Kovács József fideszes képviselő, a fia meg a menye a NER-ben

Ahány ház, annyi Kovács

Belpol

A Gyulai Járásbíróság új elnöke lett a napokban Kovácsné Polyák Tímea, Kovács József helyi fideszes országgyűlési képviselő menye. Fiát, Kovács Tamást 2016-ban vonatkozó szakmai előélet nélkül a NAV Békés megyei igazgatójává nevezték ki. Kovács József 2022 áprilisában újraindul egyéni körzetében.

A „kinevezésre jogosult a pályamű elbírálásánál köteles figyelembe venni az abban foglaltak megvalósíthatóságát, ütemezését, újító jellegét és a pályázati felhívásban foglaltakkal fennálló összhangját, és értékelnie kell különösen a pályázó felkészültségét, igazgatási vezetői tapasztalatát, bírói gyakorlatát, bírói munkája vizsgálatának eredményét, a pályázó központi és helyi igazgatási feladatokban, valamint a közösségi életben való részvételét” – válaszolta a Gyulai Törvényszék a Narancsnak azon kérdésére, hogy milyen szakmai, vezetői és emberi szempontok alapján nevezték ki Kovácsné Polyák Tímeát november 1-jétől a Gyulai Járásbíróság elnökévé. Hozzátették, hogy a jogszabályok alapján az elnöki pályázatokról a járásbíróságon működő bírói kar titkos szavazással nyilvánított véleményt. Ennek alapján Kovácsné Polyák Tímeát nyolcan támogatták, míg az eddigi elnök, Varga László pályázatát egy bíró ítélte jobbnak. „A törvényszék elnöke a pályázók meghallgatása és a benyújtott pályázat fenti szempontok szerinti értékelése alapján a véleménynyilvánító szerv javaslatától való eltérésre nem látott indokot” – áll a lapunknak írt bírósági válaszban.

Igazodás

A bíróságon dolgozó bírók és adminisztratív munkaterületen foglalkoztatottak közül többen egymástól függetlenül, de munkájuk elvesztésétől tartva szigorúan név nélkül beszéltek a Narancsnak arról, hogy augusztus eleje óta a gyulai bírósági vezetés „megdolgozta” a döntésben kulcs­szerepet játszó tíz járásbírósági bírót, azt sugalmazva nekik, hogy a helyes választás Kovácsné Polyák Tímea. Belső forrásaink szerint ekkortájt Varga László több mint egy hónapos szabadságát töltötte. „Szabad volt a pálya” – fogalmazott egy bírósági munkatárs lapunknak. Beszélgetőpartnereink szerint a közös épületben működő Gyulai Járásbíróság és Gyulai Törvényszék munkahelyi légköre „titkolózással és félelemmel teli”.

Kovács József a körzet fideszes képviselője, 2010 óta a harmadik ciklust tölti az Országgyűlésben – ő Kovácsné Polyák Tímea apósa. Helyi vélelem szerint a bírósági vezetés nem akart olyan, a maga számára kényelmetlen helyzetet teremteni, hogy a véleményezésre jogosult bírák többsége – a nem hibátlan, s a munkatársait a kelleténél többet ellenőrző, de az utóbbi 12 évben jól teljesítő és elismert vezetői teljesítményt nyújtó – Vargát támogassa, viszont a törvényszéki elnök mégis Kovácsnét nevezze ki. A törvényszéki elnökök ugyanis nem kötelesek figyelembe venni beosztott bírók állásfoglalását.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk