olyan üresnek tûnik minden elbeszélés. De van úgy, hogy velük is, Daeninckx szereplõi ugyanis valamilyen velük született társadalomkritikusi kényszer hatására képtelenek olyat tenni, enni, inni vagy gondolni, amirõl a szerzõnek ne valamilyen Párizsban vagy vonzáskörzetében megesett igazságtalanság jutna az eszébe. Arra gondolni se merünk, hogy azért lett a fõszereplõ egy rádiós mûsorvezetõnõ, hogy fõnöke hosszan sorolhassa, ki mindenki számít ma a franciáknál nemkívánatosnak. Róluk, azaz a bevándorlókról, a hajléktalanokról, a munkanélküliekrõl, a börtönökben sínylõdõkrõl, a házfoglalókról, a rendõri és családi erõszak áldozatairól, illetve a nehéz sorsú takarítónõkrõl sok szó esik mintegy mellékesen, és ez a mintegy mellékesség nagyjából be is tölti a csekély regényidõt.

A fennmaradó bekezdésekben a mûsorvezetõnõ és frissen szabadult rajongója szeretik egymást nagy erõkkel. "Hajnalig csak a szemük és a testük beszélt." Szép, miként a Nap is, mely egy igazságtalanságokkal teli nap végén mint jó noirhõs, maga is lebukik, és a hidak kovácsoltvas korlátjának árnyéka az autópályát szegélyezõ kertekre vetül.

Fordította: Makádi Balázs. Jószöveg Mûhely, 2011, 112 oldal, 1990 Ft

**

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?