Ilyenek lesznek a Ludovika új épületei, Mészáros Lőrinc cége a kivitelező

Belpol

Kollégiummal, üveghíddal, exkluzív kerttel bővül a Ludovika Campus. A kivitelező Mészáros Lőrinc cége lesz, amelynek Tiborcz üzlettársával kellett versenyeznie a feladatért.

Katasztrófavédelmi intézet kerül az Orczy-kert sarkába, a VIII. kerületi Illés utca és Korányi Sándor utca sarkára, aminek az alapkövét Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Deli Gergely, az NKE rektora tette le április 23-án.

De a józsefvárosi egyetemi kampusz terjeszkedése nem emiatt, hanem azért került bele a hírekbe április második felében, mert az Orczy-park mögötti részen, a Diószegi utcában és környékén önkormányzati ingatlanokat sajátít ki a kormány. Fontos megjegyezni, hogy a katasztrófavédelmi intézet nem ezeket az „einstandolt” telkeken épül, hanem egy olyan területen, ahol korábban leharcolt irodaépület állt. Ezt tavaly nyáron pillanatok alatt elbontották.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központjáról 2016-ban született kormánydöntés, a terveket pedig a közbeszerzést 2018-ban elnyerő Óbuda Építész Stúdió Kft. nyerte el. A cég annak az Óbuda Groupnak a tagja, amely a Liget Projekt épületeinek és még számos kormányzati beruházásnak a tervezői és mérnöki feladatait végezhette el állami milliárdokból. Ahogy az Átlátszó már megírta, többek között az MVM Csoport adatközpontjának keservesen lassan haladó építésében is részt vesznek.

De nem érdektelen a generálkivitelező cég sem: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. Először ugyancsak az Átlátszó írta meg, hogy egyelőre nettó 33,78 milliárd forintról szól a történet, aztán meglátjuk majd, hol lesz a vége. Ez a Mészáros-cég dolgozott – a Tiborcz-üzlettárs Paár Attilához tartozó Magyar Építő Zrt.-vel együtt – új Néprajzi Múzeumon is, amelynek költsége végül 26 milliárdról 40 milliárdra emelkedett. (Paár cége volt a másik, amely az NKE-épület 2023 októberében kiírt tenderén indult, de csak 1,65 milliárddal többért tudta volna vállalni a munkát.)

 
A Ludovika Campus bővülése látványterveken: a kert belsejéből nézve
 

Üveghíd, luxuskert, tájseb

A hamarosan megépülő katasztrófavédelmi intézet a Ludovika Campus beruházás utolsó eleme. Ezzel egy hét épületből álló, 25 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan jön létre, amely a rektor szerint „nélkülözhetetlen lesz a tanárképzés megkezdése során, annak infrastrukturális alapját adja majd”.

Egészen pontosan a rendészeti szakembereket képző katasztrófavédelmi intézet (KVI) és nemzetbiztonsági intézet (NBI) oktatási helyei, egy kollégium, gyakorló tűzoltó őrs és az Orczy-kert üzemeltetése kerül majd ide.

„Az épületegyüttes Európában egyedülálló módon az oktatási feladatokhoz szükséges tantermek és adminisztrációs irodai funkciók mellett szakkabinetekkel, működő tűzoltósággal, pszichikai gyakorlópályával, tűzvédelmi laboratóriummal, 200 fős kollégiummal és sportkomplexummal is rendelkezni fog” – részletezte a rektor.

De kiderült, hogy a valóban kellemes és rendezett Orczy-kert egy hétezer (!) négyzetméteres „exclusive kerttel” is bővül, cserjékkel, virágokkal, díszmedencével és egy szoborral. Micsoda kontraszt ahhoz képest, hogy az NKE közleménye nemrégiben tájsebként beszélt a többnyire szegények által lakott Diószegi utcáról!

 
Madártávlatból: a kép bal sarkában látható épületek elkészülésére várunk
 

A tervek szerint újjáépítik azt a kétszáz éve elbontott kútházat is, amit 1798-ban építettek meg, de aztán 1830-ban elbontottak. Ide kerül a Magyar Természettudományi Múzeum udvarán található Illés-kút, valamint a budai Várban a Szentháromság téren lévő falikút másolata. Azt is tudjuk már, hogy a Magyar Természettudományi Múzeumnak költöznie kell a Ludovika térről, ha nem is Debrecenbe, hanem a főváros más pontjára.

Nem kellemes hír a környéken lakóknak, hogy az építkezés maximum két évig tart, de könnyen lehet, hogy Mészáros Lőrinc cége kap haladékot a befejezésre.

A látványtervek szerint megújulhat a Korányi–Illés-sarok is, amelyen jelenleg annyi a folt és a kátyú, mint égen a csillag. Az is látszik, hogy a Ludovika új épületeit üveghíd köti majd össze.

 
A Füvészkert sarok felől nézve 

A Ludovika fejlesztése valószínűleg hozzájárul majd az Orczy-negyed, és tágabban Józsefváros dzsentrifikációjához. Az éjjel bezárt, rendezett parknak a helyiek örülnek, de a hetekben nagy ijedtséget okozott az egyetem további terjeszkedése. Erről múlt heti nagy cikkünkben számoltunk be: sem az egyetem, sem a kormány nem tájékoztatta arról a józsefvárosi önkormányzatot, hogy elvesznek 10 telket, a lakókat pedig rövid határidőn belül el kell helyezniük. A kisajátítási törvényjavaslat ellen sokan tüntettek április 17-én. Az biztos, hogy a kampány következő másfél hónapjában Sára Botond fideszes polgármesterjelölt egyik ígérete az lesz, hogy ők azok, akik fejlesztéseket tudnak ígérni. Csak az a kár, hogy közben az önkormányzat ígéretes rehabilitációs és lakásépítő programját, a Dió2030 koncepciót is szétbarmolták vele.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.