Hónapokig nem működött a fűtés egy VIII. kerületi iskolában

Belpol

Csak akkor cserélték ki a kazánokat a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium tagintézményében, amikor lapunk megkereste a Belső-Pesti Tankerületi Központot, pedig az intézmény vezetése korábban jelezte a meghibásodást.

Kisebb karácsonyi csodának lehettek tanúi a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor utcai tagintézményének munkatársai és tanulói: miután úgy értesültünk, hogy az épületben nem működnek a kazánok, ezért mindösszesen 13-15 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, és miután megkerestük a hónapok óta mismásoló tankerületet, kicserélték a kazánokat, és elindult a fűtés az iskolában. 

A Bauer Sándor utcai tagintézmény korábban a Lakatos Menyhért Általános Iskola nevet viselte, két éve olvadt be a Deák Diákba. Idén augusztusban azzal került be a hírekbe az iskola, hogy egyik pillanatról a másikra, közvetlenül a tanévkezdés előtt megszüntették a nappali tagozatos általános iskolai oktatást az intézményben, ahová főként hátrányos helyzetű diákok jártak. 

Jelenleg esti oktatás zajlik az épületben, illetve egy kilencedikes gimnáziumi osztály tanul még itt, de ők sincsenek egész héten a Bauer Sándor utcában, az óráik egy részét egy másik intézményben töltik. A Deák Diák mintegy 80-120 tanulója volt kénytelen tűrni a hideget. Az épület első emeletét a tankerület kiadta a Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának (fenntartója az a pünkösdi egyház, amelyikről éppen lapunk írta meg elsőként, hogy egyik intézményének vezetőit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják). 

Egy régi belvárosi épületről van szó, melynek falai télen nehezen melegednek át. A diákok még „befűtik maguknak”, ha harmincan vannak egy teremben, de a folyosók, a tanári és az irodák 13-15 Celsius-foknál jobban nem tudtak felmelegedni. Értesüléseink szerint a gyerekek jobban tolerálták a hideget, a tanárok már kevésbé. Az esti oktatásban részt vevők között voltak olyanok, akik nem bírták, és idő előtt, vagyis az utolsó tanóra vége előtt hazamentek. 

Már tavaly is probléma volt a kazánok beindításával, az iskola munkatársai pedig abban a hitben mentek nyáron szabadságra, hogy majd jönnek a karbantartók. Azonban a nyáron sem karbantartás, sem légtelenítés, sem pedig próbafűtés nem történt értesüléseink szerint, ebben a tanévben pedig a meglévő öt kazánból már csak egyet tudtak bekapcsolni

Úgy tudjuk, a fűtési szezon előtt ugyan történt egyeztetés a tankerület és az intézmény között, de a problémát mégsem tudták megoldani időben. Az elmúlt hónapokban több karbantartó, valamint a katasztrófavédelem is kiment leellenőrizni a kazánokat, de komolyabb előrelépés nem történt azon túl, hogy az ötből egyet sikerült bekapcsolni.

A helyzet tisztázása végett megkerestük a Katasztrófavédelem Fővárosi Igazgatóságot (FKI), valamint az illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központot. (Ennek a tankerületnek a vezetője az a Marosi Beatrix, aki sorozatos botrányairól híresült el: ő rúgta ki a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenségben részt vevő tanárait, miután beperelték a pedagógusok, nem jelent meg a tárgyaláson, vagy ha igen, abban nem volt köszönet, egyébként pedig főiskolai szakdolgozata plágiumgyanús.) Még mielőtt a hatóság és a tankerület válaszolt volna, arról értesültünk, hogy múlt hét csütörtökön kint járt a katasztrófavédelem, és újból ellenőrizte a helyzetet. Egy a tankerület által megbízott cég képviselője is kiment az iskolába, ezekután azt az ígéretet kapta az intézmény, hogy hétfőn kicserélik a kazánokat, melyeket kedden be is üzemelnek. 

Nem sokkal később, múlt pénteken az FKI azt válaszolta a Narancs.hu-nak, hogy munkatársaik a helyszínen felvették a kapcsolatot az intézmény képviselőivel, „akik arról tájékoztatták őket, hogy saját hatáskörben intézkednek a hiba elhárításáról”. A tankerület pedig azt írta, hogy „a Belső-Pesti Tankerületi Központ a fenntartásában lévő intézményeiben a 2023/2024. tanév első félévében több kazán cseréjét, illetve korszerűsítését kezdte meg. Ezek a munkálatok a beszerzések és a források függvényében folyamatosan zajlanak. A Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézményben lévő kazánok cseréjének előkészületei már megtörténtek. Jelenleg az épület fűtését két kazán látja el. A Tagintézményben a kazáncserék munkálatai várhatóan a mai nap során befejeződnek.” 

Kíváncsiak voltunk rá, hogy ez mit jelent a gyakorlatban: egyik forrásunktól hétfőn úgy értesültünk, hogy valóban jártak kint az iskolában, és kicserélték mind az öt kazánt. Reményei szerint, habár a téli szünet előtt már nem lesz jól befütőtt az iskola, de talán január 8. után igen (az a téli szünet utáni első tanítási nap). E hét keddjén pedig arról tájékoztatott minket, hogy „négy kémény füstöl, langyosodnak a radiátorok”, vagyis a probléma megoldni látszik. 

(Címlapképünkön: Az egykori Lakatos Menyhért Álalános Iskola és Gimnázium épülete a Bauer Sándor utca 6-8-ban a Józsefvárosban. Az iskola 2021-ben lett a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium tagintézménye. Fotó – MTVA/Bizományosi: Róka László) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk