könyv - TODD STRASSER: A HULLÁM

  • Szegõ János
  • 2008. december 11.

Zene

Hogy lehet egy gimnazistával megértetni, mi (volt) a fasizmus? Ezen a módszertani kérdésen töpreng a jó fej történelemtanár, Ben Ross, miután osztályát hidegen hagyja a holokauszt borzalmait bemutató dokumentumfilm. Mivel szereti a kihívásokat, elhatározza, hogy az "aki nem tudja, az tanítja" elvét megfordítva nem tanítani fogja a fasizmust, hanem megvalósítani az osztályon belül, persze csak ideiglenesen és pedagógiai célzattal.
Hogy lehet egy gimnazistával megértetni, mi (volt) a fasizmus? Ezen a módszertani kérdésen töpreng a jó fej történelemtanár, Ben Ross, miután osztályát hidegen hagyja a holokauszt borzalmait bemutató dokumentumfilm. Mivel szereti a kihívásokat, elhatározza, hogy az "aki nem tudja, az tanítja" elvét megfordítva nem tanítani fogja a fasizmust, hanem megvalósítani az osztályon belül, persze csak ideiglenesen és pedagógiai célzattal. "A fegyelem erõ! A közösség erõ! A cselekvés erõ!" - ezzel a mantrával rántja össze az addig szétesett és klikkekre tagolódott osztályt egyetlen feszült kollektívává. A mozgalom neve a Hullám lesz. Egy a tanár, egy a tábor: az oktatás gyorsabban megy, csak éppen senki sem kérdez. Aki pedig nincs velük, az ellenük lesz, és osztályellenségnek tekintik. Ebben a mozgalomban magára talál a menõ amerikai focista, aki gyõzni akar, és az osztály kiközösített lúzere is, aki nem akar vesztes lenni, sõt õ lesz a pártsejt leglelkesebb motorja. A Hullám hatását a naiv tanár nem gondolta végig, látja az aggasztó jeleket, de kíváncsi a kísérlet végére. A szociálpszichológiai Super size me (itt nem a fõhõs zabálja a burgereket, hanem õt kezdi el bedarálni az, amit kisütött) végül olyan gyorsan ér véget, a Macskafogó fináléját idézõ megoldással, ahogy elkezdõdött. Ez a didaktikus ifjúsági regény megtörtént esetet dolgoz fel 1969-bõl. Eredetileg 1981-ben jelent meg. Hozzánk a belõle készült (nem meglepõ) német film hullámával érkezett. Jó szándékú, nevelõ célzatú, sematikus és meglehetõsen lapos könyv a fasizmus örök veszélyérõl.

Fordította: Láng András. Athe-naeum, 2008, 176 oldal, 2490 Ft

** és fél

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.